Here is Nirvana!

De laatste  keer dat er een officiële audio-release van Nirvana in de winkelrekken lag vond plaats in het jaar 2005. Toen bracht Geffen, het muzieklabel van de populaire grungerock band uit de nineties, de samenvattende CD “Sliver” uit. Samenvattend, jawel, want meer dan “the best of the Nirvana Box Set”, die het jaar daarvoor reeds uitgekomen was, kon je de plaat niet noemen.  Op DVD niveau echter zijn de Nirvana-fans onder ons dan wel meer verwend geweest. In 2006 kregen we “Live! Tonight! Sold Out!!” onder de kerstboom en een jaar later mochten we (eindelijk) Nirvana’s kroonjuweel “Unplugged In New York” tegen de borst drukken.  Een DVD waar Nirvana-fans trouwens 13 jaar hebben moeten op wachten nadat de audio CD van dit legendarische concert een jaar na Kurt Cobain’s overlijden postuum werd uitgebracht.

We zijn oktober 2009, althans tijdens het schrijven van deze post, en nieuw materiaal wacht om de hoek.  Nieuw?  Misschien een verkeerde woordkeuze, want “nieuw” kan je het materiaal niet echt noemen. Aangezien het verhaal van Nirvana in 1994 (al dan niet voorspelbaar) abrupt tot een halt werd geroepen valt er uiteraard nog weinig ongehoord muziekmateriaal te rapen.

DVD Cover
DVD Cover
  • LIVE AT READING

Toen Nirvana eind 1991 het legendarische album “Nevermind” op de wereld losliet was het succes zeker niet iets “what happened overnight”. Het album klom gestaag in de “charts” en ontketende uiteindelijk met de monsterhit “Smells Like Teen Spirit” een ware revolutie in muziekland. Het jaar dat volgende was logischerwijze Nirvana’s grootste succesjaar, en de band lanceerde een Europese tournee waar het onder andere ook het jaarlijks terugkerende “Reading Festival” (UK) op de kalender aanduidde.

Aangezien Nirvana in 1992 erg in de belangstelling stond, werd er logischerwijze véél meer aandacht besteed aan deze editie dan aan hun vorige bezoek in 1991. Het was echter onzeker of de band (en hiermee bedoel ik dan eigenlijk Kurt Cobain) effectief het podium ging halen. De band speelde uiteindelijk op 30 augustus 1992 een knaller van een playlist en het concert werd na afloop het meest succesvolle concert ooit door Nirvana gegeven.

De songs zijn, zoveel jaar na het gebeuren, vanzelfsprekend gekend, het concert was immers jaren voorheen al beschikbaar als “bootleg”,  en videofragmenten van het concert waren op eerder uitgebrachte DVD’s en via YouTube al te bekijken. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit de hardcore Nirvanafans onder ons amper zal tegenhouden deze parel in huis te halen. Zoals gebruikelijk zal er wel “a bunch of unseen footage” aanwezig zijn, wat de DVD natuurlijk aantrekkelijker maakt. Het concert is beschikbaar als CD, DVD en een gecombineerde “Deluxe Edition”.  Echter wel eventjes melden dat er klaarblijkelijk op de CD  iets gesnoeid is in de playlist tov deze van de DVD.

  • “BLEACH” 20th Anniversary

Aangezien de release van Nirvana’s debuutalbum reeds 20 jaar achter ons ligt brengt Nirvana’s oorspronkelijke label, SubPop, “BLEACH” opnieuw uit met een complete remastering van de songs. Een nooit eerder uitgegeven  liveconcert en een 52 pagina’s tellend infoboekje als toemaatje maken deze “Deluxe Edition” beslist een aanradertje. Mijn creditcard zal het geweten hebben! Aftellen tot November!

Meer informatie over de aangekondigde “upcoming releases” en Nirvana kan je hier en hier terugvinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.