Recept: Flantaart

On request! We verleggen de grenzen qua receptjes op “JohnBlog” van gemixte soepen naar gebak. Hoogstwaarschijnlijk niet het moeilijkste  recept uit de kookwereld, ondanks het feit dat er een paar valkuilen aanwezig zijn waarin je als totale leek (like me) kan intrappen.
De ervaring heeft me (helaas) geleerd hoe het niet moet, dus bij deze de nodige tekst en uitleg bij het maken van een lekkere flantaart zowel voor mij als voor diegenen die voor de uitdaging staan. Pattiserie moet je afwegen. We gaan echter niet kijven over een 2 gr, maar probeer in de mate van het mogelijk je zoveel mogelijk aan de opgegeven gewichten te houden want anders loopt het beslist fout.

  • Wat hebben we nodig?

– 120 gr. zelfrijzende bloem
– 180 gr. (kristal)suiker
– 0,5 l. melk
– vanillesuiker (3 kleine zakjes)
– 6 eieren
– Bakvorm van ongeveer 26 cm dia en 6 cm hoog.

  • De kunst van het ei breken

Als beginnende kok is het al een hele uitdaging om het eiwit en het eigeel/eierdooier vakkundig te scheiden. Eén klonter eigeel bij je eiwit zorgt er gegarandeerd voor dat je eiwit niet meer stijf te kloppen valt. Vraag me niet  hoe of waarom, het is geen leugen. Een gouden truck echter is om 3 kommetjes te gebruiken.  De eerste 2 kommetjes kan je gebruiken om je eiwit en je eigeel in te gieten. Het 3de kommetje dient als tussenstap. Je gaat dus in 1 kom je ei gaan breken en zodoende met de nodige “move-bewegingen” je eiwit verwijderen van je eigeel zodat dat laatste alleen nog overschiet in je eierschaal. Wanneer dit gelukt is kan je je eigeel in kommetje 1 doen en je eiwit in de ander pot.  De wet van Murphy leerde mij immers dat het meestal je laatste ei is dat breekt, zodoende,…een verwittigd man,…. juist!  Er bestaan echter in de winkels speciale opvangsystemen om eieren te scheiden, als je deze in huis hebt, dan kan je uiteraard dat systeem hanteren, wat uiteraard even goed en misschien zelfs handiger is.

  • Kloppen op 2 fronten

We kloppen het eiwit stijf en we voegen de helft van de suiker toe tijdens het klopproces. Het eiwit moet in pieken blijven staan en om te weten of het goed is moet je in principe een houten lepel recht kunnen plaatsen in je gesteven eiwit. Dit lijkt misschien opmerkelijk, maar als het goed is kan je dit effectief doen. Om eventjes meneer PH te quoten: “Je moet de schaal omgekeerd boven je hoofd kunnen houden zonder dat het op je hoofd valt.”

In de andere schaal kloppen we vervolgens het eigeel en voegen we rest van de suiker eraan toe. Deze komt niet stijf maar mengt mooi samen tot klontertjes. De vanillesuiker en de melk mogen er ook bij en we mengen alles mooi samen. De zelfrijzende bloem voegen we toe op het moment dat bovenstaande goed gemengd is. Nu is het echter belangrijk dat je goed blijft doorkloppen zodat er geen klontervorming door bloemresten kan optreden.  Een handige truck is om je bloem door een zeef te halen tijdens het mengen. Goed blijven doorkloppen totdat je ziet dat alle bloem mooi gemengd is met je eigeel en suiker.

  • Mengen

Nu komt de laatste beproeving van het recept. We gaan het gesteven eiwit en het gemengde eigeel met elkaar mengen. Je doet dit best zonder haast en met een houten lepel.  We voegen het gesteven eiwit toe aan het eigeel en we mengen traagjes van onder naar boven, net zolang tot we een mooie consistente massa hebben. Zonder dat je dus nog brokken gesteven eiwit kan zien in je mengsel. Dit proces kan een ogenblikje duren, dus no need to rush.

  • Bakken en draaien

Vervolgens beboteren we de bakvorm grondig en gieten we het mengsel in de bakvorm.  Een 45 min. in een niet voorverwarmde oven op 180° C en klaar is kees.  We halen de taart uit de oven en we draaien die om op een cirkelvormig rooster. Op die manier wordt het vocht van de oorspronkelijke onderkant doorgeschoven naar de oorspronkelijke bovenkant tijdens het afkoelen wat uiteindelijk voor de consistente vochtige structuur zorgt waarin een flantaart zo typerend is.

Doe mee met de conversatie

12 reacties

  1. Wij vonden je flantaart superlekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar (liefst zo snel mogelijk)!

    Bovendien zijn we benieuwd naar andere gerechtjes en steeds beschikbaar om deze te proeven.

    Moetje en Sophie

  2. Super lekker alleen die van mij was net een pannekoek Hmmmm maar toch ook wel een lekkere.
    Mijn flantaart is nooit eerder gelukt, dus het ligt zeker niet aan jouw recept.

  3. Dankjewel! 🙂 Oefening baart kunst, ik zal gauw aan mijn 4de poging beginnen om deze taart es “perfect” te krijgen!

  4. Toch even proberen om je recept te volgen.
    Wat mij verbaast is dat er nergens sprake is van een of andere zand en of bladerdeeg om het mengsel in te bakken.
    Niet nodig dan ?…

  5. Hallo Celest!

    Wel, je kan uiteraard ook een bodem gebruiken om deze taart te maken! Doch ik heb, om het echt wel supersimpel te houden, het op deze manier geleerd en na een paar pogingen moet ik zeggen dat ie best geslaagd was! Experimeteren is dus de boodschap! Laat gerust weten hoe geslaagd je taart was!

  6. Hoi,

    mijn experiment is niet geslaagd. Toch even zeggen dat ik even een slappe lach moment kreeg gezien mijn 6de ei ook brak.Gelukkig gebruik van 3 potjes!
    Murphy 😉

  7. Hallo Carolien!

    Wat een onheil 3 potjes niet kunnen voorkomen hé! 🙂
    Het is en blijft een klassieker om het laatste ei te breken!
    Is je flantaart trouwens gelukt?

  8. Dag John,

    het is niet gelukt, achteraf beseft dat ik zo in de ban was van de 3 potjes en de eieren, dat ik de bloem vergeten was. Het leek nogal een suikerboel.
    Volgende keer beter!

    Maar de aanzet was best ok, zonder bloem dan weliswaar.

  9. Al doende leert men! Volgende keer zal het vast en zeker lukken,… maar vergeet dan niet de vanillesuiker enzo eh! 🙂

  10. Ik heb een aantal flantaart recepten uitgeprobeerd. Het eiwit splits telkens van het mengsel gedurende het bakken. Hierdoor krijg ik een luchtige bovenhelft en een vast ondergedeelte in plaats van een consistent geheel.
    Enig idee wat ik verkeerd doe?
    Alvast bedankt.

    Stephanie

  11. Ik ben verre van expert hoor.

    Zou de oven mogelijks voor problemen kunnen zorgen? Dwz, dat de bovenzijde van de oven heter is dan de onderkant? Ik heb dit namelijk voor in de kookles dat ik volg. Daar moeten we rekening mee houden door het gerecht te verplaatsen in de oven.

    Verder kan ik alleen maar denken aan dingetjes zoals “is het eiwit goed gemengd in het eigeel”, maar dit zal denk ik wel in orde zijn aangezien er een deel van je taart wel goed uitziet.

  12. Het gaat ook perfect zonder het opgeklopte eiwit hoor. Dat ingrediënt kan je gerust laten vallen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.