Mac: When the Lion roars!

Wraaaw! Make way for “MacOS X 10.7” aka “Lion”. Het was bijna 2 jaar geleden dat ik mijn review over “MacOS X Snow Leopard” schreef op JohnBlog. Er zijn beslist genoeg Macfora te vinden op het Internet, dus het onbrak mij eerlijk gezegd wat aan ambitie om iets interessants over Apple/Mac neer te kribbelen. However,…wegens het feit dat Apple op 20/07/2011 hun nieuwste OSX welp op de wereld losliet is het daarom uitermate gepast dat ik  mijn eigen (beknopte) review over deze nieuwe katachtige deel.

  • Lion ready?

Een verwittigd man/vrouw is er 2 waard en kijkt bij voorkeur eventjes de kat uit de boom. In het geval van Lion doe je er niet onverstandig aan om  eerst en vooral de Apple site af te schuimen om te zien of jouw Mac effectief wel Lion ready is.  Zo leer je dat je eigenlijk al over Snow Leopard moet beschikken en je deze compleet moet updaten alvorens je het aanschaffen van Lion kunt overwegen. Ook moet het hart van je Mac minstens over een Intel Core2Duo beschikken.

Die aanschafmethode trouwens is vrij uniek in die zin dat je het enkel en alleen maar kunt aantkopen via de online Mac App Store. OK, games en dergelijke kon je al geruime tijd via het fantastische Steam aankopen, Linux kon je ook al downloaden en installeren, maar deze keer spreken we over een compleet commercieel besturingssysteem. Op die manier bespaard Apple kosten inzake verpakking en verzending en kan het deze katachtige voor een zacht prijsje aanbieden. The bad thing? Wel, de online winkel van Apple was tot nu toe enkel en alleen maar in Snow Leopard beschikbaar, enkel die versie. Meteen een geldige en dwingende reden om eerst en vooral Snow Leopard te adopteren.

  • Click ’n Slide

De installatie van Lion vanuit de Mac App Store is kinderlijk simpel.  Lion zelf is een kruisbestuiving tussen iOS (het systeem wat de iPhone/iPad gebruikt) en MacOS X. Multi touch gestures en full screen apps  zijn dus de grootste vernieuwing.  Als je dus goed uit de voeten kan met iOS en diens vingerbesturing onder de knie hebt, dan zal je in Lion héél wat navigatietechnieken herkennen op voorwaarde dat je een trackpad of Magic Mouse in je bezit hebt.  Een vinger is helaas geen computermuis en het mag gerust gezegd worden dat het “natuurlijk”  scrollen dat standaard actief staat, toch wel iets minder natuurlijk aanvoelt dan eigenlijk zou mogen.

De click ’n slide is vooral iets wat in (iOSkloon)nieuwigheidjes zoals “Launchpad” en de herziene “Spaces” aka “Mission Control” van toepassing zijn. Laat ik daar meteen aan toevoegen dat de applicatie Safari eveneens een dergelijke injectie in zijn lijf heeft gekregen en het de browserervaring een aangename twist geeft. De animaties die in Lion van toepassing zijn hebben eveneens het “slide-effect” en zorgen zo voor een meer geanimeerde en geraffineerdere desktop.

Ondanks alles eyecandy werkt alles echter zeer vlotjes. Ik heb Lion gekocht voor mijn 3 jaar oude iMac en ondanks het feit dat de hardware achterhaald is lijkt Lion zich zeer prima te gedragen op deze hardware. Het enige kantje van die veroudering die ik ervaar is het euvel dat de nieuwe functie “Airdrop” die er voor zorgt dat je op een makkelijkere manier bestandsuitwisseling kan uitvoeren tussen andere Lion Macs in je netwerk, niet werkt.

  • Schijf-loos

Zoals je dus kon lezen kan je Lion enkel en alleen aankopen via de Mac App Store. Je hebt dus geen fysiek installatieschijfje meer in je handen en dan stel je je natuurlijk de vraag  hoe je in godsnaam een herinstallatie kan uitvoeren mocht er ooit iets foutlopen.  Tijdens de installatie van Lion maakt het systeem echter een verborgen partitie aan die je met behulp van een shortkey (command R) kan aanspreken tijdens het opstarten van je Mac. Een complete restore vanaf een TimeMachine backup is mogelijk, dus mocht je (nog altijd) geen backup uitvoeren op je Mac dan doe je er verstandig aan dit nu toch te beginnen doen. Indien je toch de ambitie zou koesteren om een fysiek schijfje te willen, dan kan je dit het best doen vooraleer je Lion op je Mac los laat.  Instructies hoe je dit moet doen zijn héél vlug te vinden via Mr. Google of je kan hier eventjes klikken! ^^

  • Conclusie

Lion uit zich als een snel, robuust en ultramodern OS. Zelfs op mijn iMac uit early 2008 (24″ C2D 2,8 Ghz, 4 GB geheugen) werkt het systeem behoorlijk vlot en ben ik blij met mijn upgrade. Ik beken ruiterlijk dat ik niet met alle nieuwe grafische wijzigingen akkoord ga, maar uiteindelijk ben ik ook maar een mens en klaag ik ook altijd wel ergens over. Ergens in mijn hoofd besef ik wel dat OSX Lion mogelijks de laatste versie is die mijn Macje zal kunnen slikken. Wanneer een systeem met de hakken over de sloot aan de minimale systeemeisen voldoet, dan is de eindstreep vaak akeliger dichtbij dan je zou denken.

Vanzelfsprekend is het niet enkel de eyecandy die het hem doet en is een upgrade geen levensnoodzakelijk iets. MacOS X is en blijft de modernste UNIX variant welke de computerwereld rijk is. In een wereld waarin de  computer véél meer is geworden dan de desktop kan dit segment niet achter blijven. Lion is een perfect voorbeeld van evolutie en het is en blijft verbazend hoe snel deze evolutie zich ontpopt. De kans is reeël dat Apple met Lion de trend om software volledig online aan te kopen in een stroomversnelling plaatst en dat dit op termijn de doodsteek zal betekenen voor de lokale softwareboer.

Wens je een uitgespitte review over Lion? Klik hier! Enjoy!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.