Mac revalidatie

imacreval

  • Revalidatie: PART 1

Tijdens het spelletje F12012 bleef mijn Lotus bolide opeens wel héél lang op hetzelfde punt op het circuit rondzweven. Een daarop volgende reboot maakte me niet bepaald vrolijker en tijdens het geforceerd opstarten in de zogenaamde “veilige modus” zag meneer John dat het helemaal niet goed was.  De grafische kaart had het…jawel… bijna exact 6 jaar na aanschaf, opeens begeven.

Hell ’n bloody! Zulke dingen komen natuurlijk altijd ongelegen! Wetende dat een grafische kaart voor een iMac uit 2008 niet bepaald voorradig is bij de lokale Apple boer dwong meneer John dus naar een zoektocht op het wereldwijde web. Beslist niet zo evident als het in eerste instantie lijkt, want sommige websites hebben helemaal geen goed reputatie fluisterde meneer Google me in. To make a long story shorter… MacPartsOnline bleek (ondanks het iets hogere prijskaartje) de betere keuze. Creditcard van stal halen dus en hopen dat het pakketje heelhuids en werkend zou toekomen.  Alle lof voor deze Californische onderneming, want binnen de week werd het pakket netjes verpakt afgeleverd.

Het moet gezegd worden, Apple heeft dan wel niet graag dat je een semi-bejaarde machine nog nieuw leven wil  inblazen, het Californische bedrijf gaat wel héél netjes om met het refurbishen (oplappen dus) van ooit defecte hardware.

Het opengooien van een iMac 24″ (early 2008) is gelukkig nog net doenbaar. Alhoewel, eerlijkheidshalve toch even vermelden, ik ging het persoonlijk nooit aangedurfd hebben. Een garnizoen aan vijzen van groot naar klein, een spaghetti van dunne kabeltjes met bijhorende connectors,… zo ziet een iMac er dus van binnen uit.  Stalen zenuwen heb je ervoor nodig en je trouwe werkpaard met zijn darmen op tafel verspreid zien is en blijft een vreemd zicht.

  • Revalidatie: PART 2

Doorgaans zijn er 2 dingen die het vaakst de geest geven aan een computer. De grafische kaart enerzijds en een traditionele hardeschijf met bewegende delen anderzijds Na het lezen van volgend artikel via OneMoreThing begon de grijze hersenmassa na te denken en besloot ik (op aanraden van) om mijn iMac te voorzien van een Samsung 840 EVO SSD. Een SSD (Solid State Drive) biedt héél wat meer voordelen tov een traditionele HDD (Hard Disk Drive).  Zo zijn er geen bewegende delen meer aanwezig, produceert de schijf minder (tot bijna geen) warmte en functioneert een SSD een pakje vlotter qua performance.

BELANGRIJK: Wanneer je een SSD in een Mac monteert dat in theorie niet geschikt is voor een SSD dan kan het voorkomen de ventilatoren van je Mac opeens vreemde kuren gaan krijgen. Je Mac (de warmtesensoren eigenlijk) zal opmerken dat die SSD (qua warmteontwikkeling) anders is dan de traditionele HDD en zullen bij het lezen van die abnormale waarden uit voorzorg op hogere snelheid beginnen werken. Dit gekende (irritante) euveltje is niks ernstigs en kan je vrij makkelijk softwarematig oplossen met volgende tool en werkt perfect!

Een SSD schijf werkt ook iets anders dan een tradtionele HDD. Om de SSD in “topshape” te houden wordt via verscheidene fora steevast voor “niet-Apple-geïnstalleerde SSD schijven” een Trim App aanbevolen. Opgepast! Altijd kijken of dergelijke tooltjes compatibel zijn met je huidige systeemversie van OSX! Wanneer je een SSD hebt zitten die door Apple zelf is geïnstalleerd, dan heb je automatisch deze functie.


 

Sidenotes:

Je kan je de vraag stellen of het upgraden van een iets oudere Mac überhaupt (zo gebruik ik dat woord ook eens) nog zin heeft. De ene persoon zal zeggen “ditch the bitch”, de andere zal het je dan weer aanbevelen. Budgetaire en (jawel) emotionele redenen spelen hierin een rol van betekenis inzake je keuze. Het Internet kan zeker dienen als betrouwbare raadgever, maar uiteindelijk kan ik alleen maar schrijven: the choice is eventually yours!

Mijn diepste dank gaat uit naar Johan Dupont van Branswijck IT die als dokter van dienst functioneerde! Many thanks!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.