Bezinning: “There’s probably,…”

Toen Annemie Stuyf  “In Godsnaam” rare ogen trok tijdens haar bezoek in Bali verscheen er meteen een sympathiserende glimlach op mijn mond. De “down-to-earth lady” had vrij vlug door hoe de vork uiteindelijk aan de steel zat en kon het moeilijk verbergen voor de camera. Respect voor al wat leeft. Ik laat het aan jou over om te oordelen, maar ik kan het niet laten mijn visie in dit korte filosofische online moment met jullie te delen.

De enige zekerheid die je hebt in het leven is in quasi 100%  van de gevallen het “one way ticket” uitstapje naar het hiernamaals. Spijtig om te lezen, maar zo is het nu eenmaal en zo hoort het ook te zijn. Religie bood en biedt nog altijd (en waarom uiteindelijk ook niet) voor héél wat  mensen een relatief makkelijk antwoord op de twijfel van het onbekende. Vreemd genoeg is dat antwoord net zo vraagwekkend als de vraag zelf.

The kids will eat it up, if it’s packaged properly”. Indien je als gedoopte man/vrouw braaf was ging je naar de hemel, als zondaar maakte je eerst een tussenstop in het vagevuur en indien je erg stout was geweest  ging je met een schop onder je kont meteen naar de hel. Een vrij duidelijke stelling dat zelfs de lokale dorpsidioot begreep. De ironie wil echter dat voor mensen die “first class” naar de hemel wilden, er uiteindelijk toch een ticket voor het vagevuur aan overhielden simpelweg omdat ze toch maar mensen waren.

Bemerk vooral het woord "probably",...

There’s probably no god. Now stop worrying and enjoy your life.” Dit is wat ik las op een foto op het Internet. Een vrij “to the point statement” in de wereld geholpen door een groep Atheïsten.  Ik beken dat ik geen godsdienstig man ben. Een religieuze dwarsligger ben ik echter evenmin.  Uiteindelijk gelooft iedereen in iets, bij voorkeur in jezelf. Daarmee doe je immers jezelf en niemand anders geen kwaad mee.

Bron Foto: Atheistbus

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Alleen jammer dat er in de praktijk altijd religie bijkomt en daar wringt net het schoentje. Noem me één conflict waar er geen religie bij te pas komt…

  2. Absoluut! Religie is op zich niet slecht. Het misbruik is spijtig genoeg iets wat TE vaak voorkomt. Mensen worden bedrogen in de zoektocht naar een antwoord op de problemen die ze tegenkomen in hun leven.

  3. Je verwart de twee! Geloven in iets is niet slecht. Religie is al altijd slecht geweest. Het is een excuus van de mens in de zoektocht naar zijn verheerlijking en in zijn zoektocht naar excuses om zijn wangedrag te vergoeilijken. Meer niet. Het is heel simpel: als er iets is, kunnen we het niet met zekerheid weten. Voor de rest proberen een goede mens te zijn en alles mag, zolang je er anderen niet mee kwetst of hun vrijheid mee afneemt.

  4. Religie heeft idd in de geschiedenis bewezen dat het misbruik maakt van de goedgelovigheid van de mensen die ze uitoefenen. Eeuwenlang, en zelfs nu nog, werd een religie door middel van terreurbewind opgedrongen. Dit staat inderdaad in groot contrast met het werkwoord “geloven” die véél ruimer interpreteerbaar is. Daarom beschouw ik deze ook als 2 verschillende zaken maar vallen ze voor véél mensen onder dezelfde noemer. Religie is in veel opzichten zoals een wetgeving. Het oorspronkelijk idee was controle, maar het misbruik is er van de meetaf bijgeweest.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.