Mac: Let the “Magic” begin!

“Een ideaal kerstgeschenk voor zoonlief!” Dit moeten mijn ouders gedacht hebben toen ze de geniale inval hadden om een Apple “Magic Mouse”  onder de kerstboom neer te leggen!  Ze hadden dan nog niet eens geluk, want Apple’s nieuwste muis was tot dan toe enkel verkrijgbaar bij aankoop van een nieuwe iMac of na lang wachten op een online aankoop via de Apple Store. Tot grote ergernis van de Maccers en mijn ouders.  We schrijven begin januari 2010 en een glimmende nieuwe “Magic Mouse” ligt amper een luttele 2 uur naast mijn Apple Keyboard! Een mooie blog-starter om in 2010 mee te starten zo leek me. Dankjewel ouders! 🙂 Let the “Magic” begin!

Magic Mouse van boven en onder bekeken
  • Machtige en magische muizen

Het Californische bedrijf Apple stond al jaren bekend om van hun eigenzinnigheid EN als trendsetters qua ontwerpsmaak. Of je nu een Apple fanboy bent of niet, in Cupertino ontwerpt men oogstrelende producten, en dit zullen weinig mensen betwisten. Ook qua marketing heeft het bedrijf een ijzersterke strategie en een ruime fantasie. Als klein onderdeeltje hiervan vinden we bv. de naamgeving.  Zo hadden we een aantal jaar de term “Mighty Mouse” die doorgaans als de Apple muis werd verkocht. Na een patentenkwestie moest het bedrijf echter de naam omvormen tot “Apple Mouse”. Met de “Magic Mouse” (here we go again) heeft het bedrijf opnieuw een “catchy name” en een stukje geavanceerd speelgoed gelanceerd. Misschien is de term “speelgoed” wat te oneerbiedig. Voor een DTP’er als ik, is de muis nog altijd een onmisbare werktool waar je het best zo goed mogelijk mee uit de voeten kan. Wetende dat de “Magic Mouse” over een een bepaalde tijd ook op mijn werkplek zal vertoeven verklaart meteen mijn rechtzetting.

Zowel qua looks als op technologisch niveau is de “Magic Mouse” een stukje geavanceerder dan zijn vorige draadloze voorganger.   Zo is de typische mini-scrollbar verdwenen, ook wel in de wandelgangen “puist” en/of “gecensureerd vrouwelijk onderdeel” genaamd. In de plaats daarvan is een hoogtechnologische chip onder de huid geplaatst in de vorm van een multi-touch oppervlak die diens taken moet vervangen/verbeteren. Het zwakste punt bij de Apple-hardware was voor lange tijd de muis. Apple heeft in het verleden een aantal miskleunen gelanceerd op gebied van vingerklikapparaten en heeft ze soms even snel zoals ze gekomen zijn weer naar de “drawing-board” gestuurd.  Verbetering zal daarom voor héél wat Maccers beslist een toepasselijke term zijn. Aangezien de mini-scrollbar zijn functionaliteit omtoverde tot ergernis wanneer de term “vuiligheid” de kop opstak kan het misschien al 1 reden zijn om na het lezen van deze post naar de winkel te hollen.

De “Magic Mouse” is een bluetooth apparaat die de draadloze “Mighty Mouse” vervangt. Je hebt dus een bluetooth ontvanger nodig in je Mac om deze aan het klikken te krijgen. Het verbinden van het apparaat met je Mac is kinderspel en het kost je amper een 10 tal seconden van je leven om de muis tot leven te wekken. Geen nood echter voor de (totale) leken onder ons. Apple voorziet zoals gebruikelijk een handleiding in miniformaat waarin mooi uit de doeken wordt gedaan hoe je de upgrade van een al dan niet USB muis naar een bluetooth muis maakt.  Standaard wordt de muis voorzien van 2 (volgeladen) AA batterijen. De onderkant is van hetzelfde vertrouwelijke aluminium als bij de Mac terwijl de bovenkant  dan weer een gladde transparante behuizing heeft. Een indicator-lichtje onderaan de muis toont je netjes hoe het met de gezondheid van de batterijen is gesteld. Als je het liever in procenten ziet dat kan je dit terugvinden in de “Systeemvoorkeuren”. Meteen onder het status-lichtje vinden we de “ON/OFF switch” van het apparaat een beetje in dezelfde stijl als de lock-functie op de iPods. Zeer simpel, to-the-point en eigenlijk “out-of-the-box” klaar voor gebruik.  Het enige waar je echter dient over te beschikken is het “Leopard” en/of “Snow Leopard” besturingssysteem en dien je eventjes de software-update uit te voeren.

Apple  “Magic Mouse” kost een 69 euro
Verder informatie kan je hier vinden.

Apple Mouse  kost een 49 euro
Verder informatie kan je hier vinden

Update 10/01/2009: Een handig stukje software voor je Magic Mouse heet MouseWizard
Het kost je nog geen pintje bier en biedt een aantal erg leuke features.
Het programmatje staat, in het kader van “werkt-het-wel-echt” ook gelinked bij Apple zelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.