Stigmatisering

Het politieke akkoord “cordon sanitaire” dat jaren geleden het levenslicht zag is momenteel een hot topic. Dit alles heeft te maken met de verkiezingswinst van de politieke partij “Vlaams Belang” tijdens de verkiezingszondag een kleine week terug. Was deze vooruitgang voor deze partij te verwachten? Jazeker, de maatschappij is geworden hoe de mensen ze gevormd hebben en de winst voor de partij is een duidelijk signaal naar het algemene gevoel bij de bevolking. Het is zoals het is.

We leven in België in een democratisch land, en dat wil zeggen dat ieder mens of groep het recht heeft op meningsuiting en dat bij een stemmingsronde rekening wordt gehouden met de keuze van die persoon of groep. Op het einde van de rit wint de meerderheid. Daar wringt voor mij het schoentje van het zogenaamde “cordon sanitaire”, een term uit 1989 van een onderzoeksjournalist, ontleent uit de veehouderij. Daarbij wordt een soort schutskring gebouwd om bepaalde besmette dieren apart te houden zodat de veestapel geen schade op loopt.

Draai en keer het hoe je het wil, het cordon sanitaire, ten minste de politieke betekenis van het woord, is niet democratisch. Persoonlijk ben ik geen aanhanger van de partij Vlaams Belang. De partij is naar mijn gevoel TE radicaal, te manifest ouderwets qua normen en waarden tov onze huidige maatschappij en heeft daarom altijd omwille van dat cordon sanitaire verplicht in de oppositie gezeten en heeft zo amper recht van spreken gekregen. Had de partij dat cordon echter niet gehad, dan ging het misschien nooit zover gekomen zijn zoals het nu geworden is.

Doch, enige nuance. Je zal me nooit horen zeggen dat de partij compleet ongelijk heeft. Dat kan je eigenlijk zeggen van elke politieke partij. Elke politieke partij heeft programmapunten die best zinnig zijn, ook het Vlaams Belang. Het maken van de cocktail van de goede eigenschappen van elke partij is een bijzonder lastige klus.

Ik lees op nieuwssites dat de mensen die op deze partij hebben gestemd hoofdzakelijk laagopgeleid zijn. Het verbaasd me dat in een politiek correcte wereld dit überhaupt mag worden gepubliceerd. Laat een “scheet”, en de ganse social media community maakt er via een hashtag een relletje van waarbij die bepaalde scheet nieuwswaardig en grensverleggend wordt. Doch mensen worden gestigmatiseerd op basis van hun democratische keuze(s), en dit mag dan opeens weer wel. Verwijt de pot nu niet een klein beetje de ketel?

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.