Grunge Is Dead

Met deze slogan op z’n t-shirt poseerde Kurt Cobain destijds voor de camera en voorspelde hij de toekomst van het genre. Grunge, een muziekstroming dat in de jaren ’80 ontsproot in Seattle en tijdens de jaren ’90 een heuse manie kende, is in 2017 een icoon armer geworden. Jawel, Chris Cornell, (°1964) de zanger van de band Soundgarden en Audioslave, besloot onverwacht dat het welletjes geweest was en heeft deze week, al dan niet accidenteel of op eigen initiatief, dit aardse leven verlaten. “The Drugs Don’t Work” zongen de kerels van “The Verve”…. tja, wat kan ik schrijven….obviouslynot.

“Grunge”,…is weer een klein beetje méér dood

Toegegeven, ik heb eigenlijk maar 1 CD (jawel een CD) in mijn collectie van de band Soundgarden en het is dan eigenlijk nog een soort bestoff CD “A-Sides” die ergens in 1997 werd uitgebracht. Een die-hard fan van Soundgarden kan je me dus onmogelijk noemen, maar de muziek heb ik altijd weten te appreciëren.  Het was ‘em vooral te doen om het liedje “Nothing To Say”, een song die ik destijds ontdekt heb op de eveneens old school CD’s van Microsoft Encarta, in mijn geval de 1999 editie, waar de term “Grunge” uitvoering werd omschreven met bijhorende muziekclip. Ik zie je raar kijken, joa joengne…, in die dagen had niemand Internet op zijn computer hoor, dus moest je het met de digitale encyclopedie van Microsoft stellen.

Anyhow… Grunge Is Dead? Bwa, echt dead zou ik het niet noemen, de muziek is en blijft natuurlijk altijd bestaan en dagelijks worden bands geïnspireerd door elkaar.  Flanellen hemden zijn wel wéér terug hip ’n trendy dankzij de zogenaamde “hipsters” in onze maatschappij, maar Grunge is gewoonweg minder interessant voor de hedendaagse media dan het destijds in de jaren ’90 totaal onverwachts werd. Jawel, MTV (dezerdag meer “Empty-TV”) was in the nineties nog dominant met muziek bezig in vergelijking met de zogenaamde brainless reality bullshit die ze nu durven vertonen.  Alternative Nation, the Beavis and Butthead Show (waar muziekclips werden gespeeld omgeven door de aparte humor van de cartoonfiguren), HeadBangers Ball, so ’90s, 120 minutes, …en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan, het waren klassiekers en je kon quasi non-stop muziekgerelateerde programma’s bekijken.  Yup, gitaarmuziek was populair en het mocht toen ook gerust nog ietsjes ruiger klinken.

Chris Cornell,…. ik heb die ene CD van je toch maar even opgelegd tijdens mijn zaterdagse schoonmaakroutine en heb deze de zondag ook nog eens laten brullen. Het ga je beter man.


SOUNDGARDEN
A-Sides (1997)

 1. Nothing To Say
 2. Flow
 3. Loud Love
 4. Hands All Over
 5. Get On The Snake
 6. Jesus Christ Pose
 7. Outshined
 8. Rusty Cage
 9. Spoonman
 10. The Day I Tried To Live
 11. Black Hole Sun
 12. Fell On Black Days
 13. Pretty Noose
 14. Burden In My Hand
 15. Blow Up The Outside World
 16. Ty Cobb
 17. Bleed Together

Blijkbaar is deze CD niet verkrijgbaar via iTunes… dus…sowwy! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.