Stephen King’s Old Men

Newsflash!… meneer John is best wel fan van verfilmde verhalen van bibberschrijver Stephen King. Het valt me op dat de meneer in kwestie een voorliefde heeft voor personages met een zekere leeftijd.  Men with age of wisdom and some mysterie, oude knarren die een belangrijke rol spelen in de verhalen, je zou het niet verwachten van me, kgeef het toe. Akkoord, de verfilmingen zijn altijd aangepast tov de oorspronkelijke boeken, maar aangezien meneer John nog altijd een bloedhekel aan lezen heeft,…. ahum.. OK…. hier zijn 3 van mijn favorietjes:

 

Personage: Jud(son) Grandall
Acteur: Fred Gwynne
Film: Pet Sematary (1989)

jud
“Sure Elly, they weren’t all killed by the rrrrooaaad”

Personageschets: Jud Grandall is de goedhartige kettingerokende buur van de familie Creed die verhuist zijn vanuit Chicago naar Ludlow, Maine. Jud redt het zoontje van de familie Creed wanneer deze onbewaakt de drukke weg oploopt. Al gauw onstaat er een vader-vriendschap relatie tussen de oudere Jud en de jonge papa Louis. Jud verklapt tussen pot en pint aan Louis de duistere geheimen van het nabijgelegen “Pet Sematary”.

Fred Gwynne heb ik pas ontdekt via deze film. Alhoewel hij destijds fame ’n fortune genoot via zijn karakter Herman Munster, vind ik zijn vertolking in deze Stephen King’s film voortreffelijk! Een karakterkop en een zware basstem,… you can’t go wrong!


 

Personage: Leland Gaunt
Acteur: Max Von Sydow
Film: Needful Things (1993)

leland
“Guns don’t kill people, people kill people”

Personageschets: Leland Gaunt arriveert in het geïsoleerde Castle Rock om er een antiekzaakje te beginnen. De lokale bevolking snapt in eerste instantie niet waarom er uitgerekend in hun stadje een dergelijke zaak zijn deuren opent.  De locals raken echter geïnterigeerd door de charmes van Leland en kopen gretig spulletjes vanuit zijn winkel in ruil voor een kleine wederdienst in natura.

Max Von Sydow heb ik nooit jong geweten, althans in de films waarin hij meespeelt. Qua voice is deze meneer de absolute top, want hij leent erg frequent zijn stem uit voor videogames en ook in de aanwezige films zorgt zijn stem voor de nodige meerwaarde. Max…you rule!


 

Personage: Richard Straker
Acteur: James Mason
Film: Salem’s Lot (1979)

straker
“Ciaou,…that’s a familiar Italian expression meaning goodbye”

Personageschets:  De schrijver Benjamin Mears trekt na het overlijden van diens vrouw opnieuw naar zijn geboortestad Salem’s Lot. De lokale bevolking is nieuwsgierig naar de “vreemdeling” en hij vertelt dat hij een boek aan het schrijven is over het beruchte Marstenhuis. Het Marstenhuis werd echter recentelijk gekocht door de mysterieuze Richard Straker, de eigenaar van een brocante zaak. Wanneer Straker de opdracht geeft om een “breekbaar en kostbaar item” naar Salem’s Lot te laten verschepen en er kort daarna een kind verdwijnt, krijgt het Martenhuis opnieuw een duistere  rol in het bestaan van Salem’s Lot.

De enige film in mijn collectie met James Mason is “20.000 Leagues Under The Sea” waarin Mason zijn “evergreen” rol van Captain Nemo speelt. Zijn Britse accent in US films geven hem zowiezo het label van “verfijnder” te zijn! Noot aan mijzelf: dringend eens wat meer films ontdekken met James Mason!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.