Komkommertijd

Ik denk dat er vezekers een verbod zal komen op “droge humor”. Met dit warme weer, dat men naar mijn gevoel véél te breed in de media uitsmeert (het is ten slotte komkommertijd nietwaar), heeft men een hekel aan het woord “droogte” en is dergelijke humor qua woordspeling een beetje cynisch. 😉

Een 2-tal jaar terug kreeg ik van de gemeente een brief inzake het “afschakelplan inzake energie” waarin duidelijk werd omschreven dat je weer moest denken aan de jaren stilletjes toen de gloeilamp net was uitgevonden om energie te besparen. It never happened, en het papiertje zat nogal vlug tussen mijn stapel papier en karton ophaling voor Mircom. Paniekvoetbal? Wie zalt zeggen.

Ja, het is zomer nietwaar, en had het dezer dagen vollen bak water gegoten, dan had dhr. Deboosere gesproken over het typische Belgische kwakkelweer. Dan hadden de landbouwers met de handen in de zakken gestaan en schouderophalend gegodverd en gerutteld dat het een slecht seizoen is geweest tot nu toe en hadden de mensen in de straat zuchtend staan keuvelen over het zeikweer dat België opnieuw te beurt viel.  Mensen klagen altijd, zeker  als over het weer gaat, dan zit éénmaal in onze natuur. Ook ik ben soms een certified klager hoor, want mijn peloeze heeft een ware gingerlook aangenomen.

De mensen worden om de oren geslingerd dat ze hun planten amper mogen water geven en dat er een dreigend tekort is aan vloeibare H2O wat kan resulteren in fikse boetes. Thank you mother nature! Mijn buren trekken er zich echter bijzonder weinig van aan en plonsen hun kadavers lustig in het overvolle zwembad in hun tuin. “Ja, dat ze eens deftig werk maken van wateropvang in de maanden dat het wel véél regent”,… hoor ik je al denken. Ja, tis waar, maar helaas heeft België geen zo een cultuur.

Dat de zogenaamde opwarming van onze planeet een feit is steek ik niet over stoelen of banken. Ik zou figuurlijk gesproken, een rund zijn mocht ik deze stelling tegenspreken en er zijn genoeg wetenschappelijke studies te vinden die deze stelling ondersteunen. De verbranding van fossiele brandstoffen, de uitstoot van fabrieken, und so weiter… het is helaas een realiteit.

Munt slaan uit de situatie is iets waar mensen echt wel goed in zijn. Zo mag je bv. Antwââârpe bepaalde zones niet meer binnen als de motor van je auto niet aan een bepaalde europese norm voldoet, tenzij je ervoor betaald natuurlijk onder de vorm van bv. een “LEZ-dagpas”. Diesel is anno 2018 haast een oerzonde geworden, en niemand koopt nu al dan niet tweedehands nog een Dieselwagen, terwijl je enkele jaren terug nog 15% overheidskorting kreeg als je een “ecologische dieselwagen” aankocht. Dus wat deden de mensen,… juist,… wie een wagen nodig had koos toen voor een dieselwagen omdat je dus 15% overheidskorting kreeg, en dat scheelt toch een slok op een borrel nietwaar. Niemand lag er echt van wakker dat je auto dan ecologisch was, die 15% korting was logischerwijze voor veel mensen doorslaggevend. Au contraire, mocht je letterlijk de schakelsuggesties van de fabrikant op het dashboard volgen, dan rij je gegarandeerd je motor vast door roetaanslag. Milieuvriendelijk!

Enfin, dat het nu eventjes drukkend warm is, en het daarbijkomstig weinig regent, is een hot topic in deze komkommertijd. Maar, uiteindelijk zal op de einde van de rit weer het nieuws volgen dat enkele gemeentes zijn ondergelopen door overvloedige regenval en zullen mensen met man en macht met zandzakjes mogen sleuren net zoals in 14-18. De legendarische droogte, waar men nu zéér veel tamtam rond maakt, zal dan “kwamkwammertijd” zijn. Toch?

Ik juich de stappen dat men doet voor een beter milieu zeker en vast toe, no doubt about it, we leven er tenslotte allemaal in.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Mark my words: over x aantal jaar gebeurt hetzelfde met de elektrische wagen. Zijn nu al studies die uitwijzen dat ze helemaal niet ecologisch zijn en toch maar blijven pushen. Er moet geconsumeerd worden, nietwaar 😉 Idd, we klagen veel, ’t is nooit goed. Maar persoonlijk klaag ik toch minder bij slecht/koud/grijs/nat weer. Voor deze temperaturen ben ik écht niet gemaakt *afzien*

  2. Mijn ventilator hier thuis maakt inderdaad overuren! 🙂

    Ja, het verhaal van LEZ is volledig berust op financiële inkomsten. Politiekers liggen totaal niet wakker van het milieu en zoeken simpelweg manieren om extra inkomsten te verwerven, of althans de gemeentes waar de LEZ van toepassing zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.