Who gives a…shift!

Nee hoor, ik wou niet echt agressief zijn met mijn titelkeuze, indien je het wel zo gelezen hebt dan is dit een automatisme van je brein dat ervan uitging dat ik het over een wel gekende uitdrukking had. Lees maar even opnieuw en dan zal je merken dat ik het niet heb over het eindresultaat van het verwerkingsproces van je maaltijd, maar over de “shift” (toets)!

Al enige tijd bezit ik als brave burger o.a. een officiële licentie voor Adobe Photoshop. Elk zijn hobby, de ene gaat op reis, de andere pimp zijn wagen of zijn moto, ik koop software. Misschien een beetje off the record, maar ik erger me dood aan mensen die schrijven “Adobe Fotoshop” of “Adobe Fotoschop”, voor een icoon inzake grafische software dient er toch wel iets van eerbied te zijn nietwaar? Toch?

Nou, de mensen van Adobe in San Jose (USA, CA) geven er blijkbaar geen “shift” om. Want nu blijkt dat in de allerlaatste versie dat onlangs op mijn Mac werd geïnstalleerd ze toch wel een héél vreemde hersenkronkel hebben gevolgd. Het wordt even technisch, dus als je niet kan volgen,… ik neem het je echt niet kwalijk.

Doorgaans werd een object (foto, tekening, etc) geschaald in Adobe Illustrator en Adobe Photoshop met de “shift-toets” ingedrukt. Waarom? Omdat de shift-toets ALTIJD, en ik herhaal ALTIJD, synoniem stond met “proportioneel” schalen. Zo zit het in mijn vingers, en zo zit het in véél mensen hun vingers die de software al dan niet professioneel gebruiken.

Stond? Ja, want om de één of andere reden heeft een programmeur (of zijn baas) van Adobe beslist dat de “shift-toets” ingedrukt houden in Photoshop nu opeens “niet-proportioneel” wordt. *Slaat met hand tegen het hoofd*,… waarom Adobe? Ik vraag jullie…waarom? Zo zorg je gewoon voor verwarring, want een exact nauwkeurige vierkante selectie maken onder de vorm van marching ants, kan/kon je enkel en alleen bekomen MET de shift-toets ingedrukt,.. en dat is ook in versie 2019 nog altijd het geval. Dus WAAROM,… maken jullie het zo verwarrend? Hadden jullie nu nog in de voorkeuren van de software een optie gezet dat ik dit kon uitschakelen, dan had ik nog vergevingsgezind geweest, maar nope…

Nu word ik wel héél technisch als ik schrijf dat ik in de loop der jaren wel vaker heb opgemerkt dat men bij Adobe af en toe de neiging heeft om bv de richting van Y en -Y te gaan veranderen tov een ingesteld 0-punt. De ene keer was een negatieve Y waarde een verschuiving omlaag en dan weer omgekeerd. Ja, X, Y dat is dan weer een term uit de Wiskunde, Algebra. Ik ben nooit een krak geweest in wiskunde, dus het is ergens ironisch om te weten dat ik het dagelijks toe pas.

Ik schreef dat ooit es op een forum dat X en Y coördinaten hun oorsprong vinden in de wiskunde en dat software als Illustrator en Photoshop en zelfs Indesign en QuarkXPress,… daar gebruik van maken en dat eerstgenoemde daar eigenlijk volledig op gebaseerd is. Iedereen vond me een onnozelaar,… mjeh!

Nu ja, het merendeel van mijn lezers zullen er geen shift om geven natuurlijk,.. enkel vakidioten als ikzelf!

Een goede Kerst gewenst, een goed Nieuwjaar ook, en merci om mijn blog te blijven volgen!

Update 04/11/2019: Met Photoshop 2020 kan je (eindelijk) weer kiezen in de voorkeuren voor deze “Legacy”-mogelijkheid!

Wil je in Adobe Photoshop CC 2019 toch weer op de ouderwetse (en meteen ook meest logische manier) werken met de shift toets? Klik hier!

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Dakundenutochniemenen! Ben er zelf nog niet mee in contact gekomen, maar ik erger me er nu al aan, AAAARGHHH! Zoals je zegt, dat zit bij een fotoschop gebruikende nerd zodanig ingebakken dat dat 20jaar zal duren om dat eruit te krijgen. Laat staan als je ‘m bij de selectie wel nog moet inhouden. Zucht, zucht en nog eens zucht!
    Zalig dat jij diezelfde bedenking hebt met de X- en Y-coördinaten! Ik heb me daar ook al zo aan geërgerd dat ze gewoon de wiskundige logica aan hun laars lappen en objecten de verkeerde richting uit laten uitbewegen. What is up with the (adobe)universe?!?

  2. Mss is dit uniek aan de Mac variant? Iets anders waar ik me bvb heel hard aan stoor is het dubbel menu van oa Office op Mac… *Sigh*
    Windows FTW!!!!

  3. Nee hoor, shift ingedrukt is in Adobe software altijd proportioneel geweest, zowel op Windows als op macOS. Het is gewoon een redenering bij adobe die men over een aantal versies weer zal om omver gooien. Voor zover ik weet ontwikkelt Microsoft nog altijd Office,… dus de schuld ligt denk ik bij hen… 😉 Dat er verschillen zijn tussen de Windows versie en de Mac versie, dat klopt, voor Office.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.