Mac: “The Hard Goodbye”

Een programma verwijderen in Mac OS X is belachelijk gemakkelijk. Een simpele “drag ’n drop” naar de prullenmand usually does the trick. Wat héél wat Macgebruik(st)ers misschien niet weten is dat er op die manier restbestanden achterblijven in de “Bibliotheek”. Op zich doen die bestandjes niks fout en zorgen ze niet eens voor conflicten met andere software. Het enige euvel dat  mogelijks de kop kan opsteken vindt plaats bij een herinstallatie van de eerder verwijderde software. Mogelijks gaat de vers geinstalleerde software gewoon de oude instellingen van voorheen gaan gebruiken. In deze post belicht ik kort eventjes hoe je perfect software volledig kan verwijderen van je Mac.

  • I’ll do things my way!

Je kan vanzelfsprekend de bestandjes manueel gaan verwijderen. Mac OS X plaatst deze bestanden op logische plaatsen en het is, mits je een beetje weet naar wat je moet kijken niet zo erg moeilijk deze te wissen. Let wel, dit is volkomen op je eigen risico. Een bekend spreekwoord zegt ons: “Bezint alvorens ge begint”. Maw, kijk goed wat je weggooit. In onderstaande screenies vind je de locatie van de bestanden.

/Bibliotheek/Preferences
/Bibliotheek/Application Support
  • The Hard Goodbye

“Komaan, waarom heeft Apple daar geen rekening mee gehouden?” hoor ik je luidop denken. Micro$oft heeft immers al jaren een deïnstalleer-functie in zijn OS zitten, ook al werkt het niet altijd even koosjer.  Ik geef je gelijk, het is slordig van Apple, maar dat kunnen we van mevrouw Amy Winehouse ook vertellen en we moeten er ook mee leren leven. Het wordt pas een echte nachtmerrie wanneer je als gigantische software-experimenteerder door het leven gaat.  Laten we eerlijk zijn, vroeg of laat lappen we het manueel verwijderen van deze bestandjes aan onze virtuele laars en hebben we op een helder moment een heuse opknapbeurt te verrichten. Sommige Maccers herinstalleren dan gewoon uit luiheid hun machine in het kader van “hoe-dood-ik-een-vlieg- met-ee -bazooka”.  Op regelmatige basis surf ik het Internet af en gids ik mijzelf naar de Mac gerelateerde fora.  Zo vond ik recent op IM een handige en op de koop toe, gratis applicatie dat dit vervelende (routine)werkje voor zijn rekening neemt.

“AppTrap”, zo heet de “utility” is een “PreferencePane/Voorkeurspaneel” dat je, na de installatie ervan, kan terugvinden bij je “Systeemvoorkeuren”. Daar kan je de tool activeren en/of deactiveren en kiezen of het programma actief moet worden na login in je account. Vrij simpel en to the point en als handig extraatje is de software vertaald naar het Nederlands. Wanneer je, na de installatie van deze tool, programma’s gaat verwijderen dan zal de tool je de vraag stellen of je de “restbestandjes” ook wil wissen of niet.  De locatie van de bestanden die je optioneel kan wissen wordt weergegeven en deze sluiten voor 99% aan bij de “I’ll do things my way”-manier.  Verdere informatie over dit handig stukje software en bijhorende download(s) kan je hier terugvinden. De software is compatibel met Mac OS X Tiger, Leopard en Snow Leopard. Mocht je deze tool echter willen verwijderen dan kan je gewoon de deïnstallatie volgen omschreven bij de “Systeemvoorkeuren”.

Tip: In héél wat .dmg bestanden van downloadbare software zit reeds een deïnstalleer-programma als extraatje erbij. Het is daarom uitermate handig om de originele .dmg bestanden bij te houden zodat je, indien je het niet vertrouwd, deze ook kan gebruiken voor een volledig verwijdering van het programma.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.