Review: BackBlaze

Online backup zit in de lift, en als je merkt hoe slordig onze Belgische justitie omgaat met hun data en je bij wijze van goed voornemen voor 2019 het besluit maakt om dat specifieke idiote voorbeeld niet te volgen, dan kan deze review een openbaring voor je zijn.

Dat ons leven méér en méér digitaal wordt is een feit. Mensen downloaden media via het Internet, stockeren digitale foto’s van reizen, gebeurtenissen op hun computer of externe schijven en meer en meer bedrijven sturen een digitale factuur naar je mailbox ipv het haast retro papieren exemplaar. Kortom, een groot deel van ons leven of althans de organisatie ervan en bijhorende entertainment wordt digitaal.

Wat als? Dat is de terechte vraag die je jezelf af en toe eens moet stellen. Wat als meneer Murphy ten tonele verschijnt? Zijn wil is immers wet, want onderhandelen gaat niet.

De meest voor de hand liggende methode is een externe schijf aansluiten op je computer zodat deze met een vaste regemaat een reservekopie/backup neemt van je digitale data. Op zich is dat prima, want je zou schrikken hoeveel mensen nog GEEN enkele backup nemen. Ok, stel je nu eens de vraag…. wat als?

Wat als… je op een frisse dag merkt dat gespuis in je huis is geweest en zowel je computer als je externe schijf mee hebben genomen?
Wat als… de bliksem inslaat op je woning en ieder apparaat dat op dat ogenblik in het stopcontact zat om zeep is?
Wat als… je bovenbuurman in een dronken moment met een brandende sigaret op de bank in slaap is gevallen en het gebouw waar je woont in lichterlaaie staat?

Inderdaad,… wat als? Je had een strategie inzake backup, en die leek goed te zijn, maar op het einde van de rit heeft die gefaald door onvoorziene omstandigheden waar je nooit aan had gedacht had en waarbij het eindresultaat is dat je eigenlijk geen backup meer hebt. Je kan moeilijk elke reis opnieuw beleven om iedere foto opnieuw te maken? Dat leuke moment met vrienden dat je op foto heb vastgelegd 10 jaar terug kan je niet herbeleven tot zolang tijdreizen nog niet is uitgevonden. Je snapt het, niet alleen de materiële, maar ook de sentimentele waarde is op dat moment om zeep.

  • écht ongelimiteerde online backup

BackBlaze is niet nieuw op de markt. Het bedrijf bestaat sinds 2007 en biedt anno 2019 de formule écht ongelimiteerde databackup aan. Concreet wil dit zeggen dat het niet uitmaakt hoeveel data je upload naar hun datacenter. Je betaalt per maand een vaste prijs ongeacht of je nu 10 GB of 10 TB upload. Véél online backup diensten zetten een bepaalde datalimiet inzake backup in hun formule, maar dat is mijns inziens op lange termijn niet interessant, vooral omdat je dan vaak duurder uitkomt tov diensten die effectief ongelimiteerde formules aanbieden.

Op het ogenblik van schrijven is BackBlaze één van de goedkoopste spelers op de markt inzake écht ongelimiteerde backup. De maandelijkse kostprijs komt neer op $5 (€4,5) of als je kiest voor een jaarlijkse betaling, $4,20 (€3,7). Je kan echter ook kiezen voor een 2-jaarlijkse plan wat de maandelijkse kostprijs terugschroeft naar $3,95 (€3,4), wat eigenlijk spotgoedkoop is voor écht ongelimiteerde backup. Mocht je na het lezen van mijn review beslissen om BackBlaze Personal Backup te omarmen dan raad ik je absoluut het de 2-jaarlijkse formule aan.

BlackBlaze Personal Backup is beschikbaar voor zowel MS Windows (vanaf Windows 7) en macOS (vanaf 10.8 “Mountain Lion”)

  • Kinderlijk simpel

Wat mij vooral aansprak in de methode dat BackBlaze gebruikt is hoe kinderlijk simpel de toepassing ervan is. Geen complexe configuratie-toestanden waarbij je een handleiding moet kopen bij Standaard Boekhandel of schele koppijn alvorens het systeem effectief doet waarvoor je betaald hebt. Voor de ene persoon een zegen, voor de andere, méér IT-minded mensen, waarschijnlijk net iets te simpel.

Simpel? Jawel. Je registreert je bij BackBlaze, je installeert de software en je kiest voor een gratis 15 dagen try-out, of je koopt meteen de software, en BackBlaze begint automatisch met de eerste backup.

Een eenvoudig 3-stappen plan en je bent vertrokken, wat voor de meeste mensen die een computer dagdagelijkse gebruiken de bedoeling is, en die zich niet constant willen bezig houden met online backup. Een goede online backup formule is er eentje waar je niet meer hoeft aan de denken en wat doet wat het hoort te doen.

BackBlaze neemt een backup van alles van je interne schijf met uitzondering van systeem- en programmabestanden. De redenering is dat het programma enkel en alleen een backup neemt van wat onvervangbaar is en je dus niet meer kunt herinstalleren na een bepaald euvel waarbij het raadplegen van een backup aangewezen is.

Heb je dus een bepaald programma geïnstalleerd op je computer, dan zal BackBlaze deze niet toevoegen in de online backup. Bewaar je echter het installatieprogramma met bijgevoegd serienummer in een aparte folder op je computer, dan wordt dit uiteraard wel meegenomen in de backup.

Extern aangesloten schijven, worden meegenomen in het backup proces als je dit wenst. Met 2 muisklikken bepaal je welke schijven er mogen worden opgenomen in je backup strategie en welke niet. Opmerking: De “Time Machine” schijf op een macOS systeem wordt niet meegenomen in online backup.

De licentie die je koopt is echter een backup systeem voor 1 computer en (helaas) mobiele apparaten worden niet voorzien in de formule. Doch, systemen zoals iOS voorzien al een backup via het iCloud platform, dus voor een groot deel mensen is dit mogelijks compleet onbelangrijk.

  • Geduld hebben

Een grote afknapper bij véél mensen is de wetenschap dat een allereerste online backup, tijd vraagt. In tegenstelling tot een backup naar een externe schijf via USB, dient alle data immers te worden overgepompt via je Internetlijn naar een datacenter. In het geval van BackBlaze is dit de USA. De tijdsduur van je eerste backup heeft in eerste instantie 2 belangrijke voorwaarden. 1) Je uploadsnelheid bij je provider en 2) de hoeveelheid data dat BackBlaze moet overpompen.

Om de backup iets sneller te laten verlopen heb je de optie om bepaalde type bestanden uit te sluiten in je backup. Heb je bv. via VMWare Fusion een virtuele machine die x-aantal GB schijfruimte inpalmt dan kan je die bestandsextentie vrijstellen van online backup.

  • Bestandsherstel / Restore

Vanuit de BackBlaze software kan je geen bestanden herstellen die je om eender welke reden zoek geraakt bent. Daarvoor dien je in te loggen op je BackBlaze-account dat je optioneel kan beveiligen met een “Two-Factor verificatie” waarbij je een code krijgt via SMS dat je kan invoeren alvorens je de backups kunt raadplegen.

De mogelijkheid is om tot “30 versie-dagen” terug te keren in de tijd om de toenmalige bestandssituatie te zien per tijdstip van je computer op dat gegeven ogenblik. Wanneer je het zoekgeraakte bestand gevonden hebt, kan je de restore aanvragen en krijg je een link met een .zip document gemaild waarin je bestanden aanwezig zijn. De snelheid waarmee je die link per mail ontvangt is sterk afhankelijk van de effectieve bestandsgrootte dat dient te worden hersteld.

Belangrijk: wanneer er een backup wordt gemaakt van een externe schijf en je koppelt deze schijf los van je computer en je gebruikt deze x-aantal weken niet of je sluit deze x-aantal weken niet aan op je computer, dan zal BackBlaze deze wissen uit je backuparchief. Gelukkig word je hierop attent gemaakt per email wanneer dit zou voorvallen.

  • Beveiliging

Wat véél mensen met online backup zorgen baart is de zogenaamde beveiliging en privacy van het overpompen van je data naar een datacenter. BackBlaze neemt de nodige maatregelen hiervoor maar doet dit helaas niet 100% volledig. Er is geen zogenaamde “end-to-end encryptie” aanwezig. Je kan je data via AES-128 bit versleutelen (encryptie dus) wanneer deze wordt verstuurd naar de BackBlaze servers, maar je dient, om een herstel uit te voeren, datzelfde paswoord in te geven in de webinterface om de bestanden effectief te kunnen inzien en een herstel aan te vragen. De “Two-factor verificatie” is een optie wat je standaard bij eender welke registratie online zou moeten instellen.

De herstelling via de webinterface is meteen ook een zekere zwakte. Het paswoord voor je AES-128 bit encryptie dat je kan instellen in de software is iets wat jij zelf als gebruik(st)er bepaald. Hoe zwakker dat wachtwoord des te makkelijker het is voor iemand om dat te ontdekken. Als je dat ene wachtwoord per abuis vergeet, dan zijn je backups verloren, want het bedrijf BackBlaze claimed dat men onmogelijk nog aan je bestanden kan wanneer je die sleutel verliest.

  • Verdict

Een online backup, of dit nu via BackBlaze of via een andere provider is, moet je zien als een soort online verzekering. Het vervolmaakt je huidige backupstrategie en wapent je tegen de wet van Murphy.

Ik raad mensen altijd aan om eerst te kijken voor een offline backup systeem en DAN pas te kijken voor een online backup wat je kan raadplegen in uiterste nood. Het online herstellen van bestanden kan TE traag gaan voor je gevoel en wanneer je een bepaald bestand écht meteen nodig hebt, dan is er niks dat sneller is dan je offline backup.

Wat een storend element kan zijn is de wetenschap dat BackBlaze na verloop van tijd files zal wissen als een bepaald type schijf niet meer gevonden wordt op je computer.

Backblaze Personal Backup is een backup service en GEEN online storage service. Met storage service bedoel diensten zoals Dropbox en Google Drive dat bestanden synced over diverse apparaten en die dient (zoals het woord zelf al verklapt) om bestanden online te bewaren/archiveren. Ter info, BackBlaze biedt eveneens online storage aan onder de naamgeving “B2”.

Maar inzake Personal Backup, doet de software precies wat het moet doen, een automatische backup/reservekopie nemen van je bestanden zodat je na het instellen ervan er eigenlijk niet meer aan hoeft te denken. De software is qua prijszetting één van de goedkoopste en is tevens vederlicht voor je besturingssysteem. Het algemene gebruiksgemak van de software zorgt ervoor dat je quasi “zero-knowledge” kunt hebben wanneer je met BackBlaze Personal Backup aan de slag gaat.

Meer informatie inzake online backup in het algemeen.
De website van BackBlaze voor wie interesse heeft! 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.