Mac: BackupStrategy 2.0

In het verleden heb ik eens een blogpost geschreven over mijn toenmalige strategie inzake backup. Ja ik geef toe, op dat vlak ben ik eigenlijk een soort autist geworden. Gewordenomdat ik in een (ver) verleden, door mijn eigen nonchalante attitude, behoorlijke farces heb meegemaakt. Wat zegt het spreekwoord? Je moet eerst een zondaar te zijn geweest, alvorens je een heilige kunt worden? Goh, … heilig ben ik zeker niet, maar je begrijpt wel wat ik wil bedoelen.

Layer 1 – Local storage/clone – Carbon Copy Cloner

In tegenstelling tot vroeger bewaar ik sinds enige tijd geen bestanden meer op de interne schijf van mijn Mac Mini. Aangezien ik altijd meer data heb tov interne schijfruimte, dan snap je eigenlijk meteen waarom ik het momenteel op deze manier aan boord leg. Externe HDD’s zijn niet meer mijn ding, want beide schijven sneuvelden op een gegeven ogenblik quasi simultaan (hoe toevallig kan toevallig zijn nietwaar) en werden vervangen voor externe SSD’s. Externe SSD’s zijn weliswaar iets duurder qua aanschaf, maar ze zijn wel veel robuuster, sneller, en ook … stiller.

Het clonen van mijn werkschijf behoort nog altijd tot de dagdagelijkse strategie en gebeurt nog altijd via Carbon Copy Cloner. De software, enkel voor macOS, doet wat het moet doen en via ingestelde schema’s is de software eenvoudig qua gebruik. Ik hoef er eigenlijk niet meer naar om te zien dat het gebeurt, maar stiekem doe ik het toch! 😉 In tegenstelling tot mijn vorige schrijfsel over backup, gebruik ik Time Machine al geruime tijd niet meer.

Layer 2 – Online storage – Sync.com

Toen ik diverse reviews las via de website Cloudwards, speelde ik met het idee dat ik graag alle data gesychoniseerd in de cloud wou bewaren zodat ik ook remote aan mijn data kon. Het grote voordeel, volgens mij, is dat ik in een zogenaamd worst case scenario, niets kan verliezen.

Wordt er bij mij ingebroken en gaan ze met mijn externe SSD’s en computer aan de haal? Geen probleem, ik koop (nadat ik eens goed gevloekt heb natuurlijk) nieuwe hardware, en ik download alles zoals het oorspronkelijk op mijn schijven stond.

De diensten van Sync.com scoorden al meerdere keren als beste keuze, naar gebruiksgemak én uitstekende online veiligheid, en dat bracht de keuze naar de Pro Solo Basic formule. De goedkoopste formule voor persoonlijk gebruik waarbij ik evenveel online storage (2 TB) heb als de capaciteit van mijn lokale externe SSD’s. Ideaal dus!

Layer 3 – Online backup – BackBlaze

Zoals ik in het verleden al eens geschreven heb, is er een verschil tussen online storage en online backup. Alhoewel je via Sync.com ook gebruik kunt maken van een gelimiteerde versie-historie, is de dienst BackBlaze specifieke software dat ontwikkeld werd voor échte online backup. Niet alle data dat ik heb wordt namelijk via Sync.com bewaard, dus het gebruik maken van een online backup is (volgens mij) geen overbodige luxe. Ik gebruik de dienst al meerdere jaren naar volle tevredenheid en persoonlijk zou ik het niet anders meer kunnen voorstellen. De software vergt amper configuratiewerk en de dienst is gebouwd voor ongelimiteerde data. Met andere woorden, heb je 20 GB aan data of 10 TB aan data voor backup? Het maakt an sich niet uit, want je betaalt altijd dezelfde prijs. Persoonlijk koos ik enkele jaren terug voor een 2-jarig contract, want dat scheelt toch weer enkele centen op lange termijn.

Niet onbelangrijk! Maak je wel de bedenking dat het kiezen voor een online backupdienst een weloverwogen beslissing moet zijn. Alle data moet via upload worden overgezet naar de servers van BackBlaze, en dat is niet iets wat je op 1 dag voor elkaar krijgt en elk jaar switchen van backupdienst is naar mijn gevoel niet zo verstandig.

Samenvatting

Héél wat mensen, heb ik gemerkt, staan er nog altijd niet bij stil dat een goede strategie ivm bestandsbeheer en het opvangen van een worst-case-scenario je héél wat frustraties kunnen besparen. Ik neem het uiteindelijk niemand kwalijk, want niet iedereen boeit zich überhaupt hierin of heeft een autistisch kantje zoals ikzelf. 😉

Maar, misschien werd je wel getriggered door dit schrijfsel? Hieronder even een korte samenvatting van de hardware en diensten dat ik op ogenblik van schrijven heb. Dit is uiteraard puur voor mijn persoonlijke situatie.

 • Externe schijven: Samsung T5 SSD – 2TB (2x)
  Er bestaan uiteraard diverse fabrikanten van SSD’s. Samsung scoorde, na het lezen van enkele reviews, als één van de betere van de klas en de keuze viel op de T5 , omdat deze een tikkeltje goedkoper is dan de T7 serie en qua snelheid ik niet concreet veel verschil ging merken.
 • Lokale clone: Carbon Copy Cloner
  Deze software is enkel gebouwd voor Apple macOS. Voor de doeleinden waarvoor ik het nodig hebt, is het prima, ook al zullen concurrenten mogelijks nog meer opties aanbieden. Voor MS Windows, kan je hier enkele alternatieven vinden. (Opgelet: hier heb ik geen ervaring mee)
 • Online storage: Sync.com “Pro Solo Basic” – 2 TB
  Er bestaat een gratis formule, maar dit biedt slechts 5 GB aan online storage aan. Daar ben je conherent niet zoveel mee, maar is een beetje het klassieke beeld net zoals bij concurrenten zoals: pCloud, DropBox, … waarbij je eventjes kan proeven van de mogelijkheden.
 • Online backup: BackBlaze – Unlimited Version History
  Na het aanduiden van welke schijven (interne en/of externe) de software moet online backuppen is het een kwestie van “set and go”. Je vergeet op termijn een beetje dat de software op de achtergrond actief is, want het neemt quasi geen resources van je systeem. En uiteindelijk is dit hoe het hoort te zijn volgens mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.