stereotype…politieke (in)correctheid

Als ik de nieuwsberichten mag geloven dan zullen de makers van de animatieserie The Simpsons de vaste waarde Apu Nahasapeemapetilon uit de serie schrijven. Het is geen schande als je die achternaam niet in één adem kunt uitspreken, want ik heb er ook problemen mee, maar  mocht het je in eerste instantie geen belletje doen rinkelen dan kan ik je schrijven dat het om de Indische uitbater is van de Kwik-E-Mart met o.a de catchphrase als “Thank you, come again!”.

Waarom wordt deze fictieve figuur vakkundig opzij geschoven? Omdat het personage TE stereotype zou zijn en dusdanig in het kader van de politiek correctheid….onaanvaardbaar is. Het personage speelt nog maar mee sinds de eerste afleveringen van de serie, ruwweg,…30 jaar geleden, dus deze zogenaamde correctheid heeft een ernstige vorm van vertraging… toch?

Om het even met de stereotype woorden van F1 piloot Sebastian Vettel te zeggen: “Seriously, what are we doing here?”

Politieke correctheid,… het is een term dat je wel vaker en vaker hoort of leest en in ruwe lijnen komt het er bij wijze van voorbeeld op neer, dat als je een kat een kat noemt en daarbij de typische gedragingen van een kat in de verf zet, dat uiteindelijk een belediging voor die kat is… owké…

Laat ons niet tot de situatie komen dat  moppen over “domme blondjes” een issue worden waarbij bewegingen als het feminisme zich luidkeels beginnen te manifesteren en waarbij culturele zaken als satire, cynisme en droge humor als aanval op de politieke correctheid worden beschouwd. Humor is immers grotendeels gebouwd op stereotypes, en waarom is dit opeens.. slecht?

Ik stel me dan de vraag waar de politieke correctheid de puntjes op de i plaatst?  Waarom is iemand die mollig is en een bril draagt nota bene direct een nerd? Waarom worden West-Vlamingen altijd op de TV als boertige onverstaanbare individuen opgevoerd die ondertiteling verdienen?  Waarom wordt iemand die single is bestempeld als onmogelijk om mee samen te leven? Redenen genoeg om op straat te komen,… als je politiek correct wilt zijn.

Kortom, waar stopt de zogenaamde correctheid en waar begint het absurde?

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Soms heb ik het gevoel dat we op een maatschappij afstevenen waarin niemand nog iets kan verdragen. Iedereen wijst met de vinger naar elkaar dat ze het beter moeten doen, maar misschien is het tijd dat we naar onszelf kijken en afvragen waarom we zo fel op alles moeten reageren?

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.