Mighty Belgium,

Laat ik alvast dit even schrijven, ik ken echt de ballen van voetbal. Vraag me niet wanneer er een corner moet worden getrapt, of wanneer met spreekt van het welbekende buitenspel weet ik ook bij god niet hoe en watOndanks mijn certified noobisme (total onwetendheid dus) inzake voetbal ging ik op 6/7/’18 wel eventjes uit mijn dak!

De match tussen onze Red Devils vs de Os Canarinhos (Brazilië, een wereldploeg die zeker en vast niet van de minste zijn) op het WK in Rusland volgde ik voor de gelegenheid op het groot scherm in de feestzaal recht tegenover mijn vaste habitat. Heck… het was vrijdagavond en de auto stond op stal want ik hoefde mijn kadaver maar naar de andere kant van de straat te bewegen, dus waarom niet. Ik had zelfs de indruk dat het openbare leven op dat moment zelf op pauze stond, want geen enkele rijdende auto te zien in de straat of toch ten minste een auto met Belgische vlaggen en vaandels. Moet kunnen! 🙂

Met een pint in de hand de wedstrijd volgen tussen supporters die in onze Belgische driekleur waren geverfd en er naar alle waarschijnlijkheid véél meer van kenden dan mijzelf, stond ik met plezier de match te volgen.  Zelfs al ben je geen voetbalfanaat,…je geraakt toch wel een beetje in de ban dankzij de sfeer. Ik kijk eigenlijk zelden tot nooit voetbal, doch voor tornooien als deze maak ik zonder enige vorm van tegenzin een uitzondering.

Ik heb die avond uit mijn nek staan kletsen als een echte “Jan Mulder-wannabe” al was het maar om toch maar niet onder te hoeven doen tegen de ECHTE voetbalkenners die de zaal rijk was. Gelukkig voor mij hield alles wat ik zat te brabbelen wat steek en werd ik als echte voetbalsupporter erkend. Fake it until you make it… 😉

Enfin,…eventjes genoeg over mij,…WAT…EEN WEDSTRIJD ZEG! En zoals ik die avond een paar keer heb gezegd… het heeft echt genepen… echt wel genepen. Zeker in de 2de helft, toen Brazilië een counterattack moest ondernemen na de 2 doelpunten achterstand die ze hadden opgelopen in de 1ste helft, waarvan er zelfs 1tje een “own-goal” was.  In de eerste helft dienden de Duivels een figuurlijke mokerslag uit te delen door op voorsprong te komen. Een herhaling voor de Belgen zoals tijdens de voorgaande wedstrijd “België-Japan”, leek mij persoonlijk onmogelijk te zijn. (België won toen met 3-2, nadat ze na de eerste helft met 0-2 de kleedkamers indoken) We hebben het nog altijd over Brazilië weetjewel.

Het was een wedstrijd waarvan de meningen vooraf wat verspreid lagen in eerste instantie, na de ietwat slordige eerste helft tegen Japan.  Ja.. de Rode Duivels hadden gewonnen en ze zijn goed,… zéér goed zelfs, toch de beste samenstelling van spelers van de laatse jaren, maar kom op… winnen tegen de Brazilianen…. serieus?… nee.. das was voor sommigen (including me) wat van de pot gerukt. Toch?

Zoals mijn vader het achteraf vertelde, quasi alle Rode Duivels spelen in Engelse topploegen, dus slechte spelers zijn het zeker en vast niet, doch deze samenbrengen in de Nationale ploeg en laten functioneren als 1 team is geen evidente onderneming. De bondscoach, Roberto Martínez Montoliú, moet deze cocktail samenstellen, shaken zodat die smaakt en zorgen dat ie qua smaak voor herhaling vatbaar is. Tot op moment van schrijven lijkt me die missie volledig geslaagd.

Lukaku, Fellaini, Hazard, Meunier, De Bruyne, Courtois, Alderweireld,… und so weiter alle lof voor onze Red Devils! Ik hoop echt dat de ploeg met beide voeten op de grond blijft staan en dat we nog fraaie wedstrijden mogen beleven.

We might be small,… but today we are… MIGHTY Belgium!

Mannen van de wedstrijd volgens John: Thibault Courtois – Kevin De Bruyne

***update***

10/07/2018 – ai ai…. de match tegen Frankrijk was helaas niet voor de Belgen weggelegd, een moeizame wedstrijd zonder veel schot in de zaak, doch met mooie kansen, maar een ijzersterke/defensieve/tijdrekkende Franse ploeg (waar niemand aan twijfelde) en een scheidsrechter die wat wispelturig was in het nadeel van onze ploeg, heeft ons genekt. Fin ja, spijtig maar “les jeux sont faits” en het is wat het is.

14/07/2018 – Ondanks de hartswens om de finale te mogen spelen, hebben de Red Devils de 3de plaats behaald in het WK 2018 door te winnen van Engeland met 2-0! Beste resultaat ooit voor België! Een dikke welgemeende proficiat! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.