Mac: Mountain Lion

Miauw!!!  Amper een klein jaartje geleden kribbelde ik een schrijfsel over MacOS X Lion, en vandaag glijden mijn vingers over het klavier om te pennen over diens opvolger: OSX Mountain Lion.  Nee, het is geen schrijffoutje hoor, want Apple besloot om bij de lancering van hun nieuwste telg het woord “Mac” achterwege te laten. De samensmelting van iOS (het systeem dat de iPhone en de iPad doet leven) en het op UNIX gebaseerde systeem MacOS X is weer een niveau hoger gegaan.

Relax! Alhoewel ik bij mijn Lion review iets meer kribbelde over de nieuwe snufjes, is een uitgebreide review met alle nieuwigheden en veranderingen hier niet aan de orde. Zoals ik al een paar keer heb vermeld op deze blog, zijn er voldoende websites te vinden die een uitgespitte review presenteren waarvan ik op het einde van dit schrijfsel een paar linkjes met je meegeef.

Het updaten of upgraden (afhankelijk van hoe jij de evolutie van “Lion” naar “Mountain Lion” ziet) vindt opnieuw plaats in de App Store. Toegegeven, ik was een klein beetje weigerachtig tegen dit soort praktijken, want meneer “Ouderwets” in mij had nog graag een fysiek schijfje in de hand. Doch aangezien héél wat softwarebedrijven deze online weg in slaan, is er zowiezo toch geen ontkomen aan. De spelletjesgarnalen onder ons zullen vast en zeker het platform “Steam” kennen, waarbij je op gelijk welke computer met je gebruikesaccount de in het verleden aangekochte games kunt (her)downloaden.

Ondervragingsvraag numero uno: Wat denk ik van “Mountain Lion”? …hmmm… Prima!  De integratie van iOS features in OSX storen me minder dan een jaartje terug. De iCloud integratie is nuttig en handig, en OSX blijft gelukkig nog altijd als OSX aanvoelen. Ondanks de wetenschap dat ik een “early 2008” iMac systeem heb, kan deze bijzonder goed overweg met deze nieuwe kat. Alles werkt vlotjes, naar mijn gevoel zelfs vlotter dan voorheen, en dat zorgt ervoor dat ik geen spijt koester om mijn aankoop tot nu toe. Ik zou zelfs met een gerust hart durven schrijven dat de eerste impressie met “Mountain Lion” beter is deze met “Lion” vorig jaar.

De vraag van 1 miljoen: Had/heb ik deze update/upgrade ECHT nodig?
Mocht ik  tijdens een politieverhoor de vraag voor mijn neus krijgen, dan zou het antwoord: “NEE” zijn. Why fix if it ain’t broken. “Lion” en zelfs diens voorganger “Snow Leopard”, zijn nog altijd “state-of-the-art” besturingssystemen, en ik kan niet echt een reden bedenken waarom je deze resoluut zou afschrijven. Ik beken echter wel dat ik voor een luttige 16 euro het niet kon laten om met mijn trouwe iMac “à jour” te zijn. ….Boys and their toys,…nietwaar.

Nuttige Apple websites: OneMoreThing, InterMactivity, AppleTips
Uitgebreide (lees: technische) review van “Mountain Lion”: Ars Technica

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.