Ezelsoren

Dat quasi alle Belgische vlaggen uit het straatbeeld zijn verdwenen zal geen totale verwondering zijn. Het zag er allemaal zo mooi uit, en ik had het nog tegen een NL klant aan de telefoon gezegd dat ik hoopte dat het spreekwoord “na de hoogmoed komt de val” niet zou uitkomen. Toegegeven, ook al ben ik helemaal geen voetbalfanaat laat staan voetbalkenner, toch vond ik het best aangenaam om het groepsgevoel onder de mensen te zien die massaal supporterden voor onze Red Devils op de grasmat tijdens het EK2016.

Moest iemand mij vragen om uit te leggen wanneer er sprake is van een “corner” of een “penalty”, dan zouden er ongetwijfeld gigantische ezelsoren op mijn hoofd groeien. Dan zou ik mijn ene wenkbrauw in een vertikale beweging wat omhoog fronsen en een grimas met de mond maken van iemand die net tot de conclusie is gekomen dat hij de grootste dommekloot van deze aardbol is inzake voetbal. Ja,… “hands” dat weet ik wel, dat heeft een klasgenoot me destijds ooit eens toegeschreeuwd tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding. “Hands!!!!, hands!!!!…..” schreeuwde hij. “Ja, ik heb er 2….”, heb ik toen hoogstwaarschijnlijk gedacht. Het is echter ten strengste verboden deze te gebruiken tijdens het voetbal tenzij je de keeper bent natuurlijk.  Noem mij gerust “Captain Obvious” bij dit laatste, want de link tussen de benaming en de uitleg is nu niet bepaald extreem moeilijk om te snappen… denk ik. Toch?

Enfin, de Belgische ploeg mocht huiswaarts keren en de trainer is de kop van jut. Vreemd, ik dacht altijd dat het de spelers waren die op het veld stonden (want er zitten er ook een deel op de bank) die uiteindelijk de wedstrijd moeten spelen.  Neen John, het is de trainer die de opstelling (wie waar staat dus) en de tactische strategie bepaald die moet worden gevolgd. Het zal in de praktijk wel niet zo simpel verlopen zoals ik het daarnet omschreven heb want de tegenpartij heeft ook zijn strategie en ik vraag me ergens af of iedere speler deze nog goed in het achterhoofd heeft naarmate de wedstrijd effectief wordt gespeeld. Ik zou het in ieder geval allemaal niet kunnen onthouden, want daarvoor zou ik eerst de vaktermen onder de knie moeten krijgen.

Dat ik van de spelers zelfs ook weinig parate kennis heb werd me ook pijnlijk duidelijk. Speler Origi benoem ik bij wijze van geheugensteuntje als “Oregano” en van Fellani weet ik enkel en alleen dat hij een kobbejager van een kapsel heeft. De humorist in mij vindt het amusant dat speler Debruyne eigenlijk een echte blondekop is die in zijn gezicht rood kleurt als een tomaat tijdens het spelen. Bij de naam Vertonghen moet ik altijd denken aan Markske uit F.C. De Kampioenen, die door meneer Boma meestal als “kieken” wordt aangesproken. Witsel daarentegen doet me dan weer denken aan Zwitsal, dat poeder dat moeder vroeger aan mijn kleine billetjes wreef toen ik een ongecontroleerd accidentje bij de uitgang had weten te bekomen. Dembélé speelt in mijn achterhoofd Djembé en Alderweireld is in mijn fantasie van een andere wereld. Aan droge humor geen gebrek en ik hoor het sportanalist en gewezen voetballer Jan Mulder het in zijn pleidooi het op volgende manier zeggen: “Ja weet je wat het is John, als je het kunt onthouden door middel van humoristische interpretaties is het reeds de helft van de kennis dat je reeds hebt op dat moment” right.

Er zijn toch wel een paar dingen dat ik geleerd heb uit het EK 2016. Klaarblijkelijk is Dries Mertens een zéér goed speler maar kan hij het om de één of andere reden géén volle match uithouden. De Lukaku’s zijn met 2 in de nationale ploeg, dus je moet oppassen over welkeentje je het hebt net zoals je destijds de Mpenza’s had. Doelman Thibault Courtois is 12 jaar jonger en 50 kg lichter dan mijn persoontje en Vincent Kompany zat tijdens het EK in kostuum in companie op de bank wegens blessure. Dat weet ik dan ook weer.

Enfin, toch jammer dat we uit het EK2016 gekatapulteerd zijn. Ik had hen graag nog wat langer aan het werk gezien, want uiteindelijk supporter ik op dit soort evenementen wel actief mee zonder me daarom in de Belgische driekleur om te toveren. Ik weet simpelweg langs geen kanten aan wie onze nederlaag te danken is. Mogelijks was het Rolmops,… euhm Wilmots zijn fout als ik de voetbalkenners mag geloven, maar wie ben ik als leek zijnde om daar een vakkundig oordeel over te vellen.

Ik weet werkelijk de buk zijn kl*** van voetbal.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.