Groen lachen

Elke donderdag schoolverzuim aka spijbelen? Doe maar, het wordt in 2019 allemaal geaccepteerd, maar ik stel me de vraag of men die manier van handelen zal kunnen voortzetten wanneer hij/zij in het echte leven zijn of haar boterham probeert te verdienen. Het enige wat dat echt groen zal zijn op het einde van de rit, is de lach op het gezicht van hij/zij als de welbekende C4 op de bureau zal liggen de dag erna. Juist eh?

Maar nee, ik ben geen klimaatontkenner. Verre van zelfs. De opwarming van onze planeet, de vervuiling van onze oceanen en atmosfeer, natuurlijk zijn het thema’s die héél erg dringend een gehoor moeten krijgen, maar de zogenaamde “hype van het moment” wordt een beetje storend. Kinderen met vulgaire slogans op borden die ze zelf amper verstaan, het is me wat. “Piustien laat a tetten zien”, “It’s better to ride dick, then to ride a car” , “#eat pussy not cows”.

“Wa kannek zeggen eh, das de pornoficatie van oenze samenleving!”. Dankjewel meneer Ward De Bever, ik geef je geen ongelijk. Kinderen met beugels in de mond en acné a volonté die lachend met dergelijke slogans in beeld komen. Je zou voor minder de ganse #metoo beweging met een zekere slok cynisme verteren en je luidop beginnen afvragen of ruim 2/3 van de aanwezigen op die betogingen het simpelweg niet doen omdat ze een dagje niet naar school hoeven. Toch? Iedereen is wel op die leeftijd eens rebels, maar op het moment dat mama en papa de rekeningen niet meer betalen, smelt de attitude van rebel zijn, als sneeuw voor de zon.

Zal één van die kinderen tegen zijn ouders ingaan als men met het gezin naar zonnige oorden vertrekt tijdens de schoolvakanties of een nieuwe smartphone weigeren als er ééntje onder de kerstboom te vinden is? In een wereld van selfies en hashtags is het nog altijd mister of misses ego dat op het einde van de rit met de prijzen gaat lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.