Recept: Tomatensoep met balletjes

Iedereen moet eten, maar niet iedereen kan koken. De ene is een een krak in, de andere een echte nachtmerrie en nog anderen zijn nog echte newbies en hebben al moeite met gerechtjes die voor de anderen kinderspel zijn. Ik behoor tot de laag der bevolking dat zijn eerste stapjes in de wondere wereld van het koken begint te zetten. Aangezien koken in de lift zit met allerei kookprogramma’s en consoorten heb ik besloten af en toe op deze blog een simpel gerecht uit te leggen. If I can do it, you can do it! 🙂

Wat staat er op het menu? Wel,.. we beginnen met een klassieker dat quasi iedereen lust, tenzij je allergisch bent aan tomaten. Beslist geen moeilijk gerecht, ik zou haast zeggen 1 der simpelste gerechten die er te vinden zijn,  maar voor de beginnende chef-kok een mooie starter. We hebben het over “Tomatensoep met balletjes”!

Tomatensoep met balletjes
Tomatensoep met balletjes

Het voordeel van een soepgerecht in het algemeen is dat je eigenlijk vrij bent te doen en laten wat je wilt.  Het recept dat ik hier neerkribbel is daarom ook maar 1 van de zovele mogelijkheden om EEN tomatensoep te bereiden. Experimenteren wat je familie en uiteraard jezelf het lekkerste vinden is dus de boodschap. Het enige waar je eventueel wel rekening mee dient te houden is de keuze van je groenten en dit om een smakend resultaat te bekomen. De hoeveelheid ingrediënten  is dan weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid soep dat je wilt maken.

  • Wat hebben we nodig?

– Water (Een halve grote pot is meestal mijn referentie)
– Tomaten (tussen de 1 en de 2 kg,… méér mag altijd)
– Uien (2 stuks)
– Geconcentreerd tomatenpuree (1 of 2 potjes)
– Aardappelen (optioneel: 1 à 2 stuks)
– Look (1 teentje)
– Wortels (optioneel: 4 stuks of méér)
– Bouillonblokjes (4 stuks groete en/of kippenbouillon)
– Gemengt gehakt (300 gr)
– Een mixapparaat (sterk aan te raden! :p)

Tips:
– Kijk eerst of je alles in huis hebt vooraleer je start te koken.
– Zorgen dat je mixer  door de hoeveelheid water geen gevaar voor elektrocutie vormt.

  • Let’s get started!

Het voordeel (en dus ook mijn voordeel) van een gemixte soep is dat je (nog) geen geavanceerde “snij-skills” dient te bezitten. Ook al lijken de groentenstukken, na het snijden, qua looks onorthodox, het speelt op het einde van het verhaal geen rol aangezien we alles gaan fijnmixen.

We ontdoen de tomaten van hun groene steel en we ontjassen de ajuinen. Vervolgens snijden we deze in grove stukken. Je mag de tomaten uiteraard ook “ontvellen” alvorens deze te snijden indien je dat smakelijker vindt, maar dat hoeft niet. Vervolgens schillen we de aardappelen, raspen we de wortels en snijden we deze in kleinere stukjes. Aardappelen en wortels dienen langer te koken dan de andere groenten alvorens ze zacht zijn en zodoende is het misschien verstandiger deze niet TE grof te maken zodat alle groenten op hetzelfde moment klaar zijn.  Het lookteentje snijden we ook in stukjes en we ontdoen deze van de groene nerf. Lookteentjes zijn van nature niet zo groot, dus het maakt niet echt uit of deze al dan niet grof gesneden zijn.

We vullen een soeppot voor de helft met water en we voegen alle vers gesneden groenten en de bouillonblokjes toe. Aangezien gekookte tomaten uit zichtzelf, gekookt, weinig smaak bieden is het daarom sterk aangewezen ook de tomatenpuree toe te voegen. Een aardappel is optioneel, en dient eigenlijk louter om de soep aan te dikken. (zetmeel is een prima bindingsmiddel)

Het deksel gaat op de pot en we brengen het water met de groenten aan de kook.  De kooktijd is afhankelijk van de hoeveelheid water en de hoeveelheid groenten die je gaat gebruiken. Laten we daarom ruim rekenen en zeggen dat we toch een halfuurtje op ons gemak  zijn alvorens de groeten “mixklaar” zijn. In de 30 minuten dat we vrij hebben kunnen we de gehaktballetjes gaan rollen.  Er bestaan hiervoor héél wat voorbereidingsmethodes. Een klassieker is dat je een ei (eiwit + eigeel) en paneermeel (in de volksmond: chapelure) toevoegd aan het gehakt en daar kneedt. Ik heb dit echter op 1 situatie na nooit gedaan. Gemengd gehakt kleeft al voldoende naar mijn mening en ik zie er geen enkel nut in om er nog andere zaken aan toe te voegen. Na het koken van de gehaktballetjes krijg je anders een korstje paneermeel en dat is misschien minder smakelijke. Hoedanook..de keuze is aan jou.

Wanneer de balletjes gerold zijn kan je ze in afwachting tot de rest van de soep klaar is in de koelkast bewaren. Better safe then sorry. Het is en blijft gehakt en ook al denk ik wel niet dat het andersom zou gebeuren, ik zou niet willen dat iemand met neveneffecten te maken krijgt.

We checken of de groentjes “mixklaar” zijn. Wanneer de tomaten “uit elkaar aan het vallen” zijn en je merkt dat de aardappelen mooi zacht worden kan je beginnen met mixen. Het mixen zelf duurt niet zo lang, hoogstens een goede minuut, maar het waakzame oog van de chef-kok in spé beslist.

Wanneer we de soep gemixed hebben voegen we gehaktballetjes toe.  Op het eerste gezicht lijken deze te zinken naar de bodem van je soep, doch door het verwarmingsproces zie je ze mooi wit gekookt opeens weer de kop opsteken.  Check na een poosje of je gehakt volledig doorkookt is. Hoe? Proeven dus! Neem een gehaktballetje en snij deze in 2 helften. Wanneer de binnenkant mooi wit is dan zijn de balletjes prima in orde!  De gehaktballetjes zijn voor een tomatensoep geen verplichting, maar ze geven wel een extra smaakje aan de soep.

Zo, de soep is klaar,..hoogstens een 45 minuutjes werk en erg makkelijk te bereiden. Je kan deze nog afwerken met wat kruiden zoals basilicum indien je dat zou wensen. Om de soep ietsje pittiger te maken kan je altijd een paar druppeltjes “tabasco” toevoegen. Wanneer je een trouwens een hekel hebt aan de mogelijke velrestjes van de tomaten dan kan je, voordat je de gehaktballetjes erbij doet, de soep nog eventjes door een zeef halen.

Er rest mij nog 1 ding te tikken: Smakelijk!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Lang geleden dat ik nog eens het originele tomatensoep-recept op het internet ben tegengekomen. Met origineel bedoel ik: de manier waarop m’n grootmoeder ze maakte. Simpel en geen poespas rond 1001 kruiden, want tegenwoordig is het blijkbaar de mode om een tomatensoep “abstract” te maken en die lekkere tomatensmaak zoveel mogelijk te doen verdwijnen door kruiding. Blij te zien dat er nog mensen zijn die zich willen houden aan grootmoeder’s kookpot. 😉

  2. Niet dat ik kookprogramma’s wil afschieten maar ik krijg meer en meer de indruk dat snobisme het belangrijkste ingrediënt van een gerecht begint te worden. Begrijp me niet fout, ik hou ook wel van eens iets speciaals in de keuken, doch we zijn in een tijd gekomen waarin een simpel gerechtje niet meer kan of mag. Smakelijk! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.