“1”tjes en “0”-etjes

“Ik ga eens stoer doen en betalen met Apple Pay” zei ik onlangs in mijn lokale supermarkt aan de kassa. De sympathieke dame keek me verwondert aan alsof ik iets gezegd had wat ze nog nooit had gehoord. “Ai, ja, ma ik weet totaal niet hoe dat marcheert hoor meneer” was dan ook haar gemeende respons. Alhoewel het icoon duidelijk op de betaalterminal stond en ik er eigenlijk van uitging dat personeel van een dergelijke winkel toch zou moeten weten hoe en wat, begreep ik haar reactie volkomen.

Geen paniek madam, ik had op voorhand wel al eens gekeken hoe het betalingssysteem via de smartphone effectief verliep, en ik ben maar al te blij mijn kennis te delen op zo een moment. Het feit dat ik de voorbereidende kennis had verworven was puur een kwestie dat ik mijn stoere woorden niet zou moeten intrekken als zou blijken dat ik er zelf geen jota van begreep. Wat zeiden ze vroeger in mijn school “kèrel, wukne afgaaaang”… ja die zin zou dan opnieuw toepasselijk zijn, alhoewel de hedendaagse jeugd er een andere soort “slang” op nahoudt.

Dat we anno 2018 méér en méér de digitale weg bewandelen inzake betalingsmogelijkheden is vrij duidelijk. Het uiteindelijke doel is en blijft nog altijd hetzelfde, maar betalen met een cheque of een overschrijvingsformulier handmatig schrijven lijkt een methode uit ver vervlogen tijden. Elektronisch bankieren via de computer, smartphone of tablet,  of je schulden regelen met diensten als Payconiq en Apple Pay. Een complexe mix van zwevende “1”tjes en “0”-etjes die ervoor zorgen dat we onze rekening in een vingerknip kunnen betalen en ons een up-to-date historiek ten allen tijde ter beschikking biedt.

De wetenschap dat ik onlangs van mijn financiële instelling (mijn bank dus) mijn nieuwe debetkaart (bankkaart dus) mocht ontvangen, en ik merkte dat ook die kaart een WiFi icoon staat waarmee wordt aangegeven dat draadloos betalen aan de betaalterminal eveneens mogelijk is, doet mij héél sterk vermoeden dat het begrip “fysiek cash geld” langzaam aan zal verdwijnen.  De klassieke televisiezenders zullen ook verdwijnen omdat mensen in de toekomst gaan evolueren naar “on-demand” televisie.

De ordinaire zakkenroller zal het dus niet meer op je portefeuille gemunt (toepasselijke zinsspeling eh) hebben, maar eerder op je smartphone of financiële data. Vandaar dat begrippen als “phishing”, “ransomware” en “telefonische Indische Microsoft scammers” haast dagelijkse kost zijn geworden en het is uitermate belangrijk dat mensen hiervoor worden geïnformeerd.

Mijn grootouders zaliger, zouden een instant hartinfarct ervaren mochten ze met de hedendaagse mogelijkheden geconfronteerd worden. Mijn visie is en blijft nog altijd dat de technologische (snelle) vooruitgang onomkeerbaar is en dat je die beter op een verstandige manier omarmd ipv er tegen te rebelleren. Het is immers een gevecht dat je nooit zal winnen.

Apple Pay is op ogenblik van schrijven in ons Belgische landje enkel nog maar beschikbaar via BNP Paribas Fortis terwijl Payconiq beschikbaar is voor iOS (vanaf versie 10) en Android systemen (vanaf versie 4.4)

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Die bitcoins is een apart verhaal, is iets wat opeens zeer hip was, maar dat volgens de laatste info dat ik gelezen heb, in vrije val is. Enfin, heb me nooit echt in bitcoins verdiept, lijkt me ook iets vreemds

 2. Is een volatiele munt, maar het concept – en dan vooral het ruimer concept van blockchain – is heel erg interessant en in zekere zin ook een noodzakelijke ontwikkeling… maar zoals alles is niet alles enkel pos. of neg. natuurlijk.
  Check dit maar eens als je interesse hebt:
  https://www.aclu.org/blog/privacy-technology/internet-privacy/edward-snowden-explains-blockchain-his-lawyer-and-rest-us

  Betalingen via smartphone en contactless card zijn idd de toekomst, al ben ik er voor het grootste deel geen fan van. Toch niet op de klassieke manieren. Mss dat ook hier blockchain het verschil kan maken.

  Als je twijfelt aan de gevaren… denk dan s maar aan de wallets met NFC scanning protection die zorgen dat je kaarten niet zomaar gehijacked worden zonder dat je er erg in hebt 😉

 3. Thanks for the input! Als ik het goed gelezen heb gaat Blockchain eigenlijk direct in tov de macht dat. banken momenteel hebben over je financiën. Het gaat verder dan banken, maar ook notaris-overeenkomsten, arbeidscontracten etc kunnen er worden in bewaard. Nu, eerlijkheidshalve, ik kende het niet hoor, dus heb even mr. Google aangesproken! 😉

  Zoals ik idd al schreef zal de klassieke zakkenroller geen interesse meer hebben in de fysieke portefeuille maar op het digitale hebbeding waar iedereen constant zit op te tokkelen. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.