20 Jaar “Nevermind”

“I’ll start this off without many words.” Het zijn hoogdagen in Nirvanaland want het legendarische album Nevermind bestaat op 24 september 2011 exact 20 jaar!  Je hoeft zelfs geen Nirvana fan te zijn want het albumhoesje met de “ongecensureerde-zwemmende-baby-naar-het-dollarbiljet-aan-de-vishaak” zal je vast en zeker wel al ergens gezien hebben.

Terwijl de “20th anniversary edition” van Nirvana’s debuutalbum “Bleach” in 2009 (spijtig genoeg) zonder al te veel poespas de revue passeerde is het met Nevermind een compleet ander verhaal. Documentaires, exhibitions, verkrachtende tribute acts, een schandalig overprijsde replicagitaar en uiteraard een extra speciale heruitgave van dit toch wel legendarische album.

  • Legendarisch?

“As and old memoria.” Nevermind brak in de nineties behoorlijk wat potten op muzikaal vlak.  Nirvana schopte immers wijlen Michael Jackson serieus tegen de schenen in de hitparade en emptyTV, MTV dus, kreeg dankzij de videoclip van “Smells Like Teen Spirit”, een serieuze kijkcijferboost. Het veranderde zelfs Studio Brussel. Grammaticaal incorrecter dan de Sex Pistols introduceerde Nirvana tegen wil en dank “Grunge” in de wereld  en werd Seattle het middelpunt van de belanstelling. Waarom? Omdat Nevermind gewoon een keigoed album is en omdat het in die tijd, en nu eigenlijk nog altijd, enorm vernieuwend voor de dag kwam.  De naakte baby op de cover evolueerde van het “babypiemel-shockeffect” naar een “cultbegrip” en Nirvana begon aan het begin van het einde.

De legende status van Nirvana op zich heeft, buiten het succes van Nevermind om, veel te maken met de persoon Kurt Cobain zelf. Spreek over Nirvana en je spreekt over club 27 lid Kurt Cobain. Dave Grohl en Krist Novoselic, die voor een groot stuk medeverantwoorlijk zijn voor de succesjaren worden erg vaak als randfiguren omschreven. Het was Kurt’s band en het was zijn muziek. Er zijn héél wat dingen over geschreven. De ene kleeft hem volprijzend het label “god” aan de schenen, de andere aanziet hem als een  ietwat zielige, meestal klagende junkie die over een uitzonderlijk muzikaal talent beschikte. Dat laatste is de meest realistische stelling.  Het is welbekend dat de meeste geniale personen die ooit op deze aardbol rondhuppelden eigenlijk een vijs los hadden. Om de wereld te veranderen moet je wel een beetje gek zijn nietwaar.

  • Superlatiefje?… Iemand?

De communitysite Facebook is gelukkig meer dan het tot vervelens toe volgen van iemands al dan niet interessante leven. De fangroep “Nirvana”, dat op het moment van schrijven 12.711.211 leden bevat, bulkt werkelijk van al de tribute festiviteiten aangemoedigd door de onvermijdbare, “Monkey see monkey do”, Kurt Cobain worshippers.  De filosoferende mens onder ons begrijpt meteen waarom Kurt Cobain, ten tijde van de Golfoorlog welliswaar, oorspronkelijk het album “Sheep” wou noemen, maar dat eventjes terzijde.

“Oh well, wathever never mind!” Dat het medium erg krachtig is bewijst het feit dat het 20th anniversary nieuws de officiële nieuwsbrief enigzins verslagen had.  Aan superlatieven geen tekort bij deze herdenking want de platenmaatschappij pakt uit met een “Deluxe” en een “Super Deluxe Limited Edition”. Vinyl is verre van dood want deze herdenking bevat ook een deluxe LP editie. Voor de ene weggesmeten geld, voor de andere een echt hebbeding waar je 100 euro voor mag ophoesten. Nu mag je 2 keer gissen voor welke versie ik mijn creditcard van stal heb gehaald. 😉

"SLTS gitaar" - New York, Augustus 2010
  • John wants a cracker.

Ik hink altijd wat achter op muzikaal vlak heb ik de indruk. Mijn persoonlijk “Nevermind” verhaal begint immers vlak na de ondergang van de band. Een luttele paar weken na het in handen krijgen van het “Unplugged” album op BASF op de speelplaats in 1995, kreeg ik op gelijke wijze het album “Nevermind” in mijn handen.  “Smells Like Teen Spirit” had ik ooit een aantal jaar daarvoor (per ongeluk) gehoord toen ik op zomerkamp was met de CM maar ik had geen flauw idee hoe het nummer heette laat staan over welke band het precies ging. Ik weet enkel en alleen nog dat ik het een verschrikkelijk mooi nummer vond.  “He’s the one who likes all those pretty songs, and he likes to sing along.” Oorspronkelijk dacht ik dat Nirvana een akoestische band was, aangezien ik  het “Unplugged in New York” album als eerste had ontvangen. Van “Nevermind” had ik nog niet gehoord en toen ik deze uiteindelijk  in mijn handen kreeg, viel mijn frank. Noem het volgende gerust een staaltje van hoogamateuristisch FBI speurwerk. Systematisch gonsde het in mijn hoofd: “dit nummer staat op “Nevermind”,…OK maar waar komt dit nummer dan vandaan?”  Internet was nog niet in de huiskamer aanwezig bij 98% van de gewone bevolking, dus ik moest het wat hebben van de bibliotheek en van de conversaties op de speelplaats.  Ik had geen abonnement op een muziekmagazine, en MTV interesseerde me niet. Nadat ik héél wat wijzer was geworden en ik beide cassettedoosjes volgekleefd had met allerlei kleine foto’s van de band Nirvana, had ik genoeg centen gespaard om zowel het “Unplugged in New York” album en “Nevermind” op CD te kopen.

Het klinkt wat oneerbiedig, maar 15 jaar later (2010 dus) had ik het geluk om de legendarische gitaar uit de clip van “Smells Like Teen Spirit” te bewonderen in het Hard Rock Café in New York. Oneerbiedig in die zin dat het (in mijn ogen dan toch) “heiligschennis” was om dit stukje legende te bewonderen boven mensen die lustig hun “french fries” en consoorten aan het verorberen waren. “I’m on a plain, I can’t complain!” Ik mocht het (even) bewonderen, en dat is me uiteindelijk nog het meeste waard.

  • My humble opinion (in English)

It is often forgotten that Nirvana were actually 3 people. The legacy of Kurt Cobain may have forced Krist Novoselic and Dave Grohl into Nirvana’s shadow, which is shameful.  “Nevermind” wouldn’t have existed without the devoted contribution of each member. Let the music speak for itself. “Our little group has always been and always will until the end”.

Nirvana anno 1991 vs. Nirvana anno 2011

 

  • Playlist

1. Smells Like Teen Spirit
2. In Bloom
3. Come As You Are
4. Breed
5. Lithium
6. Polly
7. Territorial Pissings
8. Drain You
9. Lounge Act
10. Stay Away
11. On A Plain
12. Something In The Way
12(bis) Endless Nameless (hidden track)

“Nirvana – Nevermind (DGC/Geffen, 1991)
Verkrijgbaar op CD, LP en iTunes.

Andere mogelijk interessante Nevermind gerelateerde DVD’s:

– Nevermind Classic Album
– Live! Tonight! Sold Out!! (officieel)
1991, The Year Punk Broke (featuring Nirvana) 

Eerdere schrijfsels over Nirvana op Johnblog:

Here is Nirvana
Smells Like 20 Years
RTCML: Nirvana – Unplugged In New York
Soaked in “Bleach”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.