Recept: Courgettesoep

Met dit ijskoude weer kan het hartverwarmend zijn om een heerlijke kopje warme soep te drinken. Wederom een soepje dat ik zelf heb leren maken. Een soepje dat beslist niet moeilijk is en waarvoor je geen geavanceerde snijskills moet bezitten om tot een smakelijk resultaat te komen. Net zoals in voorgaande post wil ik er nogmaals op wijzen dat dit EEN recept is voor een soep, eigen input en experimenteren om jouw ultieme recept te bekomen is dus de boodschap!  In deze post ga ik het hebben over: “Courgette soep”.

  • Wat hebben we nodig?

– Water (Een 2-tal liter, allemaal afhankelijk van de hoeveelheid soep die je wil maken)
– Kippenbouilon ( 1 of 2 blokjes indien voorverpakt)
– 1 Ui (méér is optioneel)
– 1 Aardappel (zorgt voor een dikkere soep, zetmeel bindt)
– 3 à 4 teentjes look
– 4 Courgetten (meer mag, afhankelijk van de hoeveelheid, altijd)
– Zout en peper (optioneel)
– Opgeklopte room (optioneel)
– Een mixapparaat (wederom sterk aan te raden! :p)

  • Hoe beginnen we eraan?

Wel, als er al 1 ding is dat ik geleerd heb, en ben blijven onthouden ben inzake koken dan is het dat het uitermate verstandig is dat je vooraf al het nodige voorbereidende werk moet verrichten. In het geval van deze soep is het o.a het versnijden van de groenten. Aangezien het principe van de soep in de lijn ligt van de eerste “Koken-post” is dit dus de eerste stap die je moet doen inzake de voorbereiding. De aardappel dien je echter  in geen al te grote stukken te versnijden. Een aardappelstukje heeft méér tijd nodig om wat zachter te worden tijdens het kookproces dan een brokje ui.

Om de courgettesoep een aantrekkelijk uitzicht te bezorgen dien je de courgetten 50/50 te versnijden. Ik verklaar me nader. De ene helft schil je eerst en snij je daarna pas  in stukken, de andere helft versnij je in stukken waarbij de groene schil nog aanwezig is. Best dan wel es onder de kraan houden zodat eventuele onsmakelijkheden weg worden gespoelt. Courgettes zijn zachte groenten en zijn logischerwijze geen moeilijke groenten om te snijden. Het enige waar je misschien wel rekening mee dient te houden is  kijken of er geen pitjes/zaadjes in de courgette aanwezig zijn.  De buitenste punten van de groente verwijder je zowiezo het best.

Wanneer we alle groenten gesneden hebben brengen we de uien, de lookteentjes en de aardappelstukjes aan de kook in de kippenbouillon. Een andere optie is eerst de groenten te stoven in olijfolie en daarna pas de bouillon toe te voegen, maar dit laat ik aan jou over. De ene zwicht zoveel mogelijk vetstoffen, de andere niet,.. beide opties zijn mogelijk.

Daarna voegen we na een kleine 10 minuutjes koken de gesneden courgettes eraan toe en leggen we het deksel op de pot en laten we het geheel een halfuurtje pruttelen.  Vervolgens is het enkel en alleen nog mixen en je kan aan tafel genieten van een heerlijk bord courgettesoep! Breng eventueel de soep nog wat extra op smaak met wat peper of opgeklopte room. Smakelijk!

Foto: Gastrosexuelen

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.