Een schrijfsel eens laten genereren door A.I. hoor ik je denken? Where is the fun in that? Nee serieus, wat is daar nu leuk aan? Alle schrijfsels op deze blog laat ik via mijn beide hersenhelften genereren en laat ik aan de hand van zachte tikgeluiden (een Apple keyboard moet je weten) op deze blog neervallen. Natuurlijk kan ik dat niet in 5 seconden, maar dat hoeft ook niet. Het goochelen met woorden en bijhorende zinconstructies met de poging om hier en daar een inside joke tussen de regels neer te planten om zo mijn statement te vormen, dat maakt het voor mij uitdagend en leuk. Gebruik maken van dit soort diensten kan misschien in bepaalde situaties wel gemakkelijk zijn, maar het biedt concreet geen innerlijke satisfaction volgens mij. Wat ben ik weer lekker filosofisch.

Er is de laatste tijd veel commotie omwille Artificiële Intelligentie. Het is ergens zorgwekkend om te beseffen dat Sci-Fi films van x-aantal jaar geleden meer en meer realiteit worden. Nee, nu wil ik zeker en vast niet de moraalfilosoof gaan uithangen, want doorgaans omarm ik technologie relatief vlug. Maar het zette me toch even aan het denken, en dus nu ook aan het schrijven.

Het begon enkele jaren geleden toen ik op een verwaaide keer een zogenaamde deep fake video zag van het gezicht van een acteur die men op het gezicht van een minder bekende acteur hadden gekleefd. Schitterend gedaan, maar toch ook beetje akward. Aangezien die ene acteur de stem van die andere acteur (kan je nog volgen trouwens?) bijzonder goed kon nabootsen, leek het net echt. Of wat dacht je van een website die zelf gezichten bouwt van aardbewoners die eigenlijk helemaal niet bestaan? Een technologisch hoogstandje, zonder twijfel, maar met een schaduwzijde. Ik kan zelfs nog verder gaan, want naar verluid kan je nu zelfs je eigen gesproken woorden laten klinken door de stem van een al dan niet levend bekend persoon, en je hoort quasi het verschil niet meer. Allemaal zeer leuk en ingenieus, maar het wordt me allemaal wat te akelig en te alarmerend volgens mijn gut feeling.

Wat zal er nog écht zijn, en wat niet, vraag ik me af. Waar ligt de grens in wat kan en wat niet kan en dit met het concept privacy en algemene moraliteit in gedachten? De laatste jaren is het een trend dat privacy hoog in het vaandel wordt gedragen. Overal duwt men het in je strot, maar helaas is het wel zo dat de meeste mensen moeten berusten op technologie om hun eigen nonchalante gedrag inzake privacy wat op te vangen. Maar dat is misschien wat naast de kwestie en daar zal ik naar alle waarschijnlijkheid wel een andere keer even over doorbomen.

Stel je voor dat je als bekend persoon een aantal woorden zou hebben gezegd die totaal niet door de beugel kunnen. De sensatiepers (want dat verkoopt) en bijhorende social media springt er op, en de reputatie van de persoon in kwestie krijgt een deuk. Wat als achteraf blijkt dat die fysieke persoon zelf, die woorden helemaal niet gezegd heeft, maar dat ze door A.I werden gegenereerd en zonder nadenken van de maker de digitale wereld en dus ook onze échte wereld werden ingestuurd?

Neem het van mij aan, de doorsnee mens op het Internet kan je letterlijk alles wijsmaken. Het is zoals het is helaas, veel mensen online denken simpelweg niet meer na, en worden op het Internet héél vlug om de tuin geleid. Stel je nu eens voor dat men van jou persoonlijk via een foto dat ze van jou online hebben gevonden, een dubieus filmpje maken en dit op een nog meer dubieuzere website plaatsen. Bewijs maar eens dat jij het niet bent, ik wens je veel succes. Het zet je toch even aan het denken nietwaar?

Ik vrees ook dat de toekomstige mens minder snugger zal zijn dan nu het geval is. Ik heb het ooit al eens geschreven hier dat mijn indruk is dat mensen tegen niet veel meer kunnen als het even wat te moeilijk wordt. Als ik hoor of lees dat bepaalde leerlingen op school hun huiswerk reeds door A.I. laten genereren, dan heeft het onderwijs volgens mij niet veel zin meer. Werkloosheid zal het ultieme gevolg zijn in bepaalde sectoren en mensen zullen voor een groot stuk hun persoonlijke ontwikkeling verliezen.

Denken, en vooral nadenken, zal niet meer nodig zijn, want de A.I. zal het beter kunnen dan jijzelf. Zonder dat je het misschien zelf wilt, ben je out of the box, obsolete geworden. En zoals ik in het begin van mijn schrijfseltje even liet vallen. Where is the fun in that?


Bron afbeelding: Tara Winstead / Pexels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.