Moraalridder

Vorige week las ik op mijn favoriete webpagina inzake nieuws het bericht dat een Waals meisje van amper 14 lentes zelfmoord had gepleegd nadat ze door aanhoudend pesten tot die daad werd gedwongen. Het doet er zelfs niet toe dat het een meisje of een jongen was, of hij of zij Waals, Vlaams of whatever was. Je zou een ware onmens zijn mocht je bij het lezen van een dergelijke bericht niet denken van “shit,… 14 jaar!”. Een weekje daarvoor had ik al een gelijklopend onheilspellend bericht gelezen over een meisje van amper 12 jaar die het leven om de één of andere reden niet meer zag zitten en de intentie had om er een einde aan te maken. Wat zit er allemaal achter dat gebeuren. De egocentrische klootzak in mij denkt dan af en toe eens terug aan de tijd toen hijzelf 12 jaar was en fantaseert al  gauw dat het destijds misschien beter was. Hij wist toen nog niet wat het was, zelfmoord, hij wist zelfs nog niet eens wat seks was.

Toegegeven, het is dezer dagen blijkbaar anders dan “in mijnen tijd”. Ik sta er niet altijd bij stil, want terwijl veel mensen van mijn gezegende leeftijd (36 lentes dit jaar) met prille tieners opgescheept zitten, ben ik door omstandigheden totaal niet met dit soort toestanden geconfronteerd geweest. Ik weet amper nog wanneer er schoolvakanties zijn en het tijdstip wanneer de laatste jaars hun 100 dagen vieren brengt cartoonsgewijs een vraagteken boven mijn hoofd. Het is voor mij ook al méér dan 100 dagen geleden dat ik die gebeurtenis nog eens heb meegemaakt  waarbij ik een zwiennestifte van dichtbij heb gezien.  Ja, dat tieners dezerdagen met de slimme telefoon in de handpalm niet kijken als ze met de fiets rijden, (en ik mij daar toch enkele keren aan geërgerd heb), zich tegen de algemene commerciële maatschappij afstoten en hun haar scheef kammen als Justin Bieber, was me gelukkig toch al opgevallen.

Maar GODVERDOMME!!!…. om nu toch nog door te bomen op de laatste nieuwsberichten. Mijn allereerste gevoel zou meteen durven schreeuwen dat het aan de algemene opvoeding van de ouders ligt die ze aan die kinderen hebben meegegeven. Nee, nu heb ik het niet over de gedupeerden, maar over het soort tieners die andere mensen tot dit soort daden dwingen. Hoe durf je het te denken John!!! Je hebt zelf GEEN kinderen, dus wat weet jij in godsnaam over kinderen opvoeden!! Je hebt nog nooit meegemaakt dat je in het midden van de nacht een pamper moest vervangen en je hebt nog nooit je eigen vlees en bloed moed ingesproken voor een toets. Je past in het scenario van die 2 neerkijkende oude zakken die tijdens “The Muppet Show” constant commentaar geven. Nee, ik geef je gelijk, ik heb totaal geen verstand van opvoeden.

Maar,… er is op school altijd wel iemand die figuurlijk gesproken (hopelijk dan toch) met zijn of haar hoofd in de WC pot wordt gepushed omdat zij/hij, een bril draagt, dik is, ros haar heeft, scheve tanden heeft, stottert of simpelweg asociaal is. De meeste tieners zijn nu éénmaal op die leeftijd emotioneel labieler dan iemand van begin de 20 en iemand die niet in de algemene kudde past wordt al vlug een easy target. Ik kan er echter met mijn verstand niet bij dat mensen van die jonge leeftijd, een soortgenoot al dan niet bewust de dood in jagen. De invoer van de straf met de vlakke hand moet dringend opnieuw worden ingevoerd.

Over asociaal gesproken. Naar mijn indruk speelt het fenomeen social media op dat soort momenten een bijzonder smerige rol. Dit is geen nieuws want het komt immers in dergelijke berichten haast automatisch ter sprake. Het is echter niet omdat ikzelf het medium de rug heb toegekeerd dat het nota bene een slecht medium is. Het concept/idee van social media op zich is verre van slecht. Het is een evolutie van communicatie, maar het is de aard van het beestje die het gebruikt dat ervoor zorgt dat hetzelfde medium een riool dreigt te worden en dat communicatie niet langer wordt gebruikt maar eerder misbruikt. De helden van het Internet spugen ongecontroleerd hun al dan niet kwetsende mening, worden er onder de vorm van entertainment mee geconfronteerd terwijl cyberpesters onverstoord hun gang blijven gaan.

Niet dat ik de moraalridder wou uithangen met dit schrijfsel. Zoals ik eerder al geschreven heb, heb ik mogelijks geen recht van spreken wegens het ontbreken van ervaring inzake het opvoeden van jonge mensen. In case you didn’t notice, de maatschappij is altijd al complex geweest, en het was vroeger niet bepaald beter. Het is fair om te schrijven dat het ergens altijd wel zal sucken een tiener te zijn. 12 jaar,…. 14 jaar…. *John schudt het hoofd*

Maar dat was erg makkelijk tikken van achter zijn computer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.