GBM: “The Beast Of War”

In deze GBM bespreek ik kort een film uit een totaal ander genre dan voorgaande blogposts. Het fenomeen oorlog is altijd al een inspiratiebron geweest voor de filmwereld en bij deze presenteer ik jullie een iets minder bekende oorlogsfilm. Nadat ik ooit gezien had in schoolverband in de filmzalen te Gent begin jaren ’90, ben ik deze altijd blijven onthouden en heb ik mij deze meer dan 14 jaar later aangeschaft voor 3 euro!  The Beast Of War, een mogelijks vergeten oorlogsfilm, maar toch één van de beste dat ik ooit heb gezien.

DVD Cover
DVD Cover
  • Beknopte verhaallijn

Afghanistan 1981. Een colonne Russische tanks trekt door de woestijn en vernielen elk dorp dat ze op hun pad tegenkomen. Er is echter 1 tankcommandant die nog ietsje wreder is als de andere en blijft extra lang plakken bij een dorp. Wanneer deze ene tank opnieuw vertrekt is deze het spoor van de anderen echter bijster. Verdwaald kachelt de tank door de woestijn en met behulp van een halfverbrande kaart rijden ze zichzelf klem in “the middle of nowhere”. Enkele gewapende overlevenden van het dorp zetten, om hun gesneuvelde familieleden te wreken, de achtervolging in om “the beast” een halt toe te roepen. Wetende dat de tank het noorden kwijt is en zijzelf het gebied zoals hun broekzak kennen schatten ze de kansen hoog in om in hun missie te slagen, doch met de wapens die ze hebben en de beperkte kennis om een “RPG-raketwerper” te gebruiken lijkt het een verloren zaak te zijn, totdat ze een verstoten Russisch crewlid vinden, vastgebonden aan de rotsen.

  • Filmgenre

Laat ik je meteen al geruststellen, de Afghanen spreken geen Amerikaans. De Russen daarentegen helaas wel. Laten we het echter niet aan ons hart komen en er ons gewoon bij neerleggen dat de film qua taal voor 50% correct is. Terwijl in de meeste Vietnam films de Amerikanen toch nog als helden worden afgeschilderd, terwijl het in realiteit niet zo was, krijgt grootmacht Rusland lelijk op zijn donders door de Afghanen. Gewapend met gepikte AK-47’s, een defecte RPG maar een uitstekende geografische kennis leggen ze  de hoogtechnologische tank het vuur aan de schenen. *Da-RPG-Kaboom-Tank*

IMDB schenkt deze film een quota van 7,3/10.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.