GBM: “Army Of Darkness”

“Army Of Darkness” is de “3de (vervolg)film” uit de “Evil Dead”serie. Begin jaren ’80 bokste regisseur Sam Raimi met een erg bescheiden budget de cultklassieker “The Evil Dead”  in elkaar, om vervolgens enkele jaren later een complete remake te maken onder de werktitel “Evil Dead 2 – Dead By Dawn”. Nu begrijp je meteen waarom ik de aanhalingstekens van onder het stof haalde en ik het woord “3de” accentueerde. De geboorte van de cultfiguur “Ash” werd met deze films een feit en acteur Bruce Campbell werd er op slag legendarisch mee. We blijven dus nog eventjes in het “cultsfeer” hangen want in deze GBM blogpost schrijf ik dus over deze  jaren ’90 klassieker.  Ash: “Groovy!”

DVD Cover
DVD Cover

  • Beknopte verhaallijn

“Army Of Darkness” pikt in op het einde van de remake. Ash wordt door de boosaardige demonen, als ultieme verdelgingsmiddel, naar het jaar 1300 gezogen waar hij quasi meteen gevangen wordt genomen door een aantal gepanserde “locals” die hem als aanhanger zien van hun roodharige vijand, what’s in a name, Henry The Red. Ash wordt in de vergeetput geworpen maar kan door zijn heldhaftigheid ontsnappen en ruimt, terwijl hij toch bezig is, met zijn “boomstick and chainsaw” de lokale griezel, die in de vergeetput zijn habitat heeft, naar de eeuwige jachtvelden. Op die manier drukt hij zijn stempel op de lokale bevolking en wordt hij aanzien als “The Promised One” die het magische boek “Necronomicon Ex Mortis” aka “The Book Of The Dead” moet terug zien te vinden. Neergekribbeld in bloed en omkaft met gedateerde mensenhuid bevat het boek alle sleutels om demonen op te wekken en ze ook te vernietigen. Het boek beschermd de locals tegen de “deadites” maar is ook in staat tijdsgaten te creëren.  Ash die enkel en alleen terug wil naar zijn eigen tijd, en het liefst pronto, moet echter noodgedwongen en tegen zijn zin de queste aangaan. De confrontatie met “Bad Ash” ligt echter om te hoek. Ash: “Good,…bad,..I’m the guy with the gun!”

  • Filmgenre

In tegenstelling tot “Evil Dead” bevat “Army Of Darkness” een flinke dosis humor en dat maakt de film eigenlijk niet zo “scary”. Als je goed de remake volgt dan is de stap naar de 3de film een logische stap. In een bepaalde scene wordt er immers een passage voorgelezen uit het Necronomicon waarin “The Promised One” wordt voorspelt.  Ash: “Looks like he didn’t do a good job!” Het karakter “Ash” evolueerde merkbaar met de tijd en werd zodoende gaandeweg in een keurslijf gedwongen waardoor deze een onsterfelijk cultfiguur kwam.  Terwijl het personage in “The Evil Dead” nog een brave sul was , staat deze in het “3de deel” bekend als “mister arrogance” himself, doch met een gouden hart, die een waslijst aan humoristische quotes de wereld in hielp. Bruce Campbell heeft dankzij de transformatie van het personage zijn eigen bankrekening en sterrenstatus zien evolueren maar is helaas voor eeuwig en altijd gebrandmerkt door zijn eigen succespersonage . Feit dat zijn personage o.a in een computerspel werd opgenomen is daar een mooi voorbeeld van. Ash: “Hail To The King Baby!”

IMDB geeft deze film een hoge score: 7,6/10. “Check it out” zou ik zeggen,..maar verslind (tenzij je vlug schrikt) gerust de Evil Dead films dan eventjes als aperitief om “the full picture” te krijgen. Geruchten doen de ronde dat “Evil Dead IV” in 2011  beschikbaar zou worden.

Bekijk hier de trailer voor “The Evil Dead”
Bekijk hier de trailer voor “Evil Dead 2 – Dead By Dawn”
Bekijk hier de trailer voor “Army Of Darkness” aka “Evil Dead 3 – Army Of Darkness”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.