Nee, dit programma maakt geen deel uit van de softwarebundel “iLife” maar is een standaard applicatie die reeds sinds jaar en dag in MacOS X zit ingebakken. Misschien had je er al van gehoord, en misschien ook niet, des te beter, want dan zal deze blogpost je zeker en vast wel interesseren.
Heb je ooit voor de situatie gestaan dat je mobiele telefoon het begaf en je tevens al je contactpersonen in rook zag opgaan? Well, I do I’m afraid. Met iSync gaan we de inhoud van je telefoon, met name de contactenlijst en je agenda-items als duplicaat gaan bewaren op je Mac. We leven in een moderne tijd en alle contacten overpennen in een apart notitieboekje zullen de meeste hoogstwaarschijnlijk ook niet doen.
- Wat heb je nodig om iSync te gebruiken?
1) Een Mac met een Bluetooth ontvanger aan boord.
Alle Macs anno 2009, hebben dit zowiezo standaard in hun behuizing zitten. Dus als je over een minder recent model, zonder bluetooth beschikt dan kan je echter ook beroep doen op een “USB-bluetooth-stick” dat in principe ook de job kan klaren. Altijd wel aan te raden om te checken of deze “Mac-compatibel” is.
2) Een mobiele telefoon met Bluetooth functionaliteit.
3) Belangrijk! Lees ook eventjes mijn update onderaan deze post!
- Hoe gaan we te werk?
Eerst en vooral moet je nagaan of iSync compatibel is met je telefoon. Alhoewel het programma een garnizoen aan mobiele telefoons ondersteund, zit de kans erin dat je met je spiksplinternieuwe hebbeding op “herkenbaarheidsproblemen” stoot. Er is echter geen reden tot paniek want fabrikanten zoals Nokia en Sony Ericsson bieden gratis plugins aan op hun homepage. Voor mijn telefoon, een SE k770i moest ik weldegelijk een plugin downloaden alvorens ik met iSync aan de slag kon. Met mijn vorige toestel, een Nokia 6021, had ik dit euvel echter niet. De plugin installeren was kinderspel, een simpele dubbelklik op het .pkg bestand “did the trick”.
Aan de slag nu. Je zorgt ervoor dat de bluetooth verbinding van je telefoon aanstaat en dat deze herkend wordt in MacOS X. Je kan dit vrij makkelijk doen door in de “systeemvoorkeuren” bij het item “Bluetooth” je GSM te koppelen. De installatie wijst zichzelf uit. Gewoon een kwestie van “volg de stappen”. Vervolgens voeg je in iSync (met command-N) het nieuwe apparaat, bv een telefoon, toe en volg je de verdere procedures.
Wanneer alles goed gaat zie je een soortgelijk venster als hierboven. iSync toont je de naam van je telefoon, in mijn geval “BlueJohn” (erg inventief van me) en toont je meteen ook een “case-icoon” van je apparaat. Leuke eye-candy en het kan beslist visueel handig zijn mocht je meerdere apparaten willen toevoegen aan iSync.
Wanneer we het apparaat aanklikken krijg je een aantal mogelijkheden inzake de items die je wil synchroniseren. Een simpele druk op de knop “Synchroniseer apparaten” zorgt ervoor dat je een gekloond dubbeltje hebt op je Mac en dit volgens de items die je hebt aangevinkt. Je contactgegevens, van je telefoon, kan je nu ook terugvinden in het programma “Adresboek”, terwijl geplande taken of agenda-items, die je misschien ooit in je telefoon had ingevoerd, terug te vinden zijn in het programma “iCal”.
Mocht je echter op een later tijdstip items gaan wijzigen, ware het in “Adresboek” of in “iCal” dan dien je vanzelfsprekend opnieuw te Synchroniseren zodat je telefoon een “update” krijgt. Maw, zaken die je gewist hebt in je “Adresboek” worden na synchronisatie ook gewist op je apparaat. Misschien is dat notitieboek dubbeltje in het begin toch een aanrader?
***Update 13/02/2010 ***
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Wegens het feit dat ik mijn iMac moest herinstalleren met het doel bootcamp te gebruiken stootte ik op een bizar probleem ivm iSync en de SE plugin. Welliswaar met een, achteraf bekeken, makkelijke oplossing. Bij deze een gratis tip! Mocht je ooit problemen hebben met een plugin, ook al gaf de installer een succesvolle installatie aan dan kan je altijd es kijken op je “Macintosh HD/Biblitoheek/PhonePlugins”. De kans is groot dat daar een verbodsteken staat op die map. Maw, een map waarbij je account misschien geen toegang tot schrijven heeft. Blijkbaar had mijn 2de adminaccount, waar ik tijdelijk mee aan de slag was geen schrijfrechten en kon iSync de plugin op die manier niet activeren. Na login met de oorspronkelijke account (die ik altlijd als reserve houdt, en die dus wel lees en schrijfrechten had), heb ik de gebruiker waarmee ik de installaties deed toegevoegd met lees-en schrijfrechten. Daarna wou iSync probleemloos mijn telefoon herkennen. Ik wou dit eventjes “up-to-date” houden, misschien bespaar ik op die manier iemand grijze haren! 🙂
***Update 12/07/2010***
iSync is van toepassing voor niet-Apple apparaten. de iPhone bijvoorbeeld (3G, 3Gs, 4) sychroniseerd via iTunes.
***Update 01/08/2011***
MacOS X Snow Leopard (10.6) is het laatste besturingssysteem die iSync nog aan boord heeft. MacOS X Lion (10.7) heeft dit programma niet meer ter beschikking, wat ergens een gemis is want niet iedereen heeft zoveel geld over voor een iPhone of iPad. Als meevaller toch eventjes melden dat de versie die in Snow Leopard aanwezig is echter wel perfect werkt in Lion.