GBM: “Needful Things”

Je kent het scenario hoogstwaarschijnlijk wel. Je bent in een mediawinkel en daar zie je die grote container staan met DVD’tjes voor de belachelijke prijs van 1 euro.  Het eerste wat een normaal mens denkt op dat moment is dat ze die filmpjes hoogstwaarschijnlijk niet verkocht krijgen en dat de films in kwestie ook wel “gene vette” zal zijn.  Hoedanook een nieuwe categorie om jullie het tegendeel te bewijzen, een nieuwe caterogie op deze blog:  de “GrabbelBoxMovies” of afgekort “GBM”. Als eerste film stel ik jullie “Needful Things” voor, een film geregisseerd door Fraser Clarke Heston. Een verfilming op het gelijknamige boek uit 1991 van meester-griezel-schrijver Stephen King.

  • Beknopte verhaallijn

Het verhaal speelt zich af in Castle Rock, een ietswat verlaten stadje in Maine (US). Een zonderling figuur komt het stadje binnengereden en begint aan het klaarstomen van zijn snuisterwinkel “Needful Things” tot grote nieuwsgierigheid van de lokale bevolking. Een typisch scenario van een klein dorpje met 1 café, 1 broodjeszaak 1 lokale bootverkoper die dan nog es politieke connecties heeft.

DVD Cover
DVD Cover

De zonderlinge figuur in kwestie is Leland Gaunt, (Max von Sydow) een oude nette gentleman-verkoper die naar eigen zeggen de ganse wereld heeft afgereist om zijn koopwaar aan te bieden.  De eerste die zich waagt is zijn winkel is Brian Rusk. Brian, die amper een prille tiener is, is grote fan van “baseball-cards”. Toevallig heeft Gaunt een gesigneerd exemplaar in zijn winkel van Micky Manttle.  Brian kan de kaartjes niet cash betalen maar Gaunt stelt voor dat de betaling compleet is als hij voor hem een klusje opknapt.

Totaal met zijn gedachten bij het kaartje moet  Brian de nette was van Wilma Jerzyck, die verderop een kalkoenkwekerij heeft, besmeuren met kalkoenuitwerpselen.  Wilma Jerzyck die in grote haat leeft met Netitia ‘Nettie’ Cobb, een ietswat simpele dame die in een lokaal koffiehuis werkt, denkt dat Nettie dit gedaan heeft en zo gaat de bal aan het rollen.  Leland Gaunt heeft dus als enige bedoeling de lokale, domme, bevolking tegen elkaar op te zetten met als inzet de dingen waar zij emotioneel grote waarde aan hechten.  Dit verklaart ook meteen de titel van het boek/film.

De sherrif van Castle Rock, Alan J. Pangborn (Ed Harris) komt stilletjesaan de bedoelingen van Gaunt te weten en gaat in de tegenaanval met alle gevolgen vandien. Maar is Leland Gaunt wel wat hij uitschijnt?

  • Filmgenre

“Needful Things” is een typische “early ’90’s” film. Special effecst en consoorten zijn niet aanwezig en de film is redelijk rauw gefilmd. Geen beauties of tandpasta’ smiles in deze film,  de figuren zijn eerder zonderling en hebben allemaal hun achtergrond die worden uitgespeeld in de film. Dat is maar goed ook, want zou enkel maar de verhaallijn van Stephen King dwarsbomen.  Het is zeker en vast geen film waarbij je niet meer uit de zetel durft komen van de schrik. Ook al is er een spanningslijn te merken, echte horror kan je deze niet noemen.

Met bekende namen als Ed Harris (The Rock,  The Truman Show) en Max von Sydow (Minority Report) is het jammer dat deze film tot de “GBMovies” behoort.  Op IMDB krijgt de film een bescheiden 5,9/10, iets wat ik een beetje TE laag acht, maar smaken verschillen nu eenmaal. Bekijk hier de trailer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.