EINDELIJK! “Buiten De Zone”

Ik behoor tot één van die vroege 30’ers die een gat in de lucht sprong toen ik na het beleven van een zware dagtaak vernam dat “Buiten De Zone” eindelijk op DVD zou verschijnen. EINDELIJK,… zo mag je het wel stellen!  Voorheen werd deze release uitgesteld wegens mogelijke rechtenschennis inzake de gebruikte muziek. De enige manier om tot nu tot de nostalgie nog even op te snuiven was het afschuimen van YouTube en/of de  heruitzendingen op TV te bekijken als die er op een verwaaid moment nog eens waren.  Deze tijd is voorgoed verleden tijd want op 12 oktober 2010 werd “Buiten De Zone” officieel in de winkelrekken neergelegd!  Een eerbetoon aan een brok erg fijne jeugdherrineringen waarvan ik vermoedelijk niet de enige zal zijn die met reeks 1 onder de arm richting kassa zal wandelen.

Behorende tot de traditionele “VRT Klassiekers” is “Buiten De Zone” een echte mijlpaal geweest voor mensen die anno 2010 de  tienerjaren anderhalve decennia achter zich hebben gelaten. Niet alleen een klassieker omwille het logo dat op het DVDhoesje dus, maar veeleer omdat het voor veel opgroeiende jongeren vanaf 1993 tot 1995 een positieve impact heeft gehad. Het vernuft scenario waarbij je je ouders zou voorliegen dat je geen schooltaak te maken had tegen de volgende dag of dat je je niet lekker voelde en op die manier het avondmaal kon inruilen voor de TV zal hoogstwaarschijnlijk meermaals in de praktijk zijn uitgevoerd. En daarin zeg ik volle eer en geweten,… me included! 😉

Wat maakt de serie dan zo speciaal? “Buiten De Zone” bevat het soort humor vergelijkbaar met de situatie waarin je in het geniep stoer tegen je spiegelbeeld “are-you-tokkin-to-me?” zou pochen en waarbij je spiegelbeeld je opeens zou antwoorden van “zie je hier dan iemand anders?”. Droge situatiehumor dus, in een uitvergrote fantasiewereld onder de vorm van grappige sketches waarin al dan niet de geschiedenis of persoonlijke hersenspinsels luchtig worden aangedikt.  De waslijst van oneliners is dusdanig even eindeloos als legendarisch te noemen. Concreet vertelt de reeks de belevenissen van 4 jongeren, elk met hun typerende karakter een jongerentelefoon aan de praat moeten dienen te houden. Tijdens hun verblijf op de centrale  maken ze allerlei grappige en soms absurde situaties mee die zowel van buitenaf of door hun eigen karaktereigenschappen worden gevormd.

Er is werkelijk geen enkele reden waarom je het eerste seizoen van “Buiten De Zone” niet in huis zou halen. Toegegeven, niet alle grapjes zijn even grappig, maar wat valt er wel perfect te noemen? Zoals Bart De Pauw himself omschreef was de serie, achteraf bekeken dan toch, zijn tijd vooruit. Een tijd waarin het Internet nog niet aanwezig was in de huiskamer en waarin het vergaren van informatie over bepaalde (gevoelige) thema’s minder evident bleek te zijn wat het concept van een jongerentelefoon nu haast overbodig zou maken.

“Buiten De Zone” – Reeks 1
met Bart De Pauw, Mathias Sercu, Danny Timmermans, Elise Bundervoet en Reinhilde Van Driel

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.