F1 2005

Een beter moment had ik niet kunnen kiezen want het is, als ik me louter baseer op het evenement, exact 10 jaar geleden dat ik de Formule 1 race van Spa Francorchamps in levende lijve heb mogen bijwonen. Het was seizoen 2005 en ik stond er samen met een vriend op de top van de “Raidillon/Eau Rouge”, het meest spectaculaire stuk van ’s werelds meest geliefde circuit.

Ik kan me nog voor de dag halen dat het (zoals je een beetje van Spa Francorchamps kunt verwachten) een vrij dampige namiddag was. Als je weet dat het circuit verscholen ligt tussen de bomen met heuvels en kleine beekjes in de toch wel bosrijke streek van de Ardennen, en de plek van nature uit niet bepaald bekend staat als de meeste zonnige vakantiebestemming ter wereld, dan zal die weersvoorspelling geen complete verrassing zijn.

Daar sta je dan op de toppen van je tenen tussen een groep mensen van allerlei soorten nationaliteiten, die zich allemaal even enthousiast drummen aan het hek om toch maar een vlugge glimp op te vangen van de gladiatoren die volledig ingepakt in de wagen voorbij rijden terwijl ze op relatief trage snelheid hun installatierondjes afwerken. Het gejuich weergalmde tot de uiterste boomtoppen toen ene Michael Schumacher (destijds Ferrari-rijder) voorbij kwam kachelen en af en toe met zijn hand naar het publiek wuifde.

Dat een televisiescherm bijlage geen full experience kan bieden werd duidelijk toen de bolides op volle snelheid voor mijn neus voorbij zoefden.  De grond trilde letterlijk een beetje en werd het gedaver bijgestaan door het oorverdovende geschreeuw van motoren die op volle toeren de Raidillon beklomen. Met een snelheid die bij benadering in de buurt van 300 km/u moet hebben gelegen, bliezen ze kort een warme gloed in mijn  aangezicht.

De race werd 44 ronden later uiteindelijk gewonnen door mijn toenmalige favoriet Kimi Raïkkönen. In de verte ontluikte zich gejuich en er verschenen ontelbare bliksemschichten van talloze camera’s die de overwinnaar persé op beeld wilden vastleggen.

Even meende ik dat er een een druppeltje champagne onze richting was opgewaaid, maar ik besefte al héél vlug dat het om een simpel regendruppeltje ging.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.