Als er iets is waar ik in zekere zin erfelijk mee belast ben, dan is het wel aanvallen van slapeloosheid. Int Engels wordt dit als het mooie woordje “insomnia” vertaald. Toegegeven het klinkt best wel hip ’n sexy, maar de realiteit is niet zo geestig en is simpelweg frustrerend.

Mijn grootmoeder had er al last van, mijn moeder had er last van, mijn zus en mijn enige oom ook. Het moet dus van de familiekant van mijn moeder komen blijkbaar. Dit in groot contrast met mijn vader, want hij kon op elk moment van de dag zijn ogen sluiten en na werkelijk 10 minuten aan het ronken zijn. Ikzelf sukkel er al gans mijn leven mee, al van toen ik nog een klein ventje was. 🙁

Ik kan eigenlijk soms al voorspellen wanneer ik een slapeloze nacht zal kennen. Zit ik met een werkgerelateerd probleem, dan heb ik het vlaggen. Ik ben zo een sukkelaar die gaat blijven kauwen op een probleem en die niet zal rusten vooraleer hij een oplossing heeft. Eet ik gedurende de dag Chinese voeding of drink ik enkele glaasjes witte wijn, dan is mijn nacht zo goed als zeker beslist.

Je heb het vast en zeker ook ooit al eens meegemaakt. Hoe je je ook draait of keert in je bed, de slaap kan je maar niet vatten. Lig je dan eindelijk na veel woelen best OK, dan moet je opeens naar het toilet. De frustratie wordt alleen maar groter want volgens studies worden je slaapsensoren wat gereset als je dus het licht doet schijnen in je slaapkamer en je dus je natuurlijke behoefte beantwoord. Je kijkt naar de klok, en je denkt van … ai … en je kijkt nog eens … en je kijkt nog eens. Been there, done that.

Dat draaien en keren in bed? Gelukkig ben ik single, want in mijn vorige leven moet ik vast en zeker een woelmuisje geweest zijn. Na het overlijden van het knaagdiertje ben ik dus als mens gereïncarneerd en heb ik dus de eigenschap van het woelen meegekregen. Ik geloof dat ik erg vaak naar de zetel zou worden gewezen om daar wat te woelen, maar gelukkig stelt dit probleem zich nog altijd niet. 🙂

Het slechtste wat je kan doen, tijdens een aanval van slapeloosheid, is jezelf opjutten met het feit dat je nog maar x-aantal uur te gaan hebt vooraleer je moet opstaan. Tijdens die wanhopige momenten in de nacht weet je wel dat je daar aan niet mag denken, maar je hersenen doen precies het omgekeerde. Ik ben haast de tel kwijt hoe vaak ik al alle uren van de klok heb zien passeren en dat ik mijzelf bijna knock-out kon slaan om toch maar het bewustzijn te verliezen. Geen paniek, ik heb mijzelf nog nooit een klap verkocht, maar de ambitie is er soms wel. 🙂

Slapeloosheid is een globaal probleem dat véél mensen treft. Dit kwam ik te weten tijdens een insomniamatische nacht (dat woord bestaan niet hoor) toen ik op mijn iPad in het midden van de nacht naar hulpmiddelen aan het zoeken was om toch maar in slaap te geraken. Ik kwam schrijfsels tegen met titels als “hoe overleef je een werkdag na een slapeloze nacht” en “leer jezelf mindfulness”. Allemaal zeer oppervlakkige mambo jambo en je schiet er eigenlijk niets mee op, althans ik toch niet.

De huisdokter wou me zovele jaren terug geen slaapmedicatie geven, maar raadde me het antidepressivum “Mirtazapine” aan. Antidepressiva klinkt zo zwaar, maar eigenlijk is dit geneesmiddel eerder bedoelt om constanter te kunnen slapen. Toegegeven, ik slik het spul al ruim 10 jaar. Soms helpt het, maar soms helpt het simpelweg niet. Als ik dan toch in slaap geraak, word ik vaak tijdens een insomniamatische periode vaak om klokslag 3u in de morgen wakker. Telkens om 3u. Gek eh?

Awel, … nu ik het toch even over dat welbepaalde uur heb, ik heb misschien een weetje wat je zou kunnen boeien. Erg vaak is het zo in griezelfilms, waar demonen en andere rare wietelgaais, in voorkomen dat hun demonische activiteiten plaatsvinden omstreeks 3u in de morgen. Vaak is het ook zo in dergelijke films dat een religieus persoon ten strijde trekt tegen deze kwelgeest en wordt dan vaak verwezen dat dit het uur van overlijden was van, je kunt het al raden, Jezus Christus. Kwelgeesten kiezen dus dit specifieke uur uit om mensen te pesten en om hun uit te dagen t.o.v. hun geloof.

Euh,… nee. Zover hoef je het niet te zoeken. Ik heb al eens geschreven dat ik eigenlijk in zekere zin een certified atheïst ben. Kwelgeesten hebben volgens mij geen horloge en dan spreek ik nog niet over het zomer- en het winteruur.

Mocht je je afvragen waarom je vaak, als je in een fase van vroegtijdig ontwaken bent aanbeland dit eigenlijk klokslag 3 uur is, dan is er eigenlijk een perfecte wetenschappelijk verklaring voor. Het is namelijk op dat uur dat ons bioritme systematisch weer wat in gang schiet. Niet met de bedoeling om je te doen ontwaken, maar louter als voorbereiding op het ontwaken zoveel tijd later. Als je een slechte slaper bent, is elke vorm van storing een trigger om meteen te ontwaken. Vandaar dus dat dit telkens om 3u in de morgen is. Zo, dat weet je dan ook weer, en dat is een weetje dat je ooit es kunt vertellen op café of tijdens een familiebezoek. U mag mij later bedanken! 🙂

Recent heb ik echter wel iets ontdekt, wat mij persoonlijk helpt om beter te slapen. Ik val wat in herhaling nu als ik schrijf dat ik eigenlijk mag blij zijn dat ik single ben. Had ik een vriendin gehad, dan ging ze er nog minder mee kunnen lachen dan met mijn woelpraktijken. Ik heb namelijk ontdekt dat er op YouTube video’s zijn van soms meer dan 10 uur of zelfs streaming live met “regen- en dondergeluiden”. Volgens wetenschappelijk onderzoek helpen deze geluiden om in slaap te vallen, en al zeg ik het zelf, … dat werkt dus eh! Het horen van regen en gerommel van de donder is dus (voor mij) rustgevend.

Vind je dit een beetje gek? Je hoeft me niet te geloven hoor. Sommige video’s hebben meer dan 130 miljoen (!) views en tijdens live videofeeds met regen- en dondergeluiden wensen ontelbaar veel mensen elkaar een rustige nacht toe via het chatsysteem. Het feit dat ik merk dat het effectief werkt bij mij, moet toch iets bewijzen denk ik?

Heb je dus net als ikzelf, af en toe last van insomniamatische nachten? Dan kan effectief denken dat je in je vorige leven een woelmuis bent geweest, of je kunt bovenstaande tip misschien eens toepassen. 🙂


Bron afbeelding: RedOrbit

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Ja dat ken ik ook ,op tijd gaan slapen en dan wakker worden (nachtelijk zweten )en denken dat het al ochtend is pfff noppes het is nog maar 2 u in de nacht en ja eerst nog eens naar het toilet in het donker ( licht genoeg van buiten ) om niet helemaal wakker te worden hopen dat je dan weer vlug kan slapen ,mmmmm niet dus er ligt een varkentje naast mij en met een duwke lukt het om het even niet meer te laten knorren en dan toch in slaap na wat woelen en draaien ,tot dat ge weer wakker wordt en weer hetzelfde zweten ,wc en terug in bed 5 u .en dan plots de wekker ja ben altijd blij dat het weekend is en dan wat langer kan slapen mm nee hoor altijd wakker 7u30 en dan maar opstaan zekers en genieten van de stille morgen .fijn weekend en hopelijk zonder veel woelen en ja het was volle maan deze week

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.