Typeface Cult

Toen ik vanaf september 2019 tem februari 2020 mijn eerste stapjes als docent aan het zetten was heb ik vanzelfsprekend aan mijn cursisten gezegd: het gebruik van typeface “Comic Sans” is NOT DONE! En daarmee sluit ik mij meteen aan bij het x-aantal Grafisch Ontwerpers, Desktop Publishers op deze planeet die dezelfde mening hebben zoals mijzelf en zich ergeren bij het zien van het gebruik ervan.

Waarom? Als ik het Internet erop nalees begonnen 2 typografen destijds een soort ban tegen het gebruik van deze typeface dat in 1994 werd ontworpen. Niet omwille van een persoonlijke vendetta tov de ontwerper, maar eerder door de opgekropte frustratie van vakidioten die zich mateloos hadden gestoord in de realiteit dat het lettertype te pas en eigenlijk véél vaker te onpas werd gebruikt. Al sluit ik niet uit dat een onderliggende motivatie ook kon zijn dat het lettertype voor M$ was gemaakt. 😉

We stellen onze tijdmachine een slordige 26 jaar terug en we arriveren in een tijd waarin het Internet amper tot zelfs helemaal niet in de huiskamer te vinden was. Als er al een website bestond dan was die naar hedendaagse normen spuuglelijk met felle (letterlijk oogverblindende) kleuren en moest je webbrowser allerlei belachelijke animated gifs verwerken.

Wou je dus voor een klasfuif een poster maken of was je aan de slag als zelfstandig beenhouwer en wou je je gastronomische aanbiedingen in een foldertje gieten, dan was je doorgaans gedoomed tot de lettertypes die je besturingssysteem met bijhorende software had meegekregen. Maw, Comic Sans zat er quasi altijd bij, en erg vaak werd dit lettertype dus aangesproken omdat het voor de verandering eens geen “Arial” of “Times New Roman” was.

Laat ik eerlijk zijn, het lettertype Comic Sans is “an sich” best OK gemaakt. Het is niet dat ik het afschuwelijk vindt qua vormgeving. Geloof me, ik heb al meerdere andere creaties gezien waarvan ik spontaan hartkloppingen krijg. Maar zoals zoveel mensen die in de grafische sector actief bezig zijn, heb ik het lettertype al véél te vaak te onpas gebruikt gezien. Alhoewel de ontwerper het destijds had ontworpen om stripboeken te illustreren, is het oorspronkelijke doel (zoals bij zoveel dingen) teniet gedaan. Spijtig.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.