Mac: Beveiligde DMG

Af en toe zal ik proberen wat nuttige tips neer te pennen voor mensen die met een Mac computer het Internet trotseren. Geen tips in de stijl van “hoe-maak-ik-een-nieuw-mapje-aan” of “hoe-leeg-ik-mijn-prullenmand”. Nee, in deze topic snij ik een onderwerp aan die eigenlijk voor iedere computergebruik(st)er in het algemeen belangrijk en nuttig kan zijn: bestanden op een beveiligde schijfkopie, met name op een USB stick.

Wat gaan we doen? Wel, we gaan de gegevens die wij normaal op de USB stick gaan plaatsen, bv. als backup, gaan versleutelen. Dit kan handig zijn mocht de situatie in geval van verlies zich voordoen. Niemand kan in principe zomaar in dat geval op je stick kan rondneuzen. Je hoeft buiten de aanschaf van een USB-stick (mocht je er nog geen bezitten) geen verdere investeringen te doen. Je Mac-computer heeft alles aan boord om je op weg te helpen een USB-stick met beveiligde inhoud aan te maken.

  • Schijfkopie

Wanneer je software voor een MacOS X systeem download van het Internet dan krijg je in héél veel gevallen een “.dmg” bestandje in je “download-mapje” te zien. Deze .dmg (Diskimage/Schijfkopie) kan je, als het systeem dat al voor jou niet doet, “mounten/inladen” om de inhoud van die .dmg te bekijken. Je kan echter,op een vrij simpele manier, je eigen schijfkopieën aanmaken en deze versleutelen.

Zo gaan we te werk.

1) Je zoekt in de submap “Hulpprogramma’s” in de map “Programma’s” naar “Schijfhulpprogramma”.
2) Wanneer je dit programma geopend hebt zoek je het icoon: “nieuwe schijfkopie”.
3) Vervolgens krijg je volgende opties:

  1. Dit is de naam van je .dmg bestand. Geef het een logische naam zou ik zeggen.
  2. Dit is de naam van je virtuele schijf die je zal krijgen “na het mounten”.
    Je kan dezelfde naam intikken als die van je .dmg file,maar je kan bij wijze van camouflage
    ook gerust een andere naam ingeven indien je dat zou wensen.
  3. De grootte van je schijf kan je uitdrukken in MB, GB’s en zelfs TB’s!
    Allemaal wat afhankelijk van de grootte van je USB in dit geval.
    Ik zou aanraden als je bv een stick hebt van 4 GB of je .dmg een 3,5 GB te maken.
  4. Oudere Macsystemen gebruiken soms een andere structuur voor hun harde schijven, als je hiermee onbekend bent zou ik gewoon zeggen: laat staan zoals het staat.
  5. Indien je je .dmg wil beveiligen/coderen (en ja dat willen we) dan kan je hier kiezen voor 128 of 256 bit encryptie.  128 bit is zoals je zal kunnen lezen, de standaard en het werk bijzonder goed. Mocht je echter denken van “dit is echt wel super-secure”, dan kan je altijd voor de 256 bit versie kiezen.
  6. Net zoals bij een harde schijf kan je een virtuele schijf (schijfkopie dus) indelen in partities en bijkomstig instellen of je deze al dan niet “read-only” wil maken.

4) We klikken op “maak aan” en indien je een codering hebt aangevinkt wordt er gevraagd een wachtwoord in te voeren. Kies een sterk wachtwoord. MacOS X laat je weten of je wachtwoord al dan niet doorzichtig is. Een goed wachtwoord bevat een combinatie van cijfers en letters in een “at random” volgorde.

5) That’s it! Je kan nu bestanden kopiëren naar je virtuele schijf en dan kan je vervolgens, nadat je deze “unmount hebt, de .dmg gaan wegschrijven naar een USB stick of drive naar keuze.

  • Encryptie/Codering

De encryptie die wordt gebruikt bij de codering van je .dmg file is een versleutelingsalgoritme dat “AES” wordt genaamd. AES (Advanced Encryption Standard) is gebaseerd op het Rijndael-algoritme, dat werd bedacht door Joan Daemen en Vincent Rijmen uit Leuven (België). AES is een héél sterk beveiligingsalgoritme dat in theorie haast onmogelijk te kraken valt. Meer informatie over AES kan je hier terugvinden.

Om Steve Jobs te quoten uit een WWDC-event: “I don’t know what it is,….but it works”.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.