De meeste van mijn soortgenoten vinden mij vast en zeker een soort wietelgaai* als het op kijken van series aankomt. Ook al zijn streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ me niet vreemd, ik geef om de één of andere reden altijd de voorkeur aan het bekijken van films tov het volgen van series. Die onorthodoxe streamgewoonte heeft me al vaker in verlegenheid gebracht, want telkens iemand me vraagt of ik een bepaalde serie volg, moet ik met wat verborgen schaamrood net het tegenovergestelde bekennen en hakkelt de conversatie vaak véél te vroeg met akelige stiltes. Sorry my bad.

Indien je me nu nog geen wietelgaai vindt, dig this! Tot mijn vreugde, en het is nu niet dat ik euforisch heb staan dansen in mijn appartement, heb ik recent gemerkt dat de old school politieserie “Heterdaad” op “VRT Max” te vinden is. Het was vermoedelijk al een poosje beschikbaar, maar dankzij het iets intensievere gebruik van mijn onlangs aangekochte Apple TV 4K is deze persoonlijke vaststelling nog piepjong. Voor de aanschaf van dit toestel had ik zelfs nog nooit VRT Max en consoorten gebruikt, so can you blame me?

Heterdaad, een serie uit lang vervlogen tijden waarin mobiele telefoons, GPS en Internet nog maar amper tot zelfs niet aanwezig waren. De politiehervorming in België was toen nog net geen feit en de wereld stond aan de vooravond van een nieuwe eeuw. We spreken over de late 90’s, waarin we de avonturen volgen van 6 leden van de Brusselse BOB. In totaal werden er 4 seizoenen ingeblikt, en ook al was er oorspronkelijk sprake van een 5de seizoen, dat laatste werd geschrapt wegens de boven genoemde politiehervorming. De begrippen “rijkswacht” en “BOB” waren vlak daarna voltooid verleden tijd, dus had een 5de seizoen simpelweg geen zin.

Het old school gehalte blijft nog even aanwezig in dit schrijfsel, want zoveel jaren terug had ik de eerste 3 seizoenen van de serie gekocht op DVD. Anno 2023 doet zelfs niemand dat niet meer, … vermoedelijk. Ik zou zelfs meer schrijven, ik meen me ook nog te herinneren dat ik toen contact gehad heb met de VRT met de vraag of de 4de serie ook op DVD ging verschijnen. Nebbes!

Enfin, wat mij boeit aan Heterdaad is dat het om een ongepolijste, ruwe Vlaamse politieserie gaat waar de personages nog volop emotioneel mochten schelden en roken achter hun muisgrijze overheidsbureaus, zonder risico op figuurlijke kleerscheuren en/of social media relletjes. De tijdsgeest toen was totaal anders, en je zou kunnen vermoeden dat ik een tikkeltje nostalgie koester. Naarmate de serie evolueert is er ondanks de zware thema’s ruimte voor subtiele humor en ontdek je de personages omgeven door kameraadschap in goede en minder goede dagen.

Hoe dan ook, met de beklijvende muziek van Johan Hoogewijs en een topcast als o.a. Jo De Meyere, Gilda De Bal, Oswald Versyp († 2014), Ben van Ostade, Dirk Tuypens, Kris Cuppens, Hans De Munter en Karel De Ruwe groeide de serie langzaam uit tot mijn favoriet.


*Wietelgaai [Wii-tul-goj] / Een typisch (mogelijks lokaal) West-Vlaams woord voor iemand dat “onnozel, wereldvreemd, speciaal …” overkomt. Waar dat woord zijn oorsprong vond, daar heb ik geen flauw benul van, maar geef toe, het klinkt komiek.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Weet jij John dat ik ook Rijkswachter ben geweest. Het afschaffen van de Rijkswacht is de grootste fout die kon gemaakt worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.