Deze middag dacht ik er opeens aan dat ik een “deel 3” van mijn serie “Single me” nog in de steigers had staan. Om de één of andere reden was ik deze uit het oog verloren. Dat gebeurt me wel eens vaker hoor, niettegenstaande ik een bril draag. Mits wat opsmuk- en herschrijfwerk heb ik daarom dit schrijfsel eindelijk afgewerkt. Of er nog een deel 4 zal komen, weet ik nog niet hoor. 🙂

Heb je ooit al eens gehoord van de term “solo dining”? Nee niet het product “Solo” natuurlijk, want dat zou het toch wel héél akward maken. Alhoewel, op YouTube en consoorten vind je wel vaker rare dingen. Zo zag ik op het medium iemand letterlijk 1 kg boter opvreten omdat iemand anders hem daarvoor had uitgedaagd. Hij zou iets winnen als hij het effectief zou doen én filmen.

Wat doet een certified onnozelaar dan? De weddenschap aangaan om toch maar die prijs te winnen om achteraf met de ambulance in snelvaart naar het ziekenhuis te worden gebracht om zijn maag leeg te pompen. Wat kan ik schrijven? De mens zal zichzelf uitroeien, zeg het dat ik het geschreven heb. 🙂

Maar goed, solo dining dus. Het is al geruime tijd een trendy gegeven, aangezien onze maatschappij méér en méér singles telt. Het idee zit er ‘em in dat je dus als single, er alleen op uit trekt om ergens te gaan dineren. Die term kwam er een beetje omdat de moderne mens nu éénmaal graag Engelse woordjes kleeft aan zaken dat mensen uitspoken om op die manier dingetjes viraal de wereld in te sturen via sociale media. *zucht*

Zo nieuw is het voor mij, solo dining dus, niet bepaald. Ik heb al vaker op mijn ukkie plaatsgenomen in een restaurant/brasserie om een maaltijd te bestellen. Waarom zou ik dat niet mogen doen? Het is niet omdat je single bent, dat je je als een soort omega* verstoten hoeft te voelen. De eerste keer voelt het een beetje raar, en eigenlijk ook wel een beetje zielig, maar een goede vriend van me omschreef het destijds zo “John, wat is er zieliger, … alleen thuis zitten of ergens alleen gastronomisch te genieten?”

Toen ik nog een relatief rijk sociaal uitgaansleven had, waren quasi 95% van de mensen waar ik mee optrok voor geen meter geïnteresseerd om eens op restaurant te gaan. Al helemaal niet als het om de zogenaamde verfijnde keuken ging. “Zoveel geld voor slechts dit beetje eten … ben je zot?” Je merkt het al vlug, het culinaire beperkte zich op verwaaide keren tot de lokale frituur of het vettige pittakot. Maar je weet hoe de dingen gaan in het leven. De ene kennis gaat in een andere provincie wonen en de andere trouwt en sticht een gezin en het sociale contact verdwijnt. Het sociale leven, en dan toch zeker het mijne, dooft dus uit met als gevolg ook de nachtelijke bezoekjes aan de frituur of het pittakot.

Spijtig natuurlijk, … dat men niet met me mee wou op restaurant, … want alhoewel uiteten gaan niet bepaald supergoedkoop is, is het toch wel iets wat ik erg graag doe. Als ik dan aan solo dining doe, dan ga ik niet naar een zogenaamd écht restaurant waar je minstens 5 gangen dient te eten. Nee, ik beperk me dan eerder tot een brasserie waar je van de kaart kunt kiezen of een beperkte(re) menu kunt bestellen.

Het probleem is, … en dat meen ik serieus, … dat onze huidige (Vlaamse) maatschappij nog lang niet aangepast is aan mensen die single zijn. Aan de ene zijde zien restaurants liever 2 mensen aan hun tafels ipv 1 en kan je soms niet altijd een menu bestellen omdat deze nu éénmaal voor min. 2 personen wordt aangeboden.

Anderszijds kleeft er ondanks alle tolerantie dat we moeten uiten in onze huidige samenleving, nog altijd een stigma aan “single zijn”. Mensen denken al heel gauwe dat je je kansen verkeken hebt, dat er iet serieus fout met je is, of dat je ongelooflijke kiekeurig bent. Dat is wat de mensen sowieso denken, en soms bekijken ze je wel eens vanuit hun ooghoeken als je alleen op restaurant zit. Maar … wat is er zieliger … ? Juist!


*De term “omega” wordt af en toe gebruikt in een wolvenroedel. Ik copy/paste even de uitleg hierover. Over het algemeen is er in een roedel wolven een dominant paar (alfa), een individu of een paar dat als tweede stel dient (beta), een paar wolven in de middelrang en één of meerdere in een lagere rang (omega).


Bron afbeelding: Nadin Sh / Pexels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.