Facetrix

“The Matrix has you…”

De volgende alinea, tussen de horizontale lijnen, lees je bij voorkeur eventjes met een narrator-stem in het achterhoofd, zo beetje zoals acteur Morgan Freeman het zou doen.


“John was niet aan zijn proefstuk toe toen hij op een verloren avond naar het computerscherm zat te staren. De hersenspinsel dat zijn medemens rijker, slimmer en succesvoller leek te zijn dan hij zelf was bleef met cirkelbewegingen door zijn gedachten spoken. Spiegelen was altijd al zijn lievelingsvak geweest op school, en zelfs lang nadat hij de schoolbanken had verlaten, leek het alsof dit nog niet veranderd was.”


Heb je ooit de film “The Matrix” gezien?  Deze sciencefiction prent uit 1999 zorgde destijds op camera-technisch niveau voor een (r)evolutie in de wereld van de toenmalige cinema. Niet enkel de spectaculaire/futuristische actiescenes waren van een vernieuwend hoog niveau, ook de achterliggende gedachtengang of filosofie is dezer dagen, in een wereld waarin het medium dat men social media durft te noemen prominent aanwezig is, akelig herkenbaar.

“Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself.”

Een goede vriend van me verklapte me onlangs dat hij destijds nooit op de “social media” trein was gesprongen omdat hij al vrij vlug de conclusie had gemaakt dat het ganse gebeuren inzake online sociaal zijn geen concrete meerwaarde voor zijn leven zou betekenen.  Ik ben er me compleet van bewust dat je door te spreken of te schrijven over social media dezer dagen geen potten meer zal breken. Als je het Internet over deze topic afschuimt dan zal je gauw merken dat je gal spuwen over dit culturele fenomeen dreigt omarmd te worden in de wondere wereld der clichés.  De uiteindelijke eindconclusie waar véél opinies de eindhalte bereiken situeert zich inzake “social MEdia ” erg vaak in de hoofdletters van het woord.

“You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.”

Toen ik een dikke maand geleden, ook voor mijzelf de conclusie had gemaakt dat “social media”  uiteindelijk geen meerwaarde meer zou betekenen in mijn leven, gebeurde er iets vreemds. Er bestaat namelijk zo iets als de social media detox“. Eerst wou ik het zelf niet geloven, maar proefondervindelijk moet ik toegeven dat het effectief bestaat. Het voelt een beetje raar.


“En zo keerde John de social media de rug toe. Mensen die hem kenden vroegen zich af waarom. De ene begreep het, de andere niet.  John wist dat hij er goed aan had gedaan.

En weet je wat?
Hij vond het leuk. ;-)”


Als afsluitertje wil ik je onderstaande foto en dit artikeltje nog even meegeven:

facebook
Bedankt! Diederik en Melissa! 🙂

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.