“Humour is a rubber sword”

“Humour is a rubber sword: it allows you to make a point without drawing blood”

🙂

Een mooie quote gevonden op het “WereldWijdeWeb” met een gevatte “to-the-point” betekenis. De zin klopt immers over de ganse lijn en bewijst dat  humor werkt en altijd zal blijven werken. Humor is niet makkelijk omdat het een kwestie van persoonlijke smaak is. De kunst “to please” een groot publiek is daarom geen evidente opgave.  Het is immers onwaarschijnlijk dat iedereen dezelfde soort humor zal appreciëren en/of begrijpen. Humor is daarom veelzijdig maar kan gelukkig op talloze manieren worden geuit in gelijk welke vorm.

De Britten zijn echte masters op gebied van gevatte humor. Denken we sporadisch maar eventjes aan de welbekende comedy classics uit de jaren ’80 zoals o.a. BlackAdder, You Rang M’Lord, Keeping Up Appereances en Allo Allo. Vaak genoeg staken deze series onder een dikke laag “humor-make-up” de draak met het land van herkomst en diens inwoners. Het werkte effectief wel, want niet voor niets labelen journalisten de Britse humor als: “British Finest”.

Laten we eventjes op de “play” knop drukken van de lachband want de Yankees hebben niet onderdoen. De Amerikanen staan dan wel bekend om hun “cheap laughter”, doch het meest bekende en tevens populairste voorbeeld van Amerikaanse humor met een maatschappelijk ondertoontje zijn hoogswaarschijnlijk “The Simpsons”. De formule is “basically” vrij klassiek, en bekleedt de naakte waarheid in een gele schil met leuke (helaas realistische) situaties.

Als Geert Hoste op de planken staat en zijn eindejaarconference op ons afvuurt dan lijkt het alsof je enkel maar rondom je hoeft te kijken om in een instant lach te schieten. Humor is niet altijd politiek correct, maar laten we ook dit met een knipoog opvatten!

Tot slot nog eventjes een leuk (onverwacht) extraatje. Mijn voorliefde voor de Britse humor steek ik niet onder stoelen of banken en op occasionele momenten koop ik een Britse serie op DVD. Ook vis ik, op verwaaide momentjes, op de Googlekaart uit wat er geworden is van de toen (en misschien nu nog) roemrijke Britse acteurs. Nadat ik een kleine 14 dagen eerder “op goed geluk” een korte “thumbs up” mail had gestuurd naar één van die acteurs kreeg ik op de dag van schrijven, tot mijn verbazing een mailtje terug!  Amazing!

Hello John

Thank you very much for your kind words! I am very pleased you enjoy YRML as
much as I did making it!

Kind regards
Jeffrey Holland

Jeffrey Holland was o.a. acteur in de populaire serie “You Rang M’Lord”.

Bron Cartoon: Chris Madden

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.