Misschien heb je het gelezen op je favoriete nieuwssite of misschien ook niet, maar de maand januari kan worden uitgeroepen tot “Januhairy”. Althans als het aan de Britse studente Laura Jackson ligt.
Zoals de naamgeving al een beetje doet vermoeden zou dit dé maand kunnen worden waarin vrouwen worden aangespoord om alle regio’s van het lichaam waar haargroei zegeviert onaangetast te laten. You’ve got it, no shaving, no waxing… laat de haargroei maar eens de vrije loop gaan. Een statement met een feministisch kantje of een zoveelste hype/trend? Who knows! De wereld bestaat anno 2019 uit trends, culturele fenomenen die als paddestoelen uit de grond schieten onder de stuwkracht van Twitter hashtags, Youtube challenges of visuele outingen/gedragingen.
Ook bij mannen bestaat/bestond (want ik weet niet of dat nu in 2019 nog actueel is) de trend onder de noemer “hipster”. Mannen laten hun baard wild groeien zonder daarbij enige vorm van verticutatie of snoeipraktijken en sluiten zich daarbij aan tot wat de iets oudere generatie de clochard look noemt. De tijd dat enkel vrouwen zich verdiepten in trendy fashion ligt dus al enige tijd achter ons, zo blijkt.
De één heeft er al meer dan de andere, maar elk mens heeft het in principe. Lichaamshaar op bepaalde plaatsen werd een héél lange periode aanzien als vulgair, slordig of zelfs ronduit dégoutant. Wat het ook moge zijn nu, in de jaren 1970 dacht men er anders over. Daar waren bakkebaarden en vogelnestjes op diverse verscholen plaatsen best normaal.
Alhoewel ik zeker geen lezer ben, heeft seksuologe Kaat Bollen destijds haar thesis gewijd aan de habitat van de schaamluis. Enige tijd daarna kwam haar boek uit met de recht-voor-de-raap-titel “Het Schaamhaarboek” en dat lokte destijds gemengde reacties uit als ik het Internet mag geloven. Waarom? Omdat het voor de ene effectief not done is, iets waarvoor we ons letterlijk zouden moeten voor schamen, en omdat het voor de andere dan weer juist een openbaring was dat een gelijkgestemde er een boek over geschreven had dat aantoonde dat we ons helemaal niet hoefden te schamen.
Wat ooit natuurlijk en eigenlijk dood normaal was, is nu opeens rebels geworden omdat het een symbolische aanval is tegen onze glazuur cultuur waarbij het ideale schoonheidsbeeld ondermijnd wordt op social media zoals Instagram. Nu ja, als ik de reacties op de Twitter account van Rudi Vranckx mag geloven, dan blijkt onze zogenaamde glazuur cultuur toch wel bijzonder besmeurd te zijn. Daar zouden we ons tenminste eens voor moeten schamen, en niet om wat,… haargroei.
Kortom, lichamen smooth as a baby’s bottom,… dat is zo 2018? Toch?
De “clochard look”, geweldig!