Mac: Condensatie EHBO

Hoe schitterend ze ook mogen zijn, perfect zijn de iMacs van Apple niet.  In het kader van “nondedomme-wat-heb-ik-nu-weer-voor”, een schrijfseltje over een fenomeen wat ik zopas heb voorgehad met mijn trouwen 4 jaar oude 24″ iMac EN meteen ook een doeltreffende oplossing.

  • Is mijn bril soms vuil?

Het moge geen verrassing zijn dat computers nog altijd niet waterdicht zijn. Nee, ik heb mijn iMac niet per abuis in het toilet laten donderen maar als je net zoals ik je iMac op een bureau hebt staan in een aparte ruimte, en je zorgt er onbewust voor dat deze ruimte niet frequent wordt opgewarmd dan kan je mogelijks eenzelfde effect bekomen zoals op onderstaande fotootje.

Is mijn bril soms vuil????

Edde het gezien? Het lijkt misschien schrikwekkend en je zou kunnen denken dat de grafische kaart van je computer het aan het begeven is. Niks van dit alles echter want de enige boosdoener blijkt “condensatie tussen de glasplaat en het LCD paneel” te zijn. Klinkt niet erg gezond en het is vooral erg storend voor het oog, maar gelukkig geen wereldschokkend drama.

  • Google is your friend!

Stop! Breng je iMac nog niet op de schroothoop of check je bankrekening nog niet voor een nieuw toestel! Meneer Google weet meestal raad. Zelf ben ik zeker geen computerexpert  maar net zoals bij de meeste computer gerelateerde problemen is er altijd wel iemand op deze aardbol met een soortgelijk euvel.  Als je dan merkt dat die brave mens dan nog eventjes de oplossing op een forum heeft uitgetikt, dan klaart het beeld gelukkig weer snel op. Meteen een motivatiereden dus om ook zelf de oplossing op mijn blog neer te pennen.

  • Fan Control

Je computer heeft een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat de boel redelijk frisjes blijft onder de motorkap. Wanneer de computer een poosje onafgebroken te koud heeft gehad voor een poosje (bij mij was dit 1 week), en er opeens een hoop warmte vrijkomt, dan krijg je dus het natuurlijke waterdamp fenomeen.  Wanneer het om een auto gaat, draaien we bij zulke omstandigheden de ruit eventjes open of laten we de blaasinstrumenten van de airconditioning eventjes op volle toeren werken. En dit is nu PRECIES wat we met de iMac ook gaan doen. Volgende stapjes zouden moeten helpen.

Opmerking 26/11/2012: Oorspronkelijk had ik de Macbookversie van “Fan Control” op mijn iMac losgelaten. Deze werkte uiteindelijk wel, maar er is toch voorzichtigheid aan te raden. Daarom heb ik dit artikel enkele dagen na datum een update gegeven met nieuwe informatie wat mogelijks nuttig voor je kan zijn.

1) Download de software “Fan Control” vanaf deze (Macbooks) link of vanaf deze link (iMac).
2) Na installatie is deze terug te vinden bij de “Systeemvoorkeuren / Overige”.
3) De software is 32 bit, dus indien je MacOS X 64 bit is zal “Systeemvoorkeuren” worden herstart.

Fan Control Interface van de Macbook versie!

4) De “Base Speed” staat standaard op 1.500 RPM (voor Macbooks!).
5) Verhoog nu de “Base Speed” tot het maximum.

** Je iMac klinkt nu als een langzaam opwarmende jumbojet **

6) Hou de “blurvlek” in het oog en als alles goed gaat moet je na 1 minuut een gunstig effect zien.
7)  Wanneer de “blurvlek” verdwenen is, plaats de “Base Speed” opnieuw op 1.500 RPM.

** Je iMac klinkt nu als een jumbojet dat net geland is **

8) De “Current values” voor de “left Fan” en de “Right Fan” zullen langzaam dalen tot ze iets boven de “Base Speed” bengelen en het fangeluid ebt weg.

Na wat research op YouTube leerde ik dat dit een “common problem” kan zijn bij de “24″ iMac alu” modellen. Deze methode werkte (gelukkig) perfect voor me en is blijkbaar zonder enig gevaar voor de hardware.  De kamertemperatuur stabiel houden is dus mijn lesje voor vandaag. Geen overbodige luxe als je de levensduur van de hedendaagse dure gadgets wil verlengen. Geen idee hoe men dit in Windows land oplost, maar hopelijk heeft enig Macgebruik(st)er hier ooit iets aan.

  • Mijn technische dagboek/ervaringen/oplossingen.

Opmerking1 : Ik had het wel voor dat mijn iMac opeens toch weer jumbojet geluiden begon te maken een uurtje na het terug instellen op de standaard 1.500 RPM.  Het verwijderen van de de “prefane software” en een herstart brachten alles terug in orde.  (Prefane software = software dat zichtbaar is bij de “Systeemvoorkeuren”)

Opmerking 2: Na het verwijderen van de “Prefanesoftware” dien je nog de “FanControlDaemon” folder te wissen vanuit de Macintosh HD/Bibliotheek/StartupItems/ folder. (Dit heb ik ontdekt op 26/11/2012 nadat ik vond dat mijn fans toch méér geluid produceerden dan ik reeds jaren gewend was. Via de widget “iStat” merkte ik dat de RPM van mijn “fans” met uitzondering van de CPU op 1500 rpm bleven blazen, wat eigenlijk meer dus van toepassing is voor de Macbook familie.  Na het verwijderen van deze folder, de computer uit te schakelen, een SMC reset uit te voeren, en opnieuw op te starten, blies alles weer hoe het voorheen blies! De RPM van mijn optical drive bv is nu slechs 699 rpm en deze van mijn harddrive: 1200 rpm. Gelukkig werk ik op kantoor op een gelijkaardig toestel zodat ik de waarden kan vergelijken. All back to normal! Phew!!! 

Waarschuwing: Een Mac is en blijft een fantastische computer, en mits er problemen zijn welke je niet in de hand hebt, dien je het rotzooien met dergelijke tools te vermijden. Het systeem zal zelf bepalen wanneer er meer koeling vereist is, en het nutteloos versnellen of verlagen van je “fans” kunnen op termijn leiden tot hardwarematige falingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.