Sir Narrator

Sir David Attenborough

Ik zweer als ik ooit op alle fronten groen licht krijg, haal ik een kattebeest in huis.  Een kat krijgt ruimer de voorkeur dan een hond en wekt bij mij véél meer huiselijkheid op dan eender welk ander dier. De roots van die liefde vinden hun oorsprong in mijn jeugdjaren waar ik als snottebelmens  de trouwe viervoeter “Petoetje” als speelkameraad had.   Nu wil ik je niet op het verkeerde been zetten hiermee, want mijn schrijfseltje zal niet gaan over honden of katten en diens pro of contra’s. No sir, een toch wel lifetime fascination komt deze keer aan bod.

Sinds ik in staat was om de blaadjes van een boek om te draaien (al dan niet zonder “pinggeluid”) kreeg ik op regelmatige basis een dierenboek cadeau. Nu ja, eerlijkheidshalve toch even bijschrijven dat ik soms zodanig kon zeuren dat ik het boek véél vroeger dan de geplande feestdagen in mijn polletjes kreeg.  Talloze keren heb ik de boeken doorbladerd en heb ik gretig de beperkte tekstjes doorlezen. Ik hou nu eenmaal niet van lezen, dus dit kwam goed uit! 😉

Ik koester de beelden in mijn hoofd tijdens mijn beperkte doordocht in 2010 door het Yosemite Park op regelmatige basis. Het dierenrijk en de natuur in het algemeen eigenlijk, is gewoonweg fascinerend en wat ik daar zag had ik nooit eerder waargenomen. Dieren zijn misschien nog fascinerender dan planten, maar zoals de meeste mensen heb ik het echter niet zo voor spinnen.  Raar genoeg want uiteindelijk doen die beestjes niemand wat kwaad en zou een wereld zonder deze dieren overspoeld geraken door andere insecten en zou het ecologische evenwicht serieus naar de vaantjes zijn. Doch iemand als (sir) David Attenborough zou je zelfs doen houden van een mestkever mocht hij er een ganse documentaire aan wijden.

Speaking about the guy. Ik ken werkelijk geen enkele narrator die zo gemoedelijk en zo verslavend een documentaire kan presenteren als hij. Van het kleinste insect tot de trektocht van the wildebeast, alles kaart hij aan. Met zijn gedistingeerde Britse stem voorzien van subtiele humor gidst hij je door talloze en werkelijk cameratechnisch ingenieuze educatieve documentaires van BBC Earth. De documentaires zijn werkelijk onklopbaar op alle niveaus, dat bewijzen onder andere de scores op IMDB en ik mag met een gerust hart schrijven dat hij, en enkel alleen hij, op die manier my ultimate favorite narrator/naturalist is.

  • Euro well spend DVD tips!

Ik heb zeker niet de intentie om reclame te maken, maar  mocht ik je warm gemaakt hebben om enkele documentaires in huis te halen, dan geef ik je een aantal gegarandeerde bestsellers mee! Er zijn immers een heleboel BBC documentaires te vinden die de stemzegen van sir Attenborough meedragen en ook al beken ik dat ik stilaan een verzamelaar begin te worden, ik zou werkelijk alle documentaires kunnen neerkribbelen. Voor iedereen die zich een beetje dierenvriend en/of natuurliefhebber noemt, zijn al deze documentaires een must. De meeste zijn zelfs compleet geschreven en ingesproken door de Engelsman himself terwijl hij te velde op onderzoek gaat.

De onderstaande links linken naar de webwinkel Amazon.co.uk, waar ik quasi altijd mijn documentaires bestel. Mocht je het online gebeuren minder je ding vinden dan zijn héél wat edities ook gewoon offline beschikbaar in winkels zoals Standaard Boekhandel, Fnac of Free Record Shop. (pssst,…vergelijk de prijzen!)

Hieronder mijn persoonlijke “narrated” Attenborough collectie:

The Blue Planet – A Natural History Of The Oceans (BBC, 4 DVD)
Blue Planet II (BBC, 3 DVD)
Life (BBC, 6 DVD)
The Life Collection (BBC, 24 DVD)
Life In The Undergrowth (BBC, 2 DVD)
Life In Cold Blood (BBC, 2 DVD)
Great Wildlife Moments (BBC, 1 DVD)
Planet Earth (BBC, 5 DVD)
Nature’s Great Events (BBC, 1 DVD)
Life In The Freezer (BBC, 1 DVD)
The Private Life Of Plants (BBC, 1 DVD)
The Life Of Birds (BBC, 1 DVD)
Frozen Planet (BBC, 3 DVD)
First Life (BBC, 2 DVD)
The Hunt (BBC, 3 DVD)
David Attenborough – 60 Years In The Wild (BBC, 2 DVD)
Rise Of Animals – Triumph Of The Vertebrates (BBC, 2 DVD)

Vind je DVD ouderwets? Geen paniek, een reeks titels zijn eveneens beschikbaar als BlueRay of via online diensten als Netflix.

  • Der is nu eens geen bal op de TV te zien!

Ain’t it a damn shame. Laat ik nog eventjes verder doorbomen. Het basisaanbod van Telenet bevat ongeveer 70 zenders. Toch zou een gedachte zoals de titelzin wel eens durven in je hoofd ontspruiten. In het kader van dit schrijfsel, en ondanks het euvel dat er ook hier wel wat herhaling voorkomt en sir Attenborough hier zijn stem zelden laat horen… why not try one of these for a change?

– Discovery Channel (ook in HD)
– National Geographic (ook in HD)
– Animal Planet (ook in HD)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.