Onbegrijpelijk…

Ik herinner me nog goed dat het 1996 was. Een man met vettig haar en een pornosnor werd de trappen afgeholpen naar een politiecombi terwijl een woedende menigte hem al wat schoon en lelijk was naar zijn hoofd aan het slingeren was. Enkele maanden later verslikte België zich in een bord pasta en werd voor de zoveelste keer geroepen dat het “gerecht in België” rot is. L’histoire se répète.

Politieke verantwoordelijkheid werd genomen, en daarmee was het verhaal voor de heren in de Wetstraat ten einde. Het is leuk geweest, zand erover, en oh ja, vergeet je mijn ontslagpremie niet? Dankjewel.

In 1996 wordt een meisje geboren en ze wil iets van haar leven maken.

23 jaar later blijkt dat iemand die door de Belgische Justitie bekend staat als zijnde een “gevaarlijke verkrachter”, vrij mocht blijven rondlopen. Wegens de welbekende juridische miskleun waar België kampioen in is, dat onherroepelijk verstrikt is geraakt in wetten en regeltjes is dat vanzelfsprekend geen probleem. Een GAS boete en/of verkeersboete vergt immers minder denkwerk, en is dus vlotter uitvoerbaar.

“Onbegrijpelijk”,… mompelt justitie, en wast vervolgens de handen in onschuld, zet de stropdas recht en maakt zich klaar voor een nieuwe theatervoorstelling inzake politieke verantwoordelijkheid waar Lady Gaga (Pokerface) een puntje kan aan zuigen. Vanuit de ivoren toren wordt eerst nog vlug een email gestuurd om te informeren of de ontslagpremie anno 2019 onderworpen is aan de index, en daarna de boeken toe.

We staan aan de vooravond van de verkiezingen, en velen zullen nu vertellen wat ze na de verkiezingen weer zullen vergeten zijn. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. “Onbegrijpelijk”… zo mompelt de oppositie, terwijl ze met de handen in de zakken aan wal staan.

“Onbegrijpelijk…” dacht John, en besloot dit schrijfsel neer te pennen, wetende dat het de ouders amper troost zal bieden. Ze hebben namelijk, hun dochter verloren.

Julie Van Espen / 1996-2019

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.