Hairy fashion

Ik hink misschien wat achterop als ik het eventjes over fashion trends wil hebben. Is het jullie al opgevallen dat je vaker en vaker mannen met baarden (al dan niet letterlijk) tegen het lijf loopt? Sta er gerust eventjes bij stil want zowel in de reclameadvertenties als in de realiteit laten steeds meer en meer mannelijke menswezens hun baardgroei de vrije loop. Niet dat elk exemplaar even geslaagd is naar mijn gevoel, maar het is wel zo dat mannen de hairy trend als  fashion statement gaan aanzien. L’histoire se répète hoor ik je luidop denken? Yup, ongetwijfeld, maar is het niet een beetje met alles zo?

Ik meen te hebben gelezen dat bepaalde psychologen de huidige trend van baardgroei bij mannen wijten aan het feit dat de vrouw méér en méér geëmancipeerd wordt en dat in de onzichtbare battle of the sexes, mannen zich op die manier willen onderscheiden van hun vrouwelijke soortgenoten met iets wat enkel aan mannen toebehoort.  2 uitersten als je he mij vraagt wat wel het verschil tussen mannen en vrouwen mooi illustreert. Vrouwen willen namelijk koste wat kost alle mogelijke haargroei van het lijf verwijdert hebben, terwijl mannen het in alle lust op hun eigen lijf schijnen te omarmen.

Nu, het zal je wel niet echt onbekend zijn dat ik op dat vlak niet echt trendgevoelig ben. Al sinds ik als mansmens de mogelijkheid had om enige vorm van haargroei op mijn gezicht te laten staan, dan stond het er. Aangezien de algemene reacties best positief waren heb ik sindsdien, met uitzondering van enkele bewuste scheerbeurten, de baard nooit afgezet.

Jawel, je leest het goed. Een baard draag je, net zoals een hoed of een bril. Het is best interessant als je er eventjes bij stilstaat, maar een baard, in gelijk welke vorm je die ook hebt, draagt bij hoe mensen je herkennen en hoe mensen je je in hun geest voor de dag halen en herinneren. Niet overtuigd? Misschien een héél luguber voorbeeldje. Wanneer je aan een kort stukje haargroei vlak onder de neus denkt, dan krijgt dit meteen een héél negatieve indruk. Wat eigenlijk best raar is, want uiteindelijk was een dergelijke snor destijds, lang voordat die maniak van een Oostenrijker/Duitser ten tonele kwam een fashion van hoe je een snor kon dragen. Nu is die manier van snor dragen totaal ondenkbaar. It proves my theory dear Watson.

Anyhow, alle trends terzijde, ik heb destijds gekozen voor de “goatee”. Even een kleine rechtzetting echter, want nu is de term “goatee” niet helemaal juist heb ik ontdekt. Wanneer je praat over een baardje waarbij de snor en de sik met elkaar verbonden zijn dan is dit eigelijk een “circle beard” of “full goatee”.  Ja,.. er bestaan nog andere benamingen voor dit type baardje, maar laten we het eventjes koosjer houden. 😉 Dus, om het nu eventjes juist te verwoorden, John draagt dus al jaren een “circle beard/full goatee”.  De reden waarom ik voor dat type baardje heb gekozen is eigenlijk vrij simpel. In eerste instantie verdraag ik  na enige tijd simpelweg geen haargroei op de wangen en vervolgens mag ik toch wel stellen dat mijn genen me meer densiteit rond mijn mond hebben geschonken dan op mijn kaken. Onlangs heb ik even getracht om een zogenaamde “full beard” te kweken, maar na 4 weken heb ik er echt wel de brui aangegeven.

circle
Enkele “iconische” circle beards

Nu, we hadden het over fashion nietwaar. Wel de producenten van scheerproducten spelen prachtig in op deze trend. Zo komen er méér en méér producten op de markt waarbij je als man zijnde je baard kunt stylen. Mocht je twijfelen welke stijl je graag zou uitproberen, dan zijn er op YouTube zelfs heuse cursussen te vinden met alle mogelijke stijlen en hoe je het best dient aan te pakken. Mannelijkheid is hip, heb ik de indruk. 🙂

circle2
Circle Beard vs Full Goatee, Gilette vs Philips

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.