RTCML: U96 – Das Boot

Men zegt soms dat het zonde is om als muziekliefhebber éénzijdig te zijn. Voor wie dacht dat mijn 2de RTCML schrijfsel hetzelfde pad zou bewandelen als het voorgaande zit er helaas naast. Misschien zullen mensen die mij in levende lijve kennen toch eventjes met de wenkbrauwen fronsen voor volgende keuze. Een flashback van bijna 19 jaar brengt ons terug in de tijd naar het ogenblik waarop ik als 11 jarige guppy één van mijn allereerste muziekcassettes kocht in de lang geleden ten grave gedragen muziekwinkel “Het Muziekdoosje”.

CD Cover

De groep U96 eert zowel met de keuze van de groepsnaam als albumtitel de beklijvende film “Das Boot” uit 1981. Nu ja laat ik toch het woord “groep” maar eventjes corrigeren want eigenlijk kan je bij U96 niet echt spreken over een muziekgroep in de betekenis van een muziekband. Het is eigenlijk een dancemuziekproject welke begin de jaren ’90 door de Duitse producer Alex Christensen werd gelanceerd en die in een later stadium de grote doorbraak voor hem zou betekenen in het milieu.

  • Waarom dit album?

Het moet gezegd worden dat ik gewoon laaiend enthousiast was van de melodie van de eerste song en ik er de rest noodgedwongen bijgenomen heb. In het jaar 1991 was de song “Das Boot” immers een radiohit en kocht ik met mijn eerste verzamelde centen iets wat mij toen het meeste bezighield.  Losse nummers kopen op een muziekcassette was niet zo evident en van de “iTunes Store” was er een slordige 16 jaar later maar sprake.  De kennis dat de openingstrack een verkrachte versie was van de originele filmmuziek van Klaus Doldinger had ik toen nog niet ontdekt. De bezielers van U96 lijken wel berouw te hebben voor deze wandaad want de laatste song op het album is dan uiteindelijk de originele (ingekorte?) versie. Respect dus.

De rest van het album heb ik gaanderweg leren apprecieren omdat ik toen eigenlijk niks anders in mijn bezit had en mijn visie op dat niveau vrij beperkt was. Als ik het album zoveel jaar later analyseer valt het me op dat de donkere enge sfeer van de film “Das Boot” er netjes zit ingeweven en het uiteindelijk anno 2011 om “old school dance “gaat. Het album is echter wel experimenteel (Sporty Animal Loving Extravert) en in zekere zin soms zelfs ruig (Der Kommandant) te noemen. Met uitzondering van een paar opstootjes met een leuke beat en een kort geslaagd “chill” momentje (Art Of U96) schetst het abum hoofdzakelijk de roestige sfeer aan boord van de onderzeeboot U96 die zwaar onder vuur ligt gedurende WOII.

“U96 – Das Boot” is voor mij uniek omdat het eigenlijk het enige complete album in mijn muziekcollectie is die het genre “Dance” met zich meedraagt. Sleur er gerust dit een brokje jeugdsentiment bij en je kan mijn RTCML-keuze beter begrijpen. Ik beken echter in volle eer en geweten dat het genre wat U96 bracht/brengt me verder weinig kan boeien en het me nu eigenlijk doet verbazen dat ik dit album toch tot 1 van mijn hebbedingetjes beschouw.

  • Playlist:

1. Das Boot
2. Come Two Gether
3. Der Kommandant
4. No Control
5. Art Of U96
6. I Wanna Be A Kennedy
7. Ambient Underworld
8. Sporty Animal Loving Extravert
9. Sonar Sequences
10. Das Boot (Klassik Version)

“U96 – Das boot” (Polydor GmbH, 1992) is verkrijgbaar op CD en iTunes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.