Mac: Quadruple Backup

What you’re having a backup for? Same thing as using a condom, better having it and not needing it, then needing it and not having it. Het is soms verwonderlijk hoeveel mensen er geen aandacht schenken aan de deftige backup strategie van hun digitaal hebbegoed. Vakantiekiekjes, aangekochte muziek, etc. is echt zonde om te verliezen, want je kan onmogelijk terugreizen naar alle bestemmingen om de foto’s nogmaals te maken. Wanneer het virtuele kalf dood en verdronken is, wordt de realiteit pijnlijk duidelijk en komt het spreekwoord vijgen na pasen echt wel tot zijn recht.  Dus is voorkomen beter dan genezen, en met backups is dit zeker en vast een waarheid.  Uiteraard heb ik eerst en vooral even de tijd genomen om via meneer Google grondig de nodige informatie in te winnen om uit te vissen wat voor mij de meest effectieve en tevens meest goedkope oplossing zou zijn voor MIJN backupstrategie. Noem me gerust op die vlak een beetje een autist, maar de ervaring heeft me in het verleden aangewezen dat deze autistische neiging geen overbodige luxe is.  In dit schrijfsel doe ik héél beknopt uit de doeken hoe mijn strategie werkt en hopelijk kan ik iemand hiermee inspireren.

Eerst en vooral,…. WAT IS EEN BACKUP? Een backup is niets meer en niks anders dan een reservekopie om te gebruiken tijdens een zogenaamde “worst case scenario” situatie. Je kan het zo gek niet bedenken. Bliksem inslag waarbij al je elektronische apparaten om zeep zijn, waterschade, brand, diefstal, een vliegtuig dat op je huis neervalt terwijl je buitenshuis bent. Het klinkt allemaal erg belachelijk en sommige situaties zijn een beetje ver gezocht, maar ik garandeer je,… ooit zal je me dankbaar zijn.

Als er iets is wat ik je op voorhand  kan vertellen dan is het dat er investeringen zullen moeten gebeuren. Deze hoeven beslist niet duur te zijn. Een externe HDD met voldoende capaciteit is noodzakelijk en een beetje bijkomende research op het Internet inzake softwaregebruik kan nooit kwaad. Wanneer je éénmaal je strategie hebt uitgedacht waarbij je rekening hebt gehouden met het eerder vermelde “worst case scenario”,  dan is het belangrijk dat je trouw blijft aan die strategie. Gebruik dus die externe HDD enkel en alleen voor backup, centraliseer je bestanden. Diverse bestanden extra bewaren op je externe HDD en deze niet op de HDD van je computer hebben komt uiteindelijk op hetzelfde neer als GEEN backup hebben. Voor jouw gemoedsrust is die externe HDD dan wel een backup, maar als je van hetgeen je op de externe HDD bewaard geen duplicaat hebt, ben je uiteindelijk even ver als voorheen. Thank you captain Obvious.

Ultimate tip from uncle John: De beste strategie is een geautomatiseerde backup waar je niet constant moet aan denken om deze te doen. Een mens heeft genoeg dingen om aan te denken in het leven. Aangezien ik op moment van schrijven toch al ruim 10 jaar Macgebruiker ben, zal deze strategie zich hoofdzakelijk toespitsen op diensten/apps die van toepassing zijn op het Mac platform, doch ik vermeld terloops ook enkele links voor MS Windows gebruik(st)ers.

quadruple
Time Machine – CCC – Backblaze – Dropbox
  • LAYER 1 – Time Machine (sinds Mac OSX Leopard , 10.5)

Wanneer je over een Mac computer beschikt dan is het programma Time Machine de meest makkelijke keuze. Het programma is gratis en zit robuust ingebakken in OSX/MacOS sinds versie 10.5 en zorgt voor een reservekopie van je complete systeem.  Wanneer de eerste reservekopie is voltooid, zorgt het programma  er met een vast tijdsinterval voor dat enkel bestanden die in de tussentijd gewijzigd werden worden gebackupped. De ongewijzigde bestanden blijven bestaan. Concreet komt het er dus op neer wanneer je een weekje geleden een bestand van je bureaublad heb gewist, en je opeens een week later bedenkt dat je dit beter niet had gedaan, dan kan je via een handige interface terug gaan in de tijd om je verloren file te gaan oppikken. Ook kan je, indien noodzakelijk, Time Machine gebruiken om je Mac apparaat volledig te herinstalleren.

Opmerking: Hoe groter de capaciteit van je externe opslag, hoe verder je terug kan gaan in de tijd. Om je een idee te geven, ik gebruik een externe HDD van 5 TB (TerraByte) om mijn 1 TB Fusion Drive te backuppen.

Bottomline
: There are no excuses!

  • LAYER 2 – Bootable clone

Omdat ik van nature een beetje een controlefreak ben, ben ik niet tevreden met enkel en alleen Time Machine. Toegegeven, Time Machine werkt in letterlijk 3 muisklikken maar je mag apparatuur nooit 100% vertrouwen ongeacht van welke fabrikant het ook moge zijn. Daarom besloot ik om een extra layer in mijn backupstrategie te voorzien. Het klonen van je interne HDD heeft als voordeel dat je op ingestelde tijdstippen een exacte kopie kan maken van je systeem en deze eveneens bootable/opstartbaar kan maken. Met andere woorden, wanneer je interne HDD van je computer faalt, dan kan je nog altijd via die externe kloon opstarten om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Met software als Carbon Copy Cloner, is het zelfs mogelijk om de verborgen installatiepartitie van OSX/MacOS mee te sleuren in je backupstrategie, en bevat het tevens een soort mini Time Machine-feature namelijk SafetyNet.

Bottomline: Better safe than sorry!

  • LAYER 3 – Cloud backup

Wanneer je huis getroffen wordt door een natuurramp, zoals waterschade of blikseminslag of wanneer je merkt dat je last heb gekregen van duistere/stelende bezoekers die met je apparatuur aan de haal zijn, dan ben je met die externe HDD’s die aan je computer aangesloten waren bijzonder weinig. OK, je had een backup, je deed wat iedereen je had aanbevolen, maar de strategie heeft gefaald door onvoorziene omstandigheden. Ik herhaal het nogmaals, je moet echt uitgaan van worst case scenario.  Het eindresultaat is dat je brute pech hebt gehad en alles wat je digitaal dierbaar was permanent kwijt bent.  Nu heb je 2 goedwerkende opties om dit te voorkomen. Ofwel pendel je wekelijks of maandelijks met een externe HDD onder je oksels naar de bank en stop je deze in een kluis of laat je die achter bij een familielid en hoop je dat je deze routine/discipline kunt volhouden, of kies je voor een online backupplan. Aangezien ik quasi 100% zeker weet dat haast niemand optie 1 überhaupt voor een lange periode zal volhouden en meneer Murphy op je voordeur zal bonken wanneer je die strategie even over het hoofd heb gezien, is een online backupplan waarbij je data “in the cloud wordt bewaard” dermate interessanter. Het voordeel is dat je dan ten allen tijde aan je backup kan, je geen rekening moet houden met de openingsuren van je financiële instellling, en je jezelf de benzine/diesel kunt besparen.

Ja, ik ken de vooroordelen. Men heeft ze mij al vaak genoeg om de oren geslingerd. Véél mensen zijn hier erg wantrouwig over, omdat hun data ergens te velde wordt opgeslagen en ze deze niet in tastbaar handbereik hebben. Deze vrees is naar mijn gevoel puur gebaseerd op pure onwetendheid, zonder dat ik daarmee mensen wil bekritiseren.  Ik kan je geruststellen dat dit wantrouwen totaal ongegrond is, en de cynicus in mij fluistert je toe dat Facebooken en Pokémon Go spelen véél gevaarlijker is dan online backup. Als ik schrijf dat al je data zowel tijdens de upload als bij bewaring op de online servers van het bedrijf die dergelijke diensten aanbiedt versleuteld zijn met AES encryptie, dan weet je waarschijnlijk niet véél meer.

Don’t worry,…it’s pretty safe.  Het enige storende nadeel is dat de eerste backup behoorlijk lang kan duren als je véél data op je computer hebt staan.  Zo deed mijn Mac Mini Late 2012, voorzien van bijhorende Telenet Whop internetverbinding er bijna 2 weken over om de eerste volledige backup te voltooien. Dit kan vanuit psychologisch standpunt ontmoedigend werken, maar ik zweer je met de hand op het hart dat nadien alles razendsnel gaat, aangezien het systeem net zoals Time Machine enkel maar de bestanden upload die gewijzigd zijn en je zelfs bestanden die je van je originele computer hebt gewist, tot 30 dagen online kunt terugvinden.

Maak jezelf geen illusies, cloud backup is niet gratis. Je kan maandelijks betalen of jaarlijks wat iets voordeliger voor je uitkomt.  Er zijn héél wat aanbieders op de markt, zoals CrashPlan, iDrive en Carbonite en allen doen hun job zoals het zou moeten, maar na enkele deftig reviews te hebben gelezen en bekeken via YouTube, kwam BackBlaze er voor mij als winnaar en tevens haast goedkoopst uit. De software houdt rekening met je bandbreedte en past zich aan naar jouw computergebruik zonder je er mee te storen.  Voor ruwweg 45 euro (incl. BTW)  op jaarbasis heb je een online backup plan waarbij je de data online nog eens apart kunt versleutelen zodat zelfs de medewerkers van het bedrijf er niet aan kunnen mocht je het niet volledig vertrouwen.

Mocht je het nog niet vertrouwen dan kan ik je nog schrijven dat je je online account ook nog eens dubbel kunt beveiligen via het voorziene SMS systeem. Concreet komt het er op neer dat wanneer je je account online wilt raadplegen, om bestanden te downloaden je eerst een 6 cijferige code ontvangt op je mobiele nummer voordat je toegang hebt tot je account. Het is dan wel aan te raden dat je niet om de haverklap van mobiel nummer verandert natuurlijk. 😉

Opmerking: Deze software is beschikbaar voor OSX/MacOS en MS Windows platform.

Opgelet: De allereerste online backup zorgt er wel voor dat je upload/download limiet bij je provider kan oplopen en dit alles naargelang de capaciteit data dat je wenst te backuppen.  Ik had het persoonlijk voor dat ik NA mijn allereerste backup op smalband terechtkwam wat concreet wil zeggen dat ik mijn 200 GB limiet had overschreden en dusdanig op verminderde snelheid voor de rest van de maand moest verder zien te bollen. Dit is éénmaal door de zure appel bijten.

Bottomline: Go bulletproof!

  • LAYER 4 – Dropbox + iCloud

 

Er is een groot verschil tussen “online backup” en “online storage”. Online backup is zoals het woord zegt, een dienst dat een offsite backup neemt van je computer. Online storage daarentegen is dan eerder een “mobiele harddrive”, waarvan je op diverse manieren aan je files kan, via je tablet, je smartphone of een andere computer. Opgelet, een “online storage” is niet bepaald een backup. Zorg er dus voor dat je de bestanden dat je online bewaard, ook nog ergens anders hebt staan.

Dropbox en iCloud bestaan al een poosje en bieden online storage aan, alhoewel iCloud daarentegen in een iOS omgeving ook als backup van je iPad of iPhone kan functioneren.  Dropbox en iCloud bieden voor een basis account enkele GB’s aan gratis opslag aan, terwijl je bij iCloud voor ruwweg 0,99 euro/maand 50 GB of voor 2,99 euro/maand 200 GB aan online storage hebt. Beide services gebruik ik al enige jaren met volle tevredenheid waarbij ik de capaciteit van iCloud heb uitgebreid. Waarom? Om bepaalde, voor mij belangrijke documenten die ik vaak editeer, gesynchroniseerd “in the cloud” te hebben evenals mijn fotobibliotheek. Akkoord, diensten zoals BackBlaze doen net hetzelfde, maar BackBlaze is puur online backup en niet bepaald een online storage oplossing.  Foto’s van je smartphone kan je optioneel automatisch laten uploaden naar je Dropbox. Een beetje paranoïde zijn kan geen kwaad en dusdanig wordt dagelijks Dropbox gekloond (via Carbon Copy Cloner) naar iCloud. Ik weet dat diverse websites deze diensten uitvoerig omschrijven inzake veiligheid. Indien je een Mac computer hebt en je voor bepaalde documenten echt wel geen risico wil nemen dat iets of iemand toch je gegevens wil lezen,… lees dan simpelweg eventjes… dit!

Bottomline: A bit paranoid like me? 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.