GBM: “The ‘Burbs”

Een 2de GBM blogpost met mijn lievelingsacteur Tom Hanks in de hoofdrol en wederom eentje uit zijn “eighties periode”: The ‘Burbs. De film zag ik voor het eerst op TV in 1995 en toen ik enkele jaren terug met het idee speelde om alle films van Tom Hanks te verzamelen, was deze er beslist eentje dat op de eerste plaats van mijn verlanglijstje stond. Met nogmaals een welgemeende dikke merci aan mijn zus, van wie ik deze film enkele jaren terug cadeau kreeg, behoort deze prent tot mijn persoonlijke “Tom Hanks Movies Top 5”.

DVD Cover
  • Beknopte verhaallijn

Ray Peterson (Tom Hanks) heeft een weekje vakantie genomen maar hangt, tot ergernis van zijn vrouw Carol, maar wat rond in huis. Tot teleurstelling van Carol die hem tevergeefs aanspoort om mee te gaan voor een weekje naar het meer, geeft Ray er de voorkeur aan zijn buren en  vooral nieuwkomers, de Klopeks, te begluren. Hij is echter niet de enige want de eeuwige veelvraat en hyperactieve Art Weingarter (Rick Ducommun) en ex-soldaat Mark Rumsfield (Bruce Dern) hebben eveneens het zonderlinge gedrag van de nieuwkomers in de gaten gekregen. Het huis waarin de Klopeks wonen is verwaarloosd, hun tuin dor en kil en niemand heeft hen ooit in levende lijve gezien. Wanneer blijkt dat de lokale mopperpot Walter Seznick op mysterieuze wijze verdwenen is gaan de poppen stilaan aan het dansen. Ray, Art en Marks fantasie beginnen op hol te slaan en ze fokken elkaar op met het obscure idee dat de Klopeks Walter  om zeep hebben geholpen.

  • Filmgenre

De film is een heerlijke ouderwetse thriller-komedie is uit het jaar 1989 geregisseerd door Joe Dante. De titel verwijst niet naar het (verlichtende) “lichamelijk geluid”  die je mogelijks kan maken na het drinken van een  schuimend biertje. Eigenlijk  is het de afkorting voor “Suburb” of vrij vertaald:”de buitenwijk van een stad”. Beslist  geen film die moeilijk is om te volgen of te begrijpen. Ik zou zelfs durven zeggen dat deze mogelijks een ideale familiefilm kan zijn om op een saaie TVavond de DVD speler in werking te stellen. De personages, elk met hun typische eighties-look, zijn herkenbaar, apprecieerbaar en hun rol in de film bevat telkens een komische karaktereigenschap die de film de nodige genietbaarheid schenkt. Er hangt een mysterieus doch komisch griezelsfeertje in de film die de kijker op een volgbaar en genietbaar tempo meevoert naar het geheim van de Klopeks.

IMDB geeft een faire quota en schenkt deze film 6,5/10

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.