Laat ik je eens een vraag stellen. Heb je ooit op restaurant/brasserie al eens steak besteld? Bufstik gelijk ze in het West-Vlaams zo sappig kunnen zeggen. Ja,…? Mooi zo,… dan zul je mijn volgende schrijfsel vast en zeker kunnen smaken. Vergeef me eerst en vooral de Franse woorden in deze column want zoals je naar alle waarschijnlijkheid zult weten zijn héél wat termen uit de gastronomie gelinkt aan de Franse taal. Toegegeven, een tomaat in brunoise snijden klinkt sexy. Als ik er toch nog eventjes mag over uitwijden, het West-Vlaams is immers ook een hybride taal van Nederlands en Frans. In de streek waar ik woon ben je eigenlijk op pakweg 15 minuten rijden van de Franse grens dus zo onlogisch is dat niet. Het is soms best amusant als je er eens bij stilstaat, dat het West-Vlaamse woordje “bufstik” wat ik daarnet geschreven heb,… eigenlijk letterlijk… een stukje van de “boeuf”,… een stukje van de koe is dus. Enfin… (weer Frans) dat even terzijde.
“Oe magt da gebakn zin meneer?”
Zoals je waarschijnlijk wel zult weten, word je bij het bestellen van een steak (een bufstik dus), of het merendeel van de gerechten dat iets met bufstik te maken hebben, telkens diezelfde vraag gesteld. Het antwoord kan je vinden in de multiple choice lijst waarbij bleu, saignant, a point en bien cuit de 4 optionele antwoorden zijn. Kortweg gezegd, de keuze is aan jou als je van lekker rauw tot compleet doorbakken houdt. Het lijkt voor bufstik zo voor de hand liggend, maar heb je je ooit de vraag gesteld waarom men dit nooit bij vis vraagt? Ja, ik geef je gelijk, niet elke vissoort komt daarvoor in aanmerking, daar ben ik mij volledig van bewust. Rauwe kabeljauw kan je niet bepaald smakelijk noemen. Als ik je nu toch even een algemeen John-weetje mag meegeven, kabeljauw is werkelijk mijn minst favoriete vis qua smaak ongeacht op welke wijze die gebakken is. Tonijn en zalm daarentegen, zijn geschubden die dan wel mijn smaakpapillen kunnen bekoren, en komen perfect in aanmerking inzake het multiple choice verhaal. Vreemd, alle regels van de etiquette ten spijt, ik kan me niet voor de dag halen dat men mij ooit die vraag gesteld heeft toen ik de keuze voor tonijn of zalm had gemaakt.