Zou ik écht bellen of toch maar niet? Twijfel. Soms duurt het een uur of 2 voordat ik wat moed bij elkaar heb geraapt en de telefoon ter hand neem. Diverse pro en contra hersenspinsels houden een wedstrijdje in mijn hoofd om me te overtuigen wat ik zou doen. Uiteindelijk neem ik die dag dan toch de telefoon in de hand, aarzel ik toch nog eventjes met een gedempte zucht en vorm ik het nummer dat ik op het Internet heb gevonden.

De realiteit is dat mensen, en nee hiermee wil ik niet overkomen als zwartkijker maar eerder als realist, die je effectief kennen en het zeer goed met jou menen, niet altijd beschikbaar kunnen zijn wanneer je eens behoefte hebt aan een ondersteunend praatje op een specifiek moment. Dat niet beschikbaar kunnen zijn, is helemaal geen drama want ook vanuit iemand anders perspectief ben ikzelf ook soms niet beschikbaar.

Waar ik erg dankbaar voor ben dat het bestaat, en dan zeker de afgelopen weken, dan is het wel tele-onthaal. Je kent de organisatie vast en zeker wel, want ze bestaan al een poosje, en ze komen af en toe in het nieuws. Het hoofdzakelijk telefonisch luisterende oor dat volledig omgeven is in anonimiteit, is ongeacht welke dag of tijdstip je maar wilt, bereikbaar.

Ik kan mijn eigen ervaringen in 1 simpel woordje samenvatten. Bewonderenswaardig! Uiteraard ga je hen niet bellen als alles op wieltjes loopt, dus krijgen de vrijwilligers vaak te maken met heel wat ellende en wanhoop. Nogmaals … bewonderendswaardig.

Nee, ik bel niet dagelijks of wekelijks. Dit is ook mijn bedoeling niet, want eerlijkheidshalve zou ik er mij niet echt prettig bij voelen mocht dit het geval zijn of worden. Een magical solution, waar elk beller ergens wel op hoopt, kan de vrijwilliger van dienst, je niet geven. Het gewoonweg vertellen van je verhaal was en is, voor mij althans, prima genoeg en biedt een krachtige opsteker wanneer het eventjes wat minder gaat.

Geloof me vrij, het is geruststellend dat elk gesprek in alle anonimiteit kan gebeuren, want hoe vreemd het ook mag klinken, het is net iets eenvoudiger om je verhaal te delen met iemand die je van haar noch pluim kent en vice versa. En ja, soms wou ik mijn verhaal kwijt aan iemand die me totaal niet kent.

Heb je nood aan een gesprek in alle anonimiteit? Wees zeker niet bang, en ga ervoor. Je kan tele-onthaal altijd bereiken op het gratis nummer: 106


Bron afbeelding: Freepik

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.