Nu ik al die verkiezingsaffiches en borden zie, moest ik opeens denken aan een grappig voorval tijdens mijn aanwezigheid op één of ander datingplatform meerdere jaren geleden. Vermoedelijk moet het ook in een verkiezingsperiode gebeurt zijn, want anders zou dit grappig voorval zich naar alle waarschijnlijkheid nooit hebben voorgedaan.
Een dame van ongeveer mijn leeftijd vond me leuk (had ik even geluk) en we begonnen online een conversatie. Dezerdagen vind ik dit bijzonder akward om met een complete wildvreemde online te keuvelen, maar destijds had ik er blijkbaar nog geen bezwaren tegen.
De tijden zijn ook wel wat verandert. De online wereld is een wereld op zich geworden, en mensen doen er soms nog gekker dan dat ze eigenlijk al zijn. Verdraagzaamheid en consoorten worden ons in zekere zin wat opgelegd. Als ik online conversaties lees, dan worden alle verbale beperkingen die ons oplegd in het echte leven ruim gecompenseerd in de tegenovergestelde richting. De zogenaamde keyboard warriors, die eigenlijk niets meer zijn dan toogfilosofen. Maar … ik wijk een beetje af.
“John, welke politieke partij geniet je voorkeur?” … dat was de vraag dat ik out of the blue te zien kreeg op mijn computerscherm. Losstaande dat ik wist dat er online bepaalde do’s and don’ts gelden, vond ik die vraag een beetje vreemd. Op een eerste date ga je ook niet bepaald beginnen keuvelen over de wisselkoers van de Euro tov de Japanse Yen, tenzij je beiden actief bent in de banksector. Maar, dat is niet bepaald romantisch. Toch?
Als mensen je in het algemeen de vraag stellen voor welke politieke partij je te vinden bent, dan is dat sowieso altijd een beetje tricky. Ik schiet dan altijd een beetje in een alertmodus, omdat ik niet goed weet hoe mensen gaan reageren. Claim je dat je eerder een rechts kantje hebt, dan ben je meteen een racist, en als je zegt dat er toch wel aandacht aan het milieu mag worden gegeven, dan ben je automatisch een geitewollensokken predikant.
Enfin, ik kreeg dus de vraag en John besloot even de wijsneus uit te hangen. Nu ja wijsneus, ik denk er effectief zo over hoor.
“Wel, … (om dan toch haar vraag te beantwoorden) … ik denk persoonlijk dat eigen belang, de grootste partij van België zal worden en het eigenlijk altijd al geweest is.”
Een digitale stilte van ongeveer 5 minuten deed zijn intrede.
“John, je valt me erg tegen, dus je wilt me eigenlijk vertellen dat je eigenlijk een regelrechte racist bent?”
John maakte een verticale beweging met zijn linkerwenkbrauw, wreef even over zijn baardje en controleerde of hij nog 10 vingers had. Gelukkig had ik ze nog, dus kon ik haar zonder zware fysieke problemen een ondersteunend woordje uitleg geven.
“Nee nee, je begrijpt me verkeerd … ik schreef EIGEN belang, … daarmee wil ik bedoelen …”
Helaas, … driewerf helaas. Het meisje aan de andere kant had me op staande voet geblokkeerd, nog voor ik mijn zinspeling wat verdere uitleg kon schenken. John haalde de bril van zijn wijsneus, en wreef even in zijn ooghoeken.
Je zou kunnen stellen dat bovenstaand voorval uit mijn duim werd gezogen. Helaas. Een eenvoudige, en in mijn ogen beetje cynisch-grappige, woordspeling waarmee ik duidelijk wou maken dat elke politieke partij op het einde van de rit vooral aan zichzelf denkt, kwam niet goed over. Mogelijks werd ze getriggerd door het woordje “belang”, of had ze gewoon geen behoefte aan een wijsneus.
Moest je me nu vragen welke echte politieke partij mijn voorkeur geniet, dan moet ik eigenlijk ruiterlijk bekennen dat ik het echt niet weet. Uiteindelijk komt het er op het einde van de rit altijd opnieuw wat op hetzelfde neer. Maar laat ik nu vooral niet opnieuw de wijsneus uithangen. 😉
Bron afbeelding: Deze afbeelding werd via AI gegenereerd met Adobe Firefly. Ik gelijk in de verste verte niet op deze persoon. 🙂