Recept: Spruitjesstampot

We slenteren op ons gemakje de winter in, en dat geeft ons de vrijheid om van die heerlijke typische “old school” wintergerechten klaar te maken. Ik ben geen Sergio Herman in wording, maar ik trek mijn plan in de keuken en probeer dagelijks voor mijzelf te koken.  Een mini comeback van mijn receptenschrijfsels deze keer, na een geruime pauze. Aan de persoon met de 2 linkerhanden in de keuken aan de andere kant van het scherm, geen paniek!  Geen complexe dingen waarbij je de helft van de supermarkt moet omspitten om aan je ingrediënten te komen.   Deze keer ga ik het hebben over een heerlijke spruitjesstampot, wat een goede starter kan zijn voor hutspot.

  • Wat hebben we nodig?

– Aardappelen
– Spruiten
– 1 of 2 groentenbouillonblokjes
– 1 Ui

  • Hoe beginnen we er aan?

Het eerste wat je te doen staat is uiteraard de aardappelen schillen, de ui versnijden, en de spruitjes voorbereiden op hun ultieme kookervaring.  Over het schillen van aardappelen en snijden van uien ga ik niet verder uitweiden, maar het is misschien wel eens interessant om kort verder te keuvelen over de spruitjes zelf.

Spruiten zijn een typische koolachtige wintergroente die je erg vaak in de winkel kan kopen voorverpakt in dat typische groene netje. Afhankelijk van het type eter dat je bent is deze hoeveelheid voldoende voor 1 a 2 personen.  Was de groenten eerst en snij bij voorkeur een stukje van de basis weg, want deze is meestal niet zo smakelijk wegens de aarderesten die er mogelijks nog kunnen aanhangen. Meteen zal je ook merken dat je nu héél makkelijk in staat zal zijn om de buitenste/lelijkste bladeren te verwijderen. Om het kookproces zelf vlotter te laten verlopen snij je een diagonaal kruisje in de platte kant die nog overschiet van de stam. Tot zover de les anatomie! 🙂

We vullen een (middelgrote) pot met water, voegen er 2 groentenbouillonblokjes aan toe en gooien alle groenten tesamen in de pot.We plaatsen het deksel bovenop de pot tijdens het koken zodat de aroma’s geconcentreerder blijven. Het makkelijke aan dit alles is dat het kookpunt van aardappelen en spruiten ongeveer dezelfde tijd vragen.  That’s it for now, want je bent voor ruim een 20-tal minuten gerust!

Als de groenten gaar bevonden zijn, giet je het overtollige water weg en kan je beginnen met het fijnstampen van de aardappelen, uien en uiteraard de spruiten. Mogelijks zal je merken dat een spruitjesstampot op zich een beetje droog kan zijn.  Je kan dit iets minder droog maken door er eventueel wat jus van je vlees erbij te voegen en/of niet alle kookvocht weg te gieten.

Deze stampot gaat goed samen  met worst, hamburger of een kotelet. Smakelijk!

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.